Óriás irodaépület a bécsi pályaudvar helyén

400 millió eurós beruházásba kezd az IMMORENT AG

Bécs, 2007. július 5. – Az osztrák főváros egyik legnagyobb irodaház építési projektje indul el 2010-től, amelynek során az IMMORENT AG összesen 200 ezer négyzetméter irodát épít a Südbanhof jelenlegi helyén. A beruházás összértéke eléri a 400 millió eurót, 2012-től az épület nagy részét az IMMORENT tulajdonosa, az Erste Bank der oesterreichischen Sparkassen AG veszi bérbe.

Az erről szóló szerződést 2007. július 3-án írta alá Martin Huber, az Osztrák Államvasutak (ÖBB) vezérigazgatója, Peter Tichatschek, az IMMORENT AG igazgatóságának elnöke, Gerald Antonitsch, az IMMORENT AG igazgatója, valamint Michaela Steinacker, az ÖBB Ingatlankezelő Rt. (ÖBB Immobilienmanagement GmbH) ügyvezető igazgatója.

Az ÖBB és az IMMORENT AG között megkötött szerződés hosszas tárgyalások eredményeként jött létre. „Az ingatlanfejlesztési projekt mérete és az Erste Bank tervezett beköltözése is bizonyítja, mennyire vonzó ez a terület. Az Erste Bankot további beruházók és cégek is követni fogják, erről már meg is kezdődtek a tárgyalások" – mondta Michaela Steinacker. Az IMMORENT építészeket hív meg az első 37 000 négyzetméteres terület megtervezésére, a nyertes pályaműre vonatkozó döntés 2008 első negyedévében várható. Az építkezés várhatóan 2010 közepétől kezdődik majd. Az első épület – amely mintegy 4000 banki alkalmazott számára biztosít helyet – 2012-ben készül el.

A szerződés előzménye, hogy Bécsben várhatóan 2013-ig elkészül az ÖBB új főpályaudvara, a Hauptbahnhof, azon a területen, ahol ma a déli és a keleti pályaudvar áll. A két pályaudvar összevonásával hatalmas terület szabadul fel, amelyen az ÖBB Immobilienmanagement GmbH számára lehetőség nyílik a nagyszabású ingatlanfejlesztési és -hasznosítási projekt kivitelezéséhez. Bécs városával együttműködésben az ÖBB 59 hektáros ingatlanfejlesztést hajt végre a nemzetközi pályaudvar körül, amely mindössze 2,5 kilométerre fekszik a Szent István székesegyháztól. Új kerület alakul ki a Gürtel, az Arsenalstraße, a Gudrunstraße és a Sonnwendgasse által határolt területen, ahol mintegy 550 ezer négyzetméter alapterületű irodaépület és 5500 új lakás épül majd. Az új negyedet óvoda, két iskola és egy park teszi még kellemesebbé. A terület meglévő infrastruktúráját a közvetlenül a főpályaudvar mellett elhelyezkedő, 20 ezer négyzetméteres BanhofCity bevásárlóközpont egészíti ki.

Az IMMORENT AG számára ez a projekt lehetőséget kínál arra, hogy izgalmas, városi környezetben olyat építsünk, ami örökre megváltoztatja Bécs látképét” – mondta Gerald Antonitsch, az IMMORENT AG igazgatója a szerződés aláírását követően. Az ÖBB Holding elnöke, Martin Huber szerint „cél Ausztria legnagyobb pénzügyi és szolgáltatási központjának kialakítása Közép-Európa legjelentősebb vasúti pályaudvarának szomszédságában. Ennek érdekében az ÖBB a fejlesztés területén szerzett összes tapasztalatát felhasználja, hogy a várostervezés eme új dimenziója sikeres legyen”.

További információ

Illés Adrienn