Törlesztőrészlet kiszámítása: mi mit jelent a hitelszerződésben

A személyi kölcsön azoknak segít, akik előrelátóan szeretnék megtervezni kiadásaikat, és a lehetőségekhez képest minél jobb finanszírozási megoldáson gondolkoznak. A világ folyamatosan változik – ahogy azt az elmúlt években tapasztalhattuk, nemcsak az energiaárak, de a banki kamatok is jelentősen megemelkedtek. 

A gyors hozzáférhetőség mellett a személyi kölcsön egyik nagy előnye, hogy az összeget szabadon, bármire felhasználhatjuk. De vajon mit is takar pontosan a kölcsönszerződésben megjelenő törlesztőrészlet? Mit kell tudni magáról a fogalomról, és hogyan kell ezt kiszámolni? Cikkünkben bemutatjuk a törlesztőrészlettel kapcsolatos tudnivalókat, tarts velünk!

 
  • 2024. február 7.
  • 8 perc

Tulajdonképpen mi is az a törlesztőrészlet?

Ez az összeg lesz az, amit hitelfelvevőként minden hónapban, rendszeresen fizetned kell majd a hitelező pénzintézet felé. A személyi kölcsön igénylésekor a banki ügyintéző kiszámolja neked a törlesztőrészletet. De miből áll a törlesztőrészlet? 

Ez nagyon egyszerű: a felvett hitel után a törlesztőrészlet lesz a kamat és a tőkerész, valamint esetenként a havi kezelési költség összessége, amit meghatározott ideig kell fizetned. A törlesztőrészlet jellemzően havi rendszerességgel kerül levonásra vagy átutalásra.

Mire is használható a személyi kölcsön, ami után a törlesztőrészletet fizetni kell?

Környezetünk védelme és a hosszabb távú rezsiköltségek csökkentése érdekében mindenképpen javasolt megfontolni az otthonod korszerűsítését. A szigetelés, fűtéskorszerűsítés, az energiatakarékos fényforrások alkalmazása, és a megújuló energiaforrások használata rengeteget számít a hosszabb távú költségcsökkentésben, ráadásul a környezetvédelem érdekében is tehetsz egy hatalmas lépést. 

Nincsen erre jelenleg elegendő kereted? Kiegészítenéd a meglévő megtakarításodat a korszerűsítéshez? A személyi kölcsön megoldást jelenthet erre a problémára is, és a törlesztőrészlet is úgy kerül kiszámításra, hogy neked is tartható legyen!

Új autóra lenne szükséged? Minden baja van a réginek, ráadásul olyan árajánlatot kaptál a szervizben, ami magasabb az autó értékénél, vagy egyszerűen már csak elektromosra váltanál? Ezek a járművek jelentik a jövőt, ráadásul a benzinhiányt is elfelejtheted egy új villanyautóval!

A személyi kölcsön nemcsak a fenti esetekben alkalmazható, de szabad felhasználású hitelként költheted tanulmányok finanszírozására, több nagyobb speciális kiadás fedezésére, orvosi célokra, vagy akár új, energiatakarékos háztartási gépek vásárlására is. 

Amennyiben átmenetileg nincsen pénzed finanszírozni a kisebb-nagyobb költségeket, akkor a személyi kölcsön megoldhatja ezt a problémát is. Így bátran előre tervezhetsz a kiadásaiddal, és akár pár napon belül megkezdődhet a régóta vágyott korszerűsítés!

 

Erste Személyi Kölcsön

  • Szabadon felhasználható, fix kamatozású hitel 500 000 - 12 millió Ft között
  • THM: 14,3% - 19,5%

Mit tartalmaz a törlesztőrészlet? Hogyan kell elképzelni?

A törlesztőrészlet általánosságban lehet fix vagy változó összegű - annak megfelelően, hogy mire szerződsz le a választott bankkal, de a      személyi kölcsön      esetében manapság már a fix kamat, és ebből adódóan a fix törlesztőrészlet a jellemző. 

A személyi kölcsön törlesztése szinte minden esetben az annuitás szabályai szerint működik. Ez azt jelenti, hogy a hiteltörlesztés során az adott kamatperiódusokban mindig azonos törlesztőrészletet kell befizetned, amelyen belül a megfizetett kamat és tőke aránya hónapról hónapra változik.     

De pontosan mit is fizetsz ki a törlesztőrészlettel? 

  • Tőke: A törlesztőrészlet egyik eleme; tulajdonképpen az igényelt összeg, amit a futamidő alatt havi rendszerességre lebontott összegként fizetsz vissza. 
  • Kamat: A kölcsönkapott pénz ára, vagyis az a díj, amit a kölcsönkapott tőke használatáért fizetsz a banknak. A kamatláb jellemzően a jegybanki alapkamat aktuális szintjétől függ, de a pénzintézetek egyedileg határozhatnak a kölcsönnél alkalmazott kamat százalékos értékéről.
  • Kezelési költség: Ez pedig már egy igazán elenyésző összeg a fenti két tényezőhöz képest, hiszen jellemzően csak néhány száz forintról van szó, ha egyáltalán felszámol ilyen költséget az adott bank a törlesztőrészlet részeként.

Ahogy láthatod a törlesztőrészlet több különböző mértékű paraméterből tevődik össze, melyet minden hónapban meg kell fizetned. Így a futamidő végére nemcsak a tőkét, de a kamatokat is magad mögött tudhatod! De hogy mennyi az annyi? A tudatos tervezéshez érdemes kiszámolni a törlesztőrészlet mértékét, amihez a cikk további részében adunk pontosabb tájékoztatást!

Számítsuk ki együtt!

A törlesztőrészletek egy előre meghatározott szempontrendszer alapján számíthatóak ki, amit akár te is megtehetsz otthonról, a kanapéd kényelméből. Így tudatosan tervezheted a pénzügyeidet, hiszen tudni fogod, hogy mekkora kiadásra számíthatsz a havonta fizetendő törlesztőrészlet esetén. 

Hogyan tudod kiszámolni a pontos törlesztőrészletet? Az Erste Banknál törekszünk az egyértelmű és átlátható kommunikációra, így a törlesztőrészlet kiszámításához is olyan kalkulátort készítettünk, amivel azonnal megtudhatod az eredményt. Így nem kell kézzel számolgatnod, és biztosan benne lesz minden paraméter, amire szükség van a törlesztőrészlet megállapításához. A tudatos tervezéshez tehát mindenképp érdemes használnod az Erste Bank személyi kölcsön kalkulátorát! 

Milyen adatokat kell figyelembe venni a törlesztőrészlet kiszámításakor? 

Az alábbiakban megmutatjuk, hogy milyen adatok megadására van szükség a törlesztőrészlet kiszámításának érdekében. Egyszerű, pontos és gyors számítás, így nem kell tartanod tőle!

A személyi kölcsön kalkulátorban a törlesztőrészlet kiszámításához meg kell adnod néhány adatot. Például azt, hogy milyen hitelcéllal érkeztél: lakásfelújítás, autóvásárlás, lakásvásárlás, hitelkiváltás, váratlan kiadások fedezése, tanulmányok finanszírozása, orvosi beavatkozások fedezése, vagy éppen több speciális kiadás egy összegben történő kifizetése.

Milyen információkra lesz még szükség?

  • Jövedelem: a havi nettó jövedelmed összege. Ha alkalmazottként dolgozol, ebbe beleszámítanak a béren kívüli juttatások is (pl. cafetéria, de bankonként eltérő lehet, hogy milyen munkabéren kívüli juttatásokat fogad el).
  • Kölcsönösszeg: mekkora összeget szeretnél igényelni.
  • Futamidő: hány év alatt tudod vagy szeretnéd visszafizetni a törlesztőrészleteket.

Miután minden paramétert beállítottál, kezdődhet is a számolás.

Mit kapsz eredményül a személyi kölcsön törlesztőrészleteként? 

  • Havi törlesztőrészlet: ez lesz az a havonta fizetendő összeg, amivel a kamatot és tőkét együtt törleszted. 
  • Teljes visszafizetendő összeg: Ha felvettél egy bizonyos kölcsönösszeget, akkor a szerződés szerinti kamatokkal és díjakkal együtt ezt az összeget kell visszafizetned a futamidő végéig.
  • Fix kamat: Ebben az esetben a futamidő alatt a kamat mértéke nem változik, így egy biztonságos és kiszámítható konstrukcióhoz jutsz hozzá. A kamat tulajdonképpen a tőke használatáért fizetett díj.
  • THM: A teljes hiteldíjmutató egy olyan egységes, minden hitelező által használt mutató, ami megmutatja, hogy pontosan mennyibe kerül a hiteled. A hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez éves százalékában kifejezve. Nevéből adódóan a teljes hiteldíj a tőkén felül fizetendő összeg. Ez tartalmazza a hitel folyósítási költségét, a szerződés szerinti kamatot és díjakat. Fontos tudni, hogy vannak olyan költségek, melyeket a THM nem tartalmaz, ilyen  például a késedelmi kamat és az egyéb, nem teljesítésből fakadó fizetési kötelezettségek, a hitelfedezeti biztosítás díja stb. Ezeket a hiteldíjon felül szükséges megfizetni.
  • Hitel teljes díja: Ez pedig azt mutatja meg, hogy mekkora az a teljes kamat és kezelési költség összeg, ami a tőkeösszegre rájön. Ha jobban megnézed a számokat, akkor “teljes visszafizetendő összeg” - “igényelt tőke” = “hitel teljes díja”.

Ahogy látod, a törlesztőrészlet meghatározása nem is olyan nehéz, hiszen az Erste Bank személyi kölcsön kalkulátorával gyorsan és egyszerűen kiszámolhatod! Érdemes tehát tudatosan tervezni a pénzügyeiddel, melyben a törlesztőrészlet kalkulátor nagy segítséget nyújt!

Erste Személyi Kölcsön

  • Szabadon felhasználható, fix kamatozású hitel 500 000 - 12 millió Ft között
  • THM: 14,3% - 19,5%

Mit tudhattál meg a törlesztőrészletről?

A cikk elején beszéltünk arról, hogy a törlesztőrészlet a felvett hitel után fizetendő kamat és tőkerész - valamint esetlegesen a havi kezelési költség - összessége, amit meghatározott futamidő alatt kell törlesztened a pénzintézet felé. 

Mivel a személyi kölcsön alapvetően egy szabad felhasználású hitel, ezért bármire költheted, megkötések nélkül: energetikai és más jellegű otthonfelújításokra, új autóra, egészségmegőrzésre vagy gyógyulásra, de akár a tanulmányok finanszírozására is. A személyi kölcsön ráadásul fél millió forinttól egészen 12 millió forintig igényelhető, így a kisebb és a nagyobb kiadások esetén is számíthatsz az Erste Bankra!

A törlesztőrészlet három részből áll: tőkeösszeg, kamat és a havi kezelési költség (ha felszámol ilyet az adott bank). A tőkeösszeg az általad igényelt összeg, a kamat az igénybe vett kölcsön használatáért, kockázatáért fizetendő, a kölcsönösszeg százalékában meghatározott, időarányosan fizetendő pénzösszeg, míg a kezelési költség az adminisztrációt takarja. Tudatosan terveznéd pénzügyeidet? Használd az Erste Bank személyi kölcsön kalkulátorát! Egyszerűen, gyorsan és pontosan kiszámíthatod a havi törlesztőrészletet, így a kiadásaiddal is könnyebben tervezhetsz!

Az alábbiakban megismerheted, milyen a paramétereket kell megadnod a törlesztőrészlet számításához:

  • Hitelcél
  • Jövedelem
  • Kölcsönösszeg
  • Futamidő

Cserébe a kalkulátorból megkaphatod az alábbi adatokat:

  • Havi törlesztőrészlet
  • Teljes visszafizetendő összeg
  • Fix kamat mértéke
  • THM
  • Hitel teljes díja

Valósítsd meg az álmaid, céljaid és a korszerűsítési terveid a Most Személyi Kölcsön, a Most Hűség Kölcsön vagy a Most Extra Személyi Kölcsön segítségével, akár bankváltás nélkül is!

Ha pedig szeretnéd elkerülni a várakozást, és a sorban állást, akkor érdemes kipróbálnod az online hitelfelvételt, ami modernebb és kényelmesebb megoldás az otthonod melegéből! A módszer teljesen biztonságos és akár Erstés vagy, akár nem, midenképpen biztosítunk neked egy olyan felületet, ahol bátran és kényelmesen igényelheted a személyi kölcsönt!

Erste Személyi Kölcsön

  • Szabadon felhasználható, fix kamatozású hitel 500 000 - 12 millió Ft között
  • THM: 14,3% - 19,5%

Kapcsolódó tartalmaink