Babaváró hitel - szükséges dokumentumok listája

A babaváró hitelről rengeteg információ jelent már meg az interneten. Olvashattunk az előnyeiről, esetleges buktatóiról, kamatokról, THM-ekről, vagy épp a visszafizetési kötelezettségekről. Amiben azonban sok hiányosságot látunk, az a babaváró hitelhez szükséges dokumentumok listája. Az alábbi cikkben hiánypótlásként részletesen írunk azokról a hivatalos és beszerzendő iratokról, amelyeket a kölcsön igénylésekor be kell mutatnunk az adott pénzintézetnek. Emellett kitérünk az egyes iratok beszerzésének feltételeire is, hiszen ha már itt hiba csúszik a gépezetbe, könnyen megkéshetünk az igényléssel. Nézzük végig együtt, hogy miket és hogyan kell beszereznünk ahhoz, hogy gördülékenyen menjen a hivatali ügyintézés.

A cikk megjelenésekor 2023.05.23-án a Babaváró Hitel THM 0,49%-12,97% volt. Az aktuális THM-ért kattints ide.

 
  • 2023. május 23.
  • 7 perc

Kölcsönkérelem benyújtása

Az egyes hitelintézeteknél a kölcsönkérelem benyújtása előtt érdemes lehet elvégezni egy előzetes kalkulációt. Több bank oldalán is találunk jogosultságot ellenőrző menüpontot, ahol a legfontosabb kérdésekre válaszolva, személyes adataink egy részét elkérve leellenőrzik, hogy jogosultak vagyunk-e a hitelre. A kérdéseket próbáljuk meg minél pontosabban megválaszolni, hogy reális eredményt kaphassunk a kalkuláció során.

Emellett a menüpont mellett a legtöbb pénzintézet a kölcsönkérelem igényléséhez szükséges nyomtatványt is felteszi a szükséges dokumentumokról. Ebben felsorolják azokat az igazolványokat, amelyeknek eredeti vagy fénymásolt változatát be kell mutassuk a bankban, illetve a különböző kérelmeket, esetleges orvosi igazolást és a kölcsönkérelemhez csatolandó mellékletek listáját.

Babaváró Hitel az Erste Banknál

Akár 72 órán belüli folyósítással, most 150 ezer forint kedvezménnyel.

THM 0,50%-9,93%

Babaváró hitel szükséges dokumentumok listájában szerepel: személyes iratok

A kölcsönkérelem benyújtásához szükséges ellenőrző lapon a pénzintézetek felsorolják az összes olyan hivatalos iratot, amelyeket be kell majd mutatnunk az igényléskor. Az alábbiakban ezeket fejtjük ki részletesebben.

Személyazonosságot igazoló dokumentum

A babaváró hitelhez szükséges dokumentumok között az egyik legalapvetőbb a személyazonosságot igazoló hivatalos iratok. Természetesen a házaspár mindkét tagjának be kell mutatnia ezeket az érvényes dokumentumokat, ez lehet személyi igazolvány, jogosítvány vagy útlevél.

Lakcímkártya

A következő fontos irat a lakcímkártya. A babaváró hitelhez szükséges dokumentumok között kiemelten fontos szerepe van ennek, hiszen a rendelet előírja, hogy a kölcsönkérelem benyújtásának időpontjában a házaspár mindkét tagjának magyarországi állandó lakcímmel kell rendelkeznie, amit ezáltal tudunk igazolni.

Jó azt is tudni, hogy ez egyébként a hitel futamideje alatt sem változhat, tehát legalább az egyik házasfél állandó lakcímének továbbra is Magyarországon kell lennie.

Adóazonosító jelet tartalmazó adóigazolvány

Mivel hiteligénylésről van szó, természetesen az adóazonosítót is kötelesek vagyunk bemutatni az igénylés során. Megfelel még az ideiglenes adóigazolvány is, vagy ha épp ezek nincsenek kéznél, akkor ez az adóazonosító jelet igazoló hatósági igazolvánnyal is pótolható.

Babaváró hitel szükséges dokumentumok listájában szerepel: TB jogviszony igazolás

A babaváró hitelhez szükséges dokumentumok között a következő fontos tétel a TB igazolás beszerzése (vagy korábbi nevén OEP igazolás). A babaváró hitel igényléséhez három év folyamatos TB jogviszonyt kell igazolnia az egyik házas félnek. Ez mit jelent a gyakorlatban? Azt jelenti, hogy folyamatos munkaviszonyban volt a házastárs az elmúlt három évben. Fontos kérdés azonban, hogy mi van akkor, ha megszakítások vannak ebben a három évben. Nos, nem feltétlen kell elkeserednünk, ugyanis például, ha munkahelyet váltottunk, de nem telt el 30 napnál több a váltás időszaka alatt, amikor nem dolgoztunk, akkor semmi gond nincs: ugyanúgy folyamatos marad a három év.

Az igénylés előtt annak is érdemes utánajárnunk, hogy kik számítanak az állam által biztosítottnak, vannak ugyanis speciális esetek, amikor esetleg nem gondolnánk, hogy egészségbiztosításra vagyunk jogosultak. Ilyen lehet például a munkanélküli segéllyel eltöltött időszak, vagy épp a közmunka. Természetesen meg van szabva a babaváró hitel feltételei között, hogy ahhoz, hogy folyamatosnak tekintsék a hároméves TB jogviszonyt, mennyi időt írnak jóvá ebben a közmunkából, vagy épp az álláskeresési járadékon eltöltött időből. Így mielőtt nekivágunk a babavárónak, ennek részletesen nézzünk utána, vagy pedig az adott hitelintézetnél kérdezzük meg a felelős ügyintézőket.

TB igazolás külföldi munkaviszony esetén

De mi a helyzet azokkal, akik külföldön dolgoznak? A kormányrendelet azt írja elő, hogy az igénylést megelőző 90 napban magyar TB jogviszonyt kell igazolni.  Az ezt megelőző időszakot (hogy meglegyen a folyamatos 3 év) a külföldi hatóságtól beszerzett TB igazolással kell igazolnunk. Ezt egy hitelesített fordítás társaságában szükséges leadnunk a pénzintézetnél.

Megjegyzés: Ha a hároméves folyamatos társadalombiztosítás több jogviszonyból tevődik össze, akkor mindegyikről kötelesek vagyunk igazolást beszerezni, és ezt a banknál bemutatni.

TB jogviszony igazolás ügyfélkapun keresztül

A TB vagy OEP igazolásunkat a helyi járási hivatalnál tudjuk igényelni, illetve online is van erre lehetőségünk. Az Ügyfélkapu rendszerén keresztül is le tudjuk adni a formanyomtatványt. Ezt először le kell tölteni, majd pedig kitöltve a szükséges adatokkal felölteni újra a rendszerbe és beküldeni a hivatalnak. Természetesen ehhez szükségünk van egy ügyfélkapus felhasználói fiókra. Az „új levél írása” menüponton keresztül tudjuk elindítani a folyamatot. A témacsoportnál a kormányhivatali ügyeket kell válasszuk, és a levélben röviden fogalmazzuk meg, hogy a TB igazolásra a babaváró hitel igénylése céljából van szükségünk.

Babaváró hitel szükséges dokumentumok listájában szerepel: jövedelemigazolás

A babaváró hitelhez szükséges dokumentumok között a következő fontos okirat a házaspár tagjai részéről a jövedelemigazolás beszerzése, erre több szempont miatt is szüksége lehet a banknak. Az egyik természetesen az, hogy igazolt rendszeres jövedelemmel rendelkezzen a házaspár, tehát ebből a szempontból hitelképesek. A kamatmentesség ideje alatt, habár a törlesztőrészlet 50 ezer forintban maximalizált a házaspár összjövedelmétől függetlenül, a két kereset mértéke mégis fontos tényezőnek számít.

Azt ugyanis tudnunk kell, hogy a babaváró hitel jövedelemarányos törlesztőrészlettel rendelkezik. Ez azt jelenti, hogy amikor igényeljük a kölcsönt, akkor figyelembe veszik a házaspár által fizetendő más hitelek havi törlesztőrészletét is. Ha a babaváró hitel 50 ezer forintos maximalizált törlesztőjével együtt is többet kell kifizetnie a fiatal családnak, mint a jövedelmük 60%-a, akkor nem lesznek jogosultak a kölcsönre. Ez a 60%-os ráta is csak 500 000 forintos havi összjövedelem felett érvényes. Ha a házaspár együttesen ez alatt keres, akkor 50%-ra esik vissza ez a határérték. A jövedelmek igazolásához így a pénzintézet munkáltatói igazolás, illetve 1-3 hónapra visszamenőlegesen bankszámlakivonatot is kérhet.

Megjegyzés: A jövedelemarányos törlesztőrészlet kialakítása a babaváró hitel egy buktatójának is érződhet elsőre, ezt azonban másképp is értékelhetjük. Havi rendszerességgel a jövedelem felét meghaladó hitelkiadás túlságosan is terhelő lenne egy fiatal párnak. Így családvédelmi kitételként is értelmezhetjük, hiszen így nem eshetünk a fizetésképtelenség csapdájába.

A fenti kisebb általános tájékoztató után most szeretnénk végigvenni, hogy mely esetekben hogyan tudjuk kikérni a jövedelemigazolásunkat. Ugyanis ez különböző típusú munkaviszonyoknál eltérő lehet.

Jövedelemigazolás alkalmazott esetén

Alkalmazottként a jövedelemigazolást a munkaadónktól tudjuk a legegyszerűbben kikérni, arra viszont figyeljünk oda, hogy mikor számítunk teljesértékű alkalmazottnak. Természetesen a teljes munkaidős állás az alkalmazott ernyője alá esik, ahogy a részmunkaidős foglalkoztatottság is. Az egyszerűsített foglalkoztatás azonban már nem számít alkalmazotti jogviszonynak, mivel alkalmi jellegűnek minősül.

Jövedelemigazolás nyugdíjas esetén

Ha a házaspár férfi tagja már esetleg nyugdíjas, akkor másfajta jövedelemigazolásokra lesz szükségünk. Például ha évközben nyugdíjazták, akkor az érvényes határozatot kell erről bemutatnunk a banknál. De ha már nyugdíjas egy ideje, akkor a nyugdíjat folyósító állami szerv igazolását kell elvinnünk az igényléskor a pénzintézethez, ami nem lehet 12 hónapnál régebbi. Rokkantnyugdíjas esetén pedig ugyanúgy az ezt megállapító határozatot kell bemutatnunk az ügyintézőnek.

Megjegyzés: Ha párunk már nyugdíjas, érdemes lehet az életkori kritériumoknak utánajárnunk, ugyanis egyes bankoknál az is meg van szabva, hogy a futamidő lejárta előtt a házaspár férfi tagjának életkora nem haladhatja meg a 70-75 évet. Ha a maximális összeg felvételére készülünk, ami 10 millió forint, annak esetében a futamidő 20 évet jelent. És ha már az életkornál tartunk, azt is vegyük figyelembe, hogy a házaspár hölgy tagja a babaváró igénylés beadásakor még nem töltheti be a 41.életévét.

Bármilyen bejelentett cégcsoport alkalmazottja vagy egyéni vállalkozó esetén

Mivel ebben az esetben vállalkozóként vagyunk bejelentve, fontos, hogy a munkáltatói igazolást a NAV állítsa ki jövedelemigazolás formájában, illetve emellé még egy igazolás is szükséges a köztartozásmentességről.

Megjegyzés: A munkáltató jövedelemigazolás, vagy a NAV által kiállított ezzel egyenértékű dokumentum nem lehet 30 napnál régebbi.

Egyéb jövedelemigazolások

A babaváró hitelhez szükséges dokumentumok között a GYED/ GYOD vagy bármilyen gyermekjárulékkal kapcsolatos jövedelem kötelező igazolását is megtaláljuk. Azt azonban kiemeli a banki szabályzat, hogy ezek nem az adós, hanem az adóstárs esetében fogadhatók el. Tehát ha már született egy gyermekünk, és épp otthon vagyunk a picivel, szintén jogosultak lehetünk a babaváró kölcsönre. Ezekről a kormányhivatal 12 hónapnál nem régebbi igazolását kell benyújtanunk a banknak, illetve mellékelten a lakossági bankszámla kivonat utolsó egy hónapját kell még bemutatni, amelyen látszik a támogatás folyósítása.

Kiegészítő jövedelmek

A babaváró hitelhez szükséges dokumentumok listája a jövedelemigazolásokat tekintve a kiegészítő jövedelmek felsorolásával lesz teljes. Kicsit homályos lehet, hogy mire gondolunk kiegészítő jövedelmek alatt, így erre is hoztunk most példát. Ha például bármilyen bónuszt vagy prémiumot kapunk, arról is munkáltatói igazolást vagyunk kötelesek benyújtani. Ez ugyanúgy vonatkozik a különböző Cafeteria juttatásokra is.

Babaváró hitel szükséges dokumentumok listájában szerepel: Kezelőorvos által kiállított igazolás a várandósságról

A babaváró hitel már akkor is igényelhető, ha már várandósak vagyunk a picivel. A kormányrendelet alapján minden 12 hétnél idősebb magzat gyermeknek minősül. Ennek fényében a pénzintézetnél be kell nyújtanunk a kezelőorvos által kiállított, a Babaváró támogatásról szóló 44/2019. (III.12.) kormányrendelet 2. mellékletben meghatározott tartalmú igazolást (igazolás minta kérhető a Pénzintézettől). Ez a helyzet kiváltképp szerencsés lehet, ugyanis a kölcsön igénylésével egy időben már kérhetjük a törlesztés szüneteltetését is. Ez azt jelenti, hogy kézhez kapjuk a hitelt, és a törlesztést három évre azonnal fel is függeszthetjük.

Megjegyzés: A kormányrendelet alapján a kölcsönkérelem benyújtása előtt az orvosi igazolás a terhességről nem lehet 15 napnál régebbi. 

A jelzáloghitel kiváltásához

Egy újabb jó hír lehet a házaspároknak, hogy a babaváró hitel jelzáloghitel elengedéssel is egybeköthető. Ha már van egy gyermekünk, és ezt követően családbővítésen gondolkozunk, a babaváró hitelt a második gyermekre ugyanúgy fel tudjuk venni, és ez esetben a második gyermeknél 1 millió forint jelzáloghitelt, míg a harmadik csemeténél 4 millió forint értékű jelzáloghitel elengedését teszi lehetővé a kormányrendelet.

Ez esetben azonban már a kölcsön igénylésekor le kell adnunk bizonyos igazolásokat. Ha másik banknál vettük fel az említett hitelt, akkor tőlük szükségünk lesz egy igazolásra, amely a végtörlesztés időpontját tartalmazza, illetve a teljes fennmaradó összeget, a végtörlesztéshez kapcsolódó díjakat és a számlaszámot, amire a végtörlesztés összege utalható.

Babaváró hitel szükséges dokumentumok listájában szerepel: kötelező nyilatkozatok

Ha a fentieken átrágtuk magunkat, még vegyünk egy nagy levegőt, és vágjunk bele azon nyilatkozatok listájába, amiket minden pénzintézetnél kérni fognak tőlünk a kölcsön igényléséhez.

Köztartozás-mentesség igazolása

Ez a kitétel minden adósra vonatkozik, ugyanakkor egyéni vállalkozóként sokkal könnyebben csúszhatunk bele hibákba, hiszen minden adóformát nekünk kell kiegyenlíteni a saját munkatevékenységünk után. Ahhoz, hogy igényelhessük a babaváró kölcsönt, szinte teljes mértékben tartozásmentesnek kell lennünk, ugyanis az előírások alapján maximum 5.000 forintnyi köztartozásunk lehet a  NAV rendszerében. Erről a kölcsönkérelem benyújtásakor büntető jogi felelősségvállalással kell nyilatkoznunk.

Babaváró hitel szükséges dokumentumok listája: kifelejtettünk bármit is?

A fentiekben igyekeztünk nagyon részletes tájékoztatást adni arról, hogy mégis mikkel készüljünk és mire számítsunk akkor, amikor a babaváró hitelhez szükséges dokumentumok listáját nézegetjük, és készítjük össze a hivatalos iratokat. Mint láthatjuk, kisebb köteggel kell elindulnunk a bankba. Van azonban még bármi, amiről esetleg nem beszéltünk, pedig néhányaknak akár fontos is lehet?

Nos, talán érdemes még beszélnünk arról a helyzetről is, amikor közvetlenül egyetemi tanulmányokat követően válunk munkavállalóvá, és a párunkkal a babaváró hitel felvételét fontolgatjuk. Ez az eset mindenképp nehezebbnek számít a jövedelmi kritériumok miatt is, és talán az ebben a korosztályban lévő fiatalok még kevésbé gondolkoznak a babavárón. Több problémával is szembesülhetünk ilyenkor, például a hároméves folyamatos TB igazolás beszerzésével. Ami jó hír, hogy az egyetemi tanulmányok is valamelyest beleszámíthatnak ebbe a periódusba, de csak bizonyos meghatározott időtartamra. A három év TB jogviszony folyamatosságához az oktatási intézménytől kell hivatalos igazolást szereznünk, így mindenképp keressük fel az adott hitelintézetnél a felelős ügyintézőt, ha mégis belevágunk a babaváró felvételébe ebben a helyzetben.

Nem magyar állampolgároknak: babaváró hitelhez szükséges dokumentumok

Manapság már kis hazánkban is egyre többen találunk párt, aki a határon túlról származik, legyen éppen szó Európáról, vagy akár egy másik kontinensről. Sokak fejében meg sem fordul a babaváró hitel ebben az esetben, mert esetleg úgy gondoljuk, hogy csak és kizárólag magyar nemzetiségűeknek van erre lehetősége. Nos, ez valamelyest igaz, habár nem teljesen. Ebben az esetben is az számít, hogy esetlegesen külföldről származó partnerünk is igazolni tudja itteni állandó lakóhelyét lakcímkártyával, szállásbejelentő viszont nem elfogadható. Ehhez szükség van egy letelepedett jogállást igazoló hivatalos okiratra. Ha még nem tartózkodik itt túl sok ideje, de ez meghaladta a három hónapot, akkor egy tartózkodási kártyát lesz majd szükséges bemutatnunk a banknál, vagy pedig egy regisztrációs igazolást.

Babaváró hitel - szükséges dokumentumok listája a teljesség igénye nélkül

Ez a cikk hiánypótló tartalomként készült minden olyan pár számára, akik a babaváró kölcsönt fontolgatják. Ahogy a bevezetőben is írtuk, az interneten rengeteg információt találhatunk már a babaváró hitellel kapcsolatban, de nagyon nehéz kiszűrni, hogy mi az, ami fontos, és mi az, ami hiteles. Ennek fényében szerettünk volna egy részletes listát hozni a babaváró hitelhez szükséges dokumentumok és kötelező nyilatkozatok kapcsán. Tudjuk azt is, hogy minden házaspár esete és helyzete egyedi, ezért természetesen lehetnek eltérések abban, hogy kitől milyen plusz nyilatkozatot kérnek még a pénzintézetek, vagy mi az, amire nekünk egyáltalán nem lesz szükségünk a fentiekből. Próbáltunk mindenre kitérni a különböző típusú jövedelemigazolásoktól a TB igazolásra jogosultak listáján keresztül, az esetlegesen egyedi esetekig is. Reméljük, hogy segíteni tudtunk, és mindenki megtalálja a számára fontos információkat.

Ha további hiteles információkat szeretne megtudni a babaváró hitelhez szükséges dokumentumok listájával, a hitel visszatérítésével, vagy annak esetleges buktatóival kapcsolatban, az oldalunkon minden fontos adatot megtalál.

Babaváró Hitel az Erste Banknál

Akár 72 órán belüli folyósítással, most 150 ezer forint kedvezménnyel.

THM 0,50%-9,93%

Kapcsolódó tartalmaink