Babaváró hitel - gyakori kérdések a TB jogviszony kapcsán

Babaváró hitel - gyakori kérdések a TB jogviszony kapcsán

A gyermekvállalás egy igazán komoly döntés egy házaspár életében, amikor joggal merül fel a kérdés, hogy számíthatnak-e valamilyen támogatásra a vállalásukban. A Babaváró hitel igénylése nagy segítség lehet, azonban számos kérdés felmerülhet ezzel kapcsolatban: ilyen például a Babaváró hitel TB jogviszony is. 

Cikkünkben nektek, házasoknak segítünk, akik eldöntöttétek, hogy gyermeket szeretnétek, és a Babaváró hitel igénylését is elindítanátok. A rengeteg kérdés közül szót ejtünk majd arról, hogy a Babaváró hitel TB jogviszony hogyan viszonyul egymáshoz, és milyen feltételeknek kell megfelelnetek ahhoz, hogy TB jogviszonyotok legyen.

Szót ejtünk arról is, hogy a Babaváró hitel TB jogviszony igazolásakor az igénylés előtt milyen szigorúbb elvárások vannak; illetve arról is, hogy tulajdonképpen mit jelent a folyamatos biztosítotti jogviszony. A Babaváró hitel TB jogviszony témakörében számos kérdés felmerülhet, amire igyekszünk kitérni a cikk folyamán. Tartsatok velünk, és tudjatok meg többet a Babaváró hitel TB jogviszony kapcsolatáról!

A cikk megjelenésekor 2023.05.26-án a Babaváró Hitel THM 0,49%-12,97% volt. Az aktuális THM-ért kattints ide.

 
  • 2023. május 16.
  • 8 perc

A TB igazolás babaváró hitelhez a pénzintézetek részéről azonban egy olyan elengedhetetlen (a vonatkozó jogszabály által előírt) dokumentum, amelynek leadásával nem késhetnek az igénylő házaspárok, ha mielőbb szeretnék felvenni a kölcsönt. 

  • 2023. május 26.
  • 6 perc

A Babaváró hitel TB jogviszony fennállásának ideje

A Babaváró hitel igénylése során fontos tényező az, hogy legalább az egyikőtök hivatalosan is bizonyítható társadalombiztosítási jogviszonnyal rendelkezzen. Sokak szerint a Babaváró hitel TB jogviszony feltétele igencsak szigorú, ráadásul mivel 3 évet kell tudni igazolni egyhuzamban, ez még inkább szigorít az elvárásokon. Emellett még más különféle speciális szabályai is vannak a Babaváró hitelnek, amire érdemes odafigyelnetek.

Milyen jogviszonyok felelhetnek meg a Babaváró hitel esetében?

A társadalombiztosítási jogviszony esetén a köztudatban még mindig egy homályos kép él arról, hogy ki számít biztosítottnak. A Babaváró hitel TB jogviszony feltételei viszont az alábbi esetek fennállását részesítik előnyben:

  • A Tbj törvény 6.§-a alapján biztosított személyek,
  • Akik nappali tagozatos hallgatók valamely hazai felsőoktatási intézményben,
  • Magyar állampolgárok, akik nappali tagozatos hallgatók valamely külföldi felsőoktatási intézményben,
  • Magyar állampolgárok, akik külföldi TB jogviszonnyal rendelkeznek,
  • A diplomás GYED-ben részesülők.

Miről szól a Tbj. törvény 6. paragrafusa?

Érdemes átbogarásznotok az alábbiakat, hiszen ebből kiderül, hogy te, vagy a házastársad társadalombiztosítási jogviszonya megfelel-e a hiteligénylés feltételeinek. A Babaváró hitel TB jogviszony igazolásához ugyanis megfelelő társadalombiztosítással kell rendelkeznetek. A bankok hitelfeltételei között azonban az is szerepel, hogy elég, ha csak az egyikőtök rendelkezik legalább 3 évnyi folyamatos biztosítotti jogviszonnyal a Tbj. törvény 6. paragrafusa alapján. Biztosítottnak számítanak például a munkavállalók: ebben az esetben pedig mindegy, hogy ez rész- vagy teljes munkaidő.

Mit jelent a folyamatos biztosítotti jogviszony?

A Babaváró hitel sokak számára nagy segítséget nyújt, hiszen a gyermekvállalás mellett igazán kedvező, kamatmentes és csupán tőketörlesztéssel és állami kezességvállalási díj fizetéssel kell számolnotok, így a törlesztőrészlet alacsony. Ehhez azonban szigorú feltételeknek kell megfelelni: ilyen például a Babaváró hitel TB jogviszony esetén a biztosítottság folyamatossága.

De mit is jelent ez a folyamatosság? Sokan tévesen azt hiszik, hogy a biztosítottság folyamatossága egyben azt is jelenti, hogy egyetlen egy munkahelyen kell eltölteni ezt a 3 évet. A mai körülmények között vannak olyan szakmák, ahol a munkahelyváltással többet kereshettek, más helyeken pedig akár az adott pozíció is megszűnhet. Fontos tudni a Babaváró hitel TB jogviszony igazolása esetén, hogy a 3 év alatt nem probléma a munkahelyváltás sem.

A folyamatos biztosítotti jogviszony ugyanis azt jelenti, hogy a kedvezményes Babaváró hitelt azok is igényelhetik, akik munkahelyet váltottak az elmúlt 3 évben. Emellett azt is tudni kell, hogy két munkahely között maximálisan 30 nap az az idő, amíg a munkavállaló munka nélkül lehet. Ezután ugyanis megszűnik a Babaváró hitel igénylésének lehetősége a nem teljesült feltétel miatt. Azt is figyelembe kell venni, hogy csak egy alkalommal lehet megszakítás a biztosítotti jogviszonyban és ez a megszakítás nem lehet 30 napnál több. A megszakítás időtartama nem számít bele az elvárt 3 év biztosítotti jogviszonyba. Felsőoktatási intézménynél fennálló hallgatói jogviszony megszűnését követően a következő, a babaváró hitelre jogosító jogviszony megkezdéséig egybefüggően hat hónapnál hosszabb megszakítás nem elfogadható. A megszakítás időtartama szintén nem számít bele az elvárt 3 év biztosítotti jogviszonyba.

A minimum 3 év biztosítotti jogviszonyt a kölcsönkérelem benyújtásának napjára vonatkozóan kell igazolni. Több lehet a jogviszony, kevesebb nem. Tehát a kölcsönkérelem benyújtásakor kell a minimum 3 év biztosítotti jogviszonnyal rendelkezni.

A 3 éves időszak számítása során egymást követő, elfogadható biztosítotti jogviszonyban töltött időszakokat össze kell számítani.

Mi történik akkor, ha 3 év alatt többször is munkahelyet váltotok? Többször is lehet munkahelyet váltani a 3 éve alatt, de ahhoz, hogy a Babváró hitelhez szükséges folyamatos biztosítotti jogviszony meglegyen, csak egy alkalommal lehet megszakítás a biztosítotti jogviszonyban és megszakítás nem haladhatja meg a 30 napot. A maximum 30 napos megszakítási időszak nem számít a 3 év jogviszonyba. Ha volt megszakítás, akkor megszakítás napjainak számával több biztosítotti jogviszonyt kell igazolni.

Ugyanakkor elegendő az egyik házas félnek teljesíteni a 3 év folyamatos biztosítotti jogviszonyt a Babaváró hitel igényléshez. Tehát, ha az egyik házasfél teljesíti, de a másik nem a folyamatos biztosítotti jogviszony feltételt, akkor a házaspár beadhatja a Babaváró hitel iránt az igénylést. Nézzük meg a pontos jogviszonyokat!

Munkaviszony

Munkavállalóknak azokat tekintjük, akik valamilyen munkaviszonyban, közalkalmazotti jogviszonyban, rendvédelemben, igazságszolgáltatásban, egészségügyben, kormányzati, politikai vagy más hatósági szolgálatban vagy közfoglalkoztatásban tevékenykednek. Emellett érvényes még azokra is, akik ösztöndíjas vagy vendégoktatói ösztöndíjas jogviszonyban végzik a munkájukat (például kutatók). Emellett a munkabérért dolgozókra vagy akár az önkéntes katonai szolgálatot vállalókra is vonatkozik. Fontos: a közfoglalkoztatási jogviszonyban töltött idő egy évet meghaladó része nem számítható be a 3 év folyamatos biztosítotti jogviszonyba.

Szövetkezeti tagság

A második fontos terület a szövetkezeti tagokról szól: nevezetesen azok tudják a Babaváró hitel TB jogviszony fennállását igazolni, akik a szövetkezetben megbízással, munkavállalóként vagy vállalkozóként tevékenykednek. A Babaváró hitel TB jogviszony igazolásánál nem lehet beleszámítani sajnos az iskolaszövetkezeti munkában résztvevő hallgatót, a nyugdíjas szövetkezetek nyugdíjasait, a szociális szövetkezetek munkavégző tagjait, és a kisgyermekkel otthon lévő szövetkezetek olyan tagjait, akik valamely más jogcímen mégis jogosultak a Babaváró hitel TB jogviszony igazolására.

Más területek

További területek a Babaváró hitel TB jogviszony igazolásához:

  • az álláskeresési támogatásban részesülők saját jogon,
  • az egyházi szolgálatot végzők,
  • az állami projektértékelők,
  • a köztársasági elnök felesége vagy férje (amennyiben nem kap más jogcímen biztosítotti státuszt).

Gazdasági szervezetek

A sor még itt nem ért véget, hiszen Babaváró hitel TB jogviszony igazolását az egyéni vállalkozók, a társas vállalkozók, és a megbízási szerződéssel dolgozó emberek is kikérhetik. Ezen felül a mezőgazdasági őstermelők is igényelhetik akkor, ha nem kiskorúak, ha más helyzetben nem biztosítottak, és ha nem nyugdíjasok.

Külföldi munkavállalás

De vajon ez azokra is vonatkozik, akik külföldön élnek vagy külföldön dolgoznak? Abban az esetben igen, ha érvényes TB jogviszonnyal rendelkeznek.

Diplomás GYED

Fiatal anyukaként abban az esetben kapható meg a diplomás GYED, és teljesíthető a Babaváró hitel TB jogviszony, ha a vonatkozó jogszabályok szerint a fiatal anyuka nem jogosult a gyermekgondozási díjra. Ennek kiküszöbölésére jött létre a diplomás GYED, ami egyszerűbb feltételekhez köti az igénylést. Ez például az is, ha valaki államilag elismert felsőoktatási képzésben legalább 2 aktív félévet szerzett. Ha a gyermek a hallgatói jogviszony vagy a szüneteltetés alatt született, akkor igényelhető a GYED.

Emellett akkor is jár, ha a hallgatói jogviszony megszűnése utáni egy éven belül születik a gyermek (tehát a fiatal anyuka abbahagyta a képzést vagy pedig lediplomázott). Fontos, hogy az anyuka magyar vagy EGT tagállam állampolgára legyen, és a saját háztartásában nevelje a babát, emellett elengedhetetlen az is, hogy Magyarországon bejelentett lakóhellyel rendelkezzen.

Mi történik akkor, ha a gyermek elveszíti édesanyját, vagy valamilyen betegségben szenved és nem tudja már nevelni? Ekkor a vér szerinti apa jogosulttá válik a diplomás GYED-re abban az esetben, ha minden vonatkozó feltételnek hiánytalanul megfelel. Így a diplomás GYED egy két éves időtartamot fed le a biztosítotti jogviszonyban. Emellett a Babaváró hitel TB jogviszony igazolása is kérhető.

Babaváró Hitel az Erste Banknál

Akár 72 órán belüli folyósítással, most 150 ezer forint kedvezménnyel.

THM 0,50%-9,93%

Mi a helyzet a Babaváró hitel TB jogviszony kapcsán a hitelfelvétel előtt közvetlenül?

A Babaváró hitel TB jogviszony így is szigorú feltételek alapján igazolható az igénylést megelőző 3 évben. De a hitelfelvétel előtti 3 év utolsó 180 napjára még ennél is szigorúbb szabályoknak kell megfelelni. Ebben a fél évben ugyanis már nem fogadható el Babaváró hitel TB jogviszony igazoláshoz minden TB jogviszony, amiről fentebb írtunk. Ekkor már szigorúbban veszi a Babaváró kormányrendelet és így a pénzintézetek azt, hogy az adott jogviszony mindenképpen fizetőképes legyen: tehát te, vagy az adóstársad mindenképpen vissza tudjátok majd fizetni a hitelt.

Mit jelent ez a gyakorlatban a Babaváró hitel TB jogviszony esetén? Például azt, hogy ekkor már nem fogadható el a külföldi társadalombiztosítási jogviszony, a hazai vagy külföldi hallgatói jogviszony, emellett a diplomás GYED sem.

Fontos, hogy hiteligénylés előtti 180 napban a TB jogviszonyotok mindenképpen magyar kerestőtevékenységből származzon. A Babaváró hitel TB jogviszonyokat az alábbiakban részletezzük a vonatkozó Tbj. törvény 6. paragrafusa alapján.

Milyen jogviszony számít a hiteligénylés előtti 180 napban?

  • munkaviszony
  • megbízási szerződésen alapuló jogviszony
  • egyéni vállalkozói jogviszony
  • társas vállalkozói jogviszony
  • mezőgazdasági őstermelői jogviszony
  • főállású kisadózói jogviszony
  • szövetkezeti tagi jogviszony (a fentiekben is említett megkötésekkel)
  • egyházi szolgálati jogviszony

Külföldről hazaköltöző házaspárok

Emellett van egy kis könnyítés abban az esetben, ha külföldön dolgoztok és szeretnétek hazaköltözni azért, hogy gyermeket vállaljatok. A külföldön élő házaspárnak ugyanis nem fontos betartania a 180 napot, elegendő, ha csak 90 nappal az igénylés előtt létesítenek hazai munkajogviszonyt és lakcímet. Ez azt jelenti, hogy 3 hónapra csökken a fél éves elvárás.

Pár szó a tudatos tervezésről…

Amint látható a Babaváró hitel TB jogviszony kapcsán, az elfogadható jogviszonyok száma korlátozott a hitelfelvétel előtti 180 napban. Azért van erre szükség, mert a Babaváró hitel mellett a gyermekvállalás is nagy felelősséget jelent. Így nagy valószínűséggel ti sem kerültök bele egy szegénységi, eladósódási hullámba.

A tudatos pénzügyi tervezéssel ugyanis ezt kiküszöbölhetitek: érdemes utánaszámolni, hogy mekkora hitelt vesz fel a család, és mekkora jövedelemből mekkora törlesztőrészlet vonódik le havonta. Így azzal is számolhattok, hogy mennyi marad adott hónapban a további kiadásokra.

Milyen módon igazolhatjátok a Babaváró hitel TB jogviszonyotokat?

Fontos, hogy a Babaváró hitel TB jogviszony igazolását nem fogják csupán bemondásra elfogadni a pénzintézetek. A jogviszonyt mindenképpen igazolnotok kell valamilyen hivatalos módon, ráadásul minden kategória esetében más és más az igazolás módja. Az alábbi felsorolásban igyekszünk kifejteni, hogy mi mindenre lesz szükség ahhoz, hogy a Babaváró hitel TB jogviszony igazolása sikeres lehessen.

Babaváró hitel TB jogviszony igazolásához szükséges dokumentumok:

  • Kormányhivatal vagy OEP által kiállított igazolás: Tbj. törvény 6. paragrafusába tartozó biztosítotti jogviszony igazolható vele.
  • Külföldi hatósági igazolás és erről hiteles fordítás: A külföldi társadalombiztosítási jogviszonyt lehet ezzel igazolni.
  • Felsőoktatási intézmény által kiállított igazolás: Aki magyar felsőoktatási intézményben volt hallgató, annak az adott intézményben kell kikérnie a tanulmányi idejére szóló hallgatói jogviszony igazolást.
  • Külföldi felsőoktatási intézmény igazolása, és az erről szóló hiteles fordítás: Aki külföldön volt felsőoktatási intézmény hallgatója, annak az adott külföldi intézménytől kell kikérnie a jogviszony igazolását. Amennyiben oklevél szerzése is történt, úgy kelleni fog az elismerésért felelős hatóság egyenértékűségről szóló állásfoglalása is.

Mi a helyzet akkor, ha több kategóriában is keletkezett igazolásra váró TB jogviszonyotok? Ebben az esetben is be kell szereznetek az összes igazolást a különböző intézményektől és hatósági szervektől a Babaváró hitel TB jogviszony igazolására. Példának okáért: ha valamelyikőtök az utolsó 3 évből még egy évig tanult, és már két éve dolgozik, annak szükséges beszereznie az oktatási intézmény igazolását a kormányhivatal igazolása mellé.

Babaváró Hitel az Erste Banknál

Akár 72 órán belüli folyósítással, most 150 ezer forint kedvezménnyel.

THM 0,50%-9,93%

Gyakori kérdések a Babaváró hitel TB jogviszony kapcsán

Az alábbiakban igyekszünk megválaszolni azokat a gyakori kérdéseket, melyek fel szoktak merülni a párok részéről a Babaváró hitel TB jogviszony kapcsán.

Mi történik a diploma után?

Óriási megkönnyebbülést hozhat a friss diplomások körében egy igénylési engedmény a Babaváró hitel TB jogviszony igazolása kapcsán. A kormányrendelet alapján  aki frissen végzett egyetemi hallgató, arra az eredetileg 30 nap munkanélküliség helyett akár 6 hónap is vonatkozhat. Miért van ez így? Egy diplomához kötött állás megtalálása nem egyszerű feladat, akár hónapokba is telhet.

Éppen ezért a Magyar Állam 6 hónapos időtartammal szeretné támogatni a frissen diplomázottakat, így ők is jogosultak lehetnek a Babaváró hitel igénylésére. Fontos tudni, hogy a 6 hónapos, munka nélkül töltött időszak nem számít bele a 3 éves jogviszonyba, csupán lehetőséget ad arra, hogy a korábbi vagy későbbi valódi jogviszonyok igazolhatóak legyenek.

Mi számít bele a közmunka programban eltöltött időből?

A közfoglalkoztatás teljes átalakításával megszűnt a közmunkaprogram, így 2011 óta már nem vehetnek részt ilyen foglalkoztatásban a munka nélkül maradtak. Ehelyett a közfoglalkoztatás lett a mérvadó munkavégzés azok számára, akik hosszabb időn át sikertelenek voltak az álláskeresésben. Mivel a Babaváró hitel TB jogviszony igazolásakor 3 év jogviszonyra van szükség, így már a megszűnés miatt sem mérvadó a közmunka programban eltöltött idő, hiszen azóta már több, mint 10 év is eltelt.

De mi történik a Babaváró hitel TB jogviszony igazolásakor, ha akár éveitek is vannak korábbról a közmunka programból? A Babaváró hitel TB jogviszony igazolásakor a közmunka programban eltöltött időből csupán csak 1 év számítható bele a jogviszonyba. Ennek megfelelően, ha hosszabb ideig végeztetek közmunkát, akkor az sajnos nem számítható be a jogviszonyba.

Ha nincs munkaviszonyom, de fizetem a járulékokat magam után, akkor jogosult vagyok a Babaváróra?

A Babaváró hitel TB jogviszony igazolások esetében szigorúan fogalmaz, így sajnos, ha magatok után fizetitek a járulékokat, akkor nem vagytok jogosultak a hitelfelvételre. A TB járulék megfizetése ugyanis csupán egészségügyi ellátásra jogosít fel titeket. A Babaváró hitel TB jogviszony igazolhatóságához szükséges, hogy valamely fentebb részletezett jogviszonynak eleget tegyetek. Ilyen például a munkaviszony, az egyéni vállalkozói vagy társas vállalkozói státusz, és minden, amit a Tbj. törvény 6-os paragrafusa magában foglal.

Részmunkaidős állással lehetek jogosult a kedvezményes hitelre?

Jó hír lehet, hogy igen! Amennyiben házastársakként megkeresett jövedelmetek fedezetet ad a hitel későbbi törlesztésére, és a gyermekvállalás mellett létrejövő költségek fedezésére, úgy a részmunkaidős állás is elegendő lehet a hiteligényléshez. A Babaváró hitel TB jogviszony igazolása tehát így is érvényes lehet.

Álláskeresési járadékot kaptam az elmúlt 3 évben, ekkor jogosult lehetek a Babaváróra?

Fontos tudnotok, hogy az álláskeresési járadék maximum 90 napig jár, és erre az időre is biztosítottá váltok. Amennyiben az elmúlt 3 év során bármikor álláskeresési járadékot kapott a házaspár egyik vagy mindkét tagja, úgy ez az időszak is számít a Babaváró hitel TB jogviszony igazolásába.

Tehát a Babaváró hitel igényelhető akkor is, ha álláskeresési járadékban részesültetek. Azt viszont érdemes tudni még ebben az esetben is, hogy csak és kizárólag a bejelentett, hivatalos időszak számít. Illetve az igénylést megelőző 180 napon belül már nem számítható be az álláskeresési járadék időszaka a Babaváró hitel TB jogviszony igazolásába. Érdemes tehát ezzel is kalkulálnotok a hiteligénylés előtt és tudatosan töltenetek az azt megelőző fél évet is.

Konklúzió

Reméljük, hogy cikkünkben sikerült megválaszolni a Babaváró hitel TB jogviszony esetén felmerülő kérdéseiteket. Például mennyi időre visszamenőleg kell tudni igazolni a Babaváró hitel TB jogviszonyt, és mi minden tartozhat bele ebbe. Miről szól a Tbj. törvény 6. paragrafusa szerint meghatározott, elfogadható jogviszony, valamint a diplomás GYED, de a külföldről hazaköltöző párok esetén is írtunk pár sort.

A Babaváró hitel TB jogviszony igazolása kulcsfontosságú az igénylést megelőző 3 évben. Azonban a folyamatos biztosítotti viszony 3 évének utolsó 180 napjában ez még jobban szigorodik, és már csak a keresőtevékenységek számítanak a Babaváró hitel feltételeinél.

Tudni kell emellett, hogy a folyamatos biztosítotti jogviszony nem azt jelenti, hogy ekkor nem válthattok munkahelyet, hanem azt, hogy bizonyos szabályokat betartva akár több munkahelyváltás mellett is érvényes lehet a Babaváró hitel TB jogviszony igazolása. Cikkünkben megírtuk, hogy milyen jogviszonyok esetén milyen igazolásokra lehet szükségetek, ha a Babaváró hitel TB jogviszonyt szeretnétek igazolni.

Az Erste Bank által nyújtott Babaváró hitel igénylése során tehát a Babaváró hitel TB jogviszony igazolása szükséges. Amennyiben a cikkünk után további részletekre is kíváncsiak vagytok, úgy érdemes megnézni honlapunkat, ahol egyéb tájékoztatást is találhattok a hitel kapcsán. Törekedtünk arra, hogy minden fontos információt egyszerűen és érthetően dolgozzunk fel, így segítve az igénylés tervezhetőbb előkészületeit, és emellett a gyorsabb lefutását is!

Kapcsolódó tartalmaink