Váltani vagy maradni? – Vállalaton belüli lehetőségek kiaknázása

A változás sohasem könnyű, de előfordulhat, hogy meg kell lépned. Nem érzed jól magad egy pozícióban, vagy éppen jól érzed magad, de szeretnéd sokszínűbbé tenni a feladataidat? Váltani nem csak munkahelyet lehet, hanem területet vagy pozíciót is. Mielőtt új cég után néznél, nézz szét házon belül! Ehhez adunk most tippeket.

 
  • 2024. január 6.
  • 3 perc

Ha új feladatokra vágysz, mielőtt szétküldenéd az önéletrajzodat, érdemes alaposabban megvizsgálnod a saját céljaidat, és szemügyre venni a vállalaton belüli lehetőségeket.

A lojalitás kifizetődő

Egyrészt a vállalatok értékelik azokat a munkavállalókat, akik mélyen ismerik a szervezetet és annak kultúráját. Ha a vállalatnál maradsz, neked is előny, hogy nem kell egy új helyre beilleszkedned, erősítheted a meglévő kapcsolataidat. 

Sok esetben a vállalatok különböző juttatásokkal is értékelik a lojalitást. Például nálunk, az Erstében lojalitás programunk, az Erste Care az évek előrehaladtával számos extra juttatást kínál hosszú távon elkötelezett kollégáinknak. Extra szabadnapokkal, 1, 2, vagy akár 4 hét alkotói szabadsággal, egészségbiztosítással, választható tanulmányi támogatással, nyugdíjpénztári hozzájárulással, lakáshiteltörlesztés támogatással jutalmazzuk azokat a kollégákat, akik hosszú ideje erősítik a csapatot. WeShare munkavállalói részvényprogramunkkal pedig részvénycsomagot is kapnak kollégáink.

Mit tehetsz, hogy feltérképezd a vállalaton belüli lehetőségeidet?  

Íme 5 tipp, amelyek segítenek az elindulásban:

1. Beszélj a vezetőddel!

Egy beszélgetés a feletteseddel az első és legfontosabb lépés. Ő ismeri a képességeidet, értékeidet, segíthet megtalálni a lehetséges karrierutakat, és összekapcsolhat a megfelelő emberekkel, hogy elindulj karriercélod felé. 

2. Építsd a kapcsolatot a kollégáiddal! 

Szánj időt arra, hogy megismerd más területeken dolgozó kollégáidat! Ez segíthet többet megtudni a vállalaton belül elérhető különböző szerepekről és lehetőségekről. 

3. Vegyél részt a belső programokon!

Sok vállalat szervez rendezvényeket és képzéseket, hogy segítse a munkavállalókat új készségek fejlesztésében és az üzlet különböző területeinek megismerésében. Használd ki ezeket a lehetőségeket, hogy bővítsd ismereteidet és új emberekkel ismerkedj meg. Vegyél részt a különböző rotációs programokon, aminek keretében jobban megismerhetsz vállalaton belül más területeket!

4. Tartsd szemmel a cégen belüli álláshirdetéseket!

A vállalatok gyakran belső álláshirdetéseket tesznek közzé, mielőtt a nyilvánosság számára meghirdetnék azokat. Tartsd szemmel ezeket a hirdetéseket, hogy láss, vannak-e olyan pozíciók, amelyek megfelelnek az érdeklődési körödnek és képességeidnek!

5. Legyél proaktív!

Ne félj kezdeményezni és új ötleteket vagy projekteket javasolni! Ez segíthet megmutatni a képességeidet, és bizonyítani az értékedet a vállalat számára.

A munkahelyváltás nem az egyetlen lehetőséged, és nem csak számít karriernek, ha előrébb lépsz a ranglétrán. Az is fontos, hogy jól érezd magad az adott pozícióban, szeresd a feladataidat és szakértelmedet tökéletesítsd, fejleszd – a siker pedig jönni fog magától. Higgy magadban!

Legyél csapatunk tagja!

Tervezd a jövőd az Ersténél.

Kapcsolódó tartalmaink