Környezetbarát rendezvénytippek az Erste rendezvényszervezőjétől

Dekoráció, ételek széles választéka és megannyi apróságnak tűnő dolog szükséges egy több száz vagy épp több ezer fős rendezvényen. Ha mindezt összeadjuk, az ökológiai lábnyom meglehetősen nagy is lehet, ám vannak olyan trükkök, amikkel jelentősen csökkenthetjük ezt. Bikás Zsófia, az Erste rendezvényszervezője elárulta, miket tartott szem előtt a 700 fős éves ügyfélrendezvény és a kollégáknak rendezett, 1400 fős Erste Live szervezése alatt.

 
  • 2023. november 22.
  • 5 perc

Az év vége közeledtével két igazán nagy rendezvény megszervezése várt Bikás Zsófiára, az Erste rendezvényszervezőjére. Az egyik a kiemelt ügyfeleinknek szóló fogadás, a másik pedig az Erste Live rendezvény, amelyen a magyarországi Erste minden kollégája meghívott vendég volt, hogy együtt legyenek, ünnepeljék a közös sikereket.

Az Ersténél fontosnak tartjuk, hogy az ökológiai lábnyomunkat folyamatosan csökkentsük, éppen ezért ezt a szemléletet egyre inkább beépítjük a rendezvényeink szervezésénél is.

„A magánéletben is fontos számomra ez a szemlélet, és az Erstének is ez az egyik missziója. Egy ilyen nagy cégnél fontos gondolnunk arra, hogy holnap lesz-e bolygónk, ahol élhetünk” – mondta Bikás Zsófi. Hozzátette: rendezvényszervezőként is inspiráló új eszközökhöz nyúlni, és ezt a célt is szem előtt tartani.

Bikás Zsófia, az Erste rendezvényszervezője

Dekoráció: A kevesebb most több

Bár vannak olyan dekorációs elemek, amelyeket többször fel lehet használni, mint például rollupok, molinók, de a legtöbb dekorációt egy használat után a szemétbe kell dobni. Az Ersténél ezt is újragondoltuk.

„Ebből a szempontból is nagyon fontos a helyszín kiválasztása, hiszen, ha egy hely elég impozáns, akkor minimális dekorációval is erős hatást lehet elérni. Például a Várkert Bazár indusztriális belső terében remekül mutatott a falra vetített Erste logó. Nem volt semmilyen eldobható papírdekor vagy lufi, élő cserepesnövényeket választottunk, amiket az est végén hazavihettek a vendégek” – mesélte Bikás Zsófia.

Ajándékozzunk, de nem mindegy, hogy mit!

„Ha rendezvényt szervezünk, sokszor adunk ajándékot a meghívottaknak. A kiemelt ügyfeleinknek tartott fogadáson most itt is a hulladékmentességre törekedtünk. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől vásároltunk méhecske alakú kitűzőket, az ültetőkártyákat pedig magpapírból készítettük, amit, ha elültetünk, növényeket nevelhetünk belőle” – mondta Zsófi, aki azt is elárulta, hogy ezek az újítások semmit sem vonnak le egy rendezvény értékéből és eleganciájából. A meghívottak értékelik ezeket, és igazán elérhetjük vele az áhított „hűha faktort” is.

„Érdemes ezekkel az apróságnak tűnő eszközökkel edukálni a résztvevőket, hiszen egy rendezvény nem lesz fapados attól, ha környezetbarát eszközökhöz nyúlunk” – tette hozzá kollégánk.

Kisebb ökológiai lábnyom, kevesebb hulladék, de igenis finom!

Egy rendezvény menüjénél a legfontosabb szempont, hogy finom legyen. Bikás Zsófi elmondta, hogy mindkét nagy rendezvény esetében, a szezonális és hazai alapanyagok használatát tartották szem előtt, illetve az is fontos volt, hogy semmi ne vesszen kárba. Így a kiemelt ügyfeleknek rendezett fogadására, a Budapest Party Service által készített, megmaradt ételeket a Budapest Bike Maffia önkéntesei vitték el a rászorulóknak.

Az Erste Live-ra a Magyar Élelmiszerbank Egyesület által létrehozott JótéKonyha készítette az ételeket, amelyek maradékát szintén a rászorulók kapták meg. A bevételből pedig az Élelmiszerbank működését tudtuk támogatni.

„Manapság egyre inkább figyelnünk kell a különböző ételérzékenységekre, és ez sem volt akadály egyik esetben sem” – mondta a rendezvényszervező.

A rendezvényszervezésnél is fontos, hogy lépésről lépésre haladjunk, egyre több környezetbarát elemet építsünk be, gondoljuk át az eddig jól bevált eszközöket. „Ezen a területen is mindig tudunk fejlődni, még többet tenni. Hálás és büszke vagyok, hogy ez a szemlélet megjelenik a banknál, és a vezetőség is támogatja ezeket a törekvéseket. Jó érzés volt megtapasztalni, hogy a szervezésnél kapcsolódhattam azokhoz a kollégákhoz, akik szintén magukénak érzik a környezetvédelmet, illetve remek partnereim voltak ebben a Silhouette Consulting Rendezvényügynökség munkatársai is.”

Többet olvasnál arról, hogy mit teszünk az Ersténél a fenntarthatóságért? Kövesd a blogunkat, nézz szét a cikkeink között!

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Kapcsolódó tartalmaink

Legyél csapatunk tagja!

Egy „zöld közösségre” vágysz? Vár az Erste Green!

Az ESG nem greenwashing – Mit teszünk az Ersténél a fenntarthatóságért?

Karbonsemlegesen működik Magyarországon az Erste

Mitől zöld a zöld hitel?