Egy „zöld közösségre” vágysz? Vár az Erste Green!

Miért van szüksége egy nagyvállalatnak egy „zöld közösségre”, és hogyan hathat a szervezet életére? Az Erste Green dolgozói klub két vezetőjétől, Csordás Endrétől és Elek Norberttől többek között erre is választ kaptunk. Olvasd el cikkünket, és ha te is kedvet kapsz a csatlakozáshoz, nézd meg aktuális állásajánlatainkat!

 
  • 2023. október 13.
  • 5 perc

Tartalom

Lelkes kollégáink egy akkori felsővezetővel 2016-ban úgy döntöttek, hogy létrehozzák az Erste Green dolgozói klubot azért, hogy a mindennapi életben használható környezetbarát tippeket osszanak meg, ám mára már az Erste működésének szerves részévé váltak. Feladatuk egyre több, ezt mutatja az is, hogy a vezetői teendőket négyen osztják meg egymás közt. Misley Fanni, Papp Tímea Katalin, Csordás Endre és Elek Norbert többek között szervezik a PET Kupán való részvételt, segítenek a belsős rendezvényeink minél zöldebbé tételében, de a plogging (futás közbeni szemétszedés) hagyományát is meghonosították az Ersténél. Kérdéseinkre Endre és Norbert válaszoltak.

Sheriffek az irodában? Talán azt azért nem.

„Vannak olyan dolgok a környezetvédelemmel kapcsolatban, melyeket előír a szabályozás, de a kisebb dolgokra nem terjed ki. Ilyen lehet például, hogy a menzán a salátát ne műanyag tálban adják, hanem üvegben. Ez pici dolog a nagy célokhoz képest, mégis hosszú távon érdemes vele foglalkozni. Mi önkéntes alapon, lelkesedésből csináljuk, észrevesszük a kis dolgokat is” – mesélte Csordás Endre. Elárulta: egyre több területről lépnek be az Erste Greenbe, iratkoznak fel a hírlevélre, így egyre többen teszik magukévá a zöld szemléletet.

„Ha felülről jön valamilyen szabályozás, valahogy az emberek ösztönösen ellenállnak egy kicsit, de ha a „padtársunk” mondja, akkor sokkal jobban elfogadjuk. De nem úgy kell elképzelni minket, Erste Green-tagokat, mint irodai sheriffeket, akik kinyomozzák ki vette a műanyag palackot. Vigyázunk, hogy ne menjünk az emberek agyára” – nevetett Elek Norbert, aki azt is elárulta, hogy lelkesedésük egyre több kollégára átragad. Közvetlen munkatársai is rendszeresen fordulnak hozzá például azzal, hogy melyik hulladékot hová dobják, de azt is megosztják vele, ha változtattak egy-egy szokásukon a bolygó érdekében. Norbert elárulta, hogy mióta a Ersténél dolgozik, télen-nyáron bringával érkezik az irodába. „Nagyon jó érzés, amikor a kollégák mosolyogva elújságolják reggel, hogy ők is kerékpárral jöttek munkába.”

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Műanyag Műhely, PET Kupa, hírlevélszerkesztés és még sok más egyéb

Ha megpróbálnánk összegyűjteni, mi mindennel foglalkozik egyszerre az Erste Green, nehéz dolgunk lenne. Rendszeresen osztanak meg tippeket a kollégákkal, kihívásokat indítanak, hírleveleket szerkesztenek, szemétszedést, ploggingot, faültetést, filmklubot, beszélgetéseket szerveznek, de nekik köszönhetően meglátogatta az Erste központi épületét a Műanyag Műhely (MüMü) is. Utóbbi eseményt pedig megoszthattuk a környékbeli iskolásokkal is. És ez csak néhány dolog azok közül, amelyeket az Erste Green tagjai a napi munkájuk mellett, önkéntesként végeznek.

Legnagyobb eredményüknek azt tartják, hogy ma már szinte mindenki tud róluk egy ekkora cégnél, és annyi a feladatuk, hogy négyen osztják meg a vezetői teendőket. Endre és Norbert hangsúlyozták: nemcsak ők négyen, de maga a teljes Erste Green csapat is rengeteget dolgozik a szemléletformálásért és a különböző programokért.

Egyik legfőbb támogatójuk a magyarországi Erste elnök-vezérigazgatója, Jelasity Radovan, aki sokszor maga is biciklivel jár az irodába, és a plogging esemény bevezetésének kezdeményezője volt, továbbá fő partnerük az Üzemeltetés, de a marketing anyagok tervezésénél is egyre inkább érvényesülnek az Erste Green szempontjai és javaslatai.

„Persze remek érzés visszaemlékezni például a tavalyi tiszai PET Kupára is, ahol első alkalommal indultunk, és a 2. helyezést értük el, vagy épp arra, hogy Dr. Jane Goodall társaságában ültethettünk fát, néhány kollégánk pedig részt vehetett az előadásán is. Jó volt látni az örömüket” – tette hozzá Endre.

Te is szívesen dolgoznál egy olyan munkahelyen, ahol fontos a környezetvédelem, és tagja lehetsz egy olyan zöld közösségnek, mint az Erste Green? Nézd meg aktuális állásajánlatainkat és jelentkezz!

Kapcsolódó tartalmaink