Randizás és befektetés –
hosszú vagy rövid távra tervezel?

Randizás és befektetés –
hosszú vagy rövid távra tervezel?

 
  • 2023. június 28.
  • 5 perc

Pörgeted a társkereső appokat, de még nem döntötted el, hogy hosszú vagy inkább rövidebb távra terveznél, ha valakivel igazán matchelnétek? Az elején minden új és izgalmas, de a sokáig tartó kiegyensúlyozottság érdekében számos dologra kell figyelni. Képzeld, ez nem csak a párkapcsolatokra, hanem a befektetésekre is igaz. 

Nem is gondolnád, mennyi közös van a randizásban és a befektetésekben, pontosabban abban, ahogyan ehhez a két dologhoz viszonyulni tudunk. Erre a kérdéskörre világított rá a spaceship.com is cikkében. Gondolj csak bele: nem csak azt kell eldöntened, hogy hosszú vagy rövid távra tervezel, hanem például azt is tudnod kell magadról, hogy mennyire vagy kockázatvállaló. És míg a randizás terén a megérzéseidre kell hagyatkoznod, addig a befektetéseknél segíthetnek neked a szakértők és az általuk összeállított hasznos tartalmak. De vajon hogyan használhatod fel az egyik területen megszerzett tapasztalataidat a másiknál?

Célok és értékek

Az online társkeresés világában egy ember személyiségének, életének csak egy nagyon kis szeletével találkozol, és ebből kell megállapítanod, hogy vajon az értékrendetek, céljaitól egy irányba tartanak-e. Ha eljutottatok az első találkozásig, mindketten próbáljátok kihozni ebből a maximumot, ám mi történik akkor, ha a randi után úgy érzed, hogy a belefektetett energia ellenére túl alacsony a hozam? Például, ha a partnered udvariatlan az éttermi személyzettel vagy akár veled, folytatod a randit? Ha túl sokat késik, megvárod vagy elsétálsz? Ha ilyesmik történnek, mérlegelsz, majd vagy tovább állsz, vagy próbálkozol még egy kicsit. De fektetsz ennyi energiát a befektetéseid kezelésébe is? Kellene.

Az independent.co.uk cikkében egy érdekes kutatásra hívja fel a figyelmet. Úgy tűnik, hogy a férfiak hajlamosabbak figyelmen kívül hagyni az ilyen figyelmeztető jeleket mind a randik, mind pedig a befektetések terén. Közülük 49% folytatná az estét, míg a nők közül csak 39%, a befektetéseknél ez az arány 39%-28%.

Erste Future Befektetési Program

Indíts Erste Future rendszeres megtakarítást akár már havi pár ezer forinttal!

Egy életre vagy csak pár találkozásra?

A társkeresők többsége hosszú távra, akár egy életre keres partnert, ám a befektetéseknél már nagyon kevesen gondolkodnak hosszú távon, sőt, a kutatás szerint csak igen kevesen nézik meg egy befektetés ajánlott időtávját. Pedig ez nagyon is fontos szempont ugyanúgy, ahogy a kockázat is.

Lehet, hogy magasabb hozammal kecsegtetnek a kockázatosabb befektetések, vagy épp biztonságosabbnak tűnhet egy alacsonyabb hozammal, ámde alacsonyabb kockázattal is bíró befektetés, de mindenképp mérlegelned kell. Ahogy egy párkapcsolatnál, itt se dönts egy pillanatnyi megérzés alapján! Mérlegeld a hosszú és rövid távú céljaidat, az anyagi lehetőségeidet, és ehhez igazítsd a befektetési stratégiádat! Például, ha túl kockázatosnak érzed egy nagyobb összeg befektetését, gondolkodj kicsiben, és indíts rendszeres befektetést, hiszen havonta például 20 000 Ft-ot is befektethetsz. Ha pedig nem vagy biztos a dolgodban, úgy érzed, szívesen útmutatásra van szükséged, szakértő segítségét is kérheted.

Mikor lesz vége a mézesheteknek?

Amikor szerelmes leszel, minden nagyon új és izgalmas, ám amikor az úgynevezett mézesheteknek vége, sok dolog szokássá válik, ami addig akkora újdonságot és mámort okozott. Hasonlóan történhet ez a befektetésekkel is.

Eleinte minden lehetőség meglepő és érdekes, ám az évek múltával sok döntés rutinná válik. Talán már nem olyan izgalmas nézni, ahogy a pénzed szép lassan gyarapszik, és hozzászoktál a piaci mozgásokhoz is, nem ijedsz meg, ha egy rosszabb időszak köszönt be. Emiatt ne csüggedj, és ne veszítsd el a lelkesedésed! Állj meg egy pillanatra, és legyél büszke arra, hogy eddig mit értél el!

A rossz időszak inkább lehetőség?

Ahogy a szerelemben, a befektetéseknél is csak a saját döntéseidre lehetsz hatással. A piacot számos tényező befolyásolja, mint például a közelmúltban a koronavírus, ám ezekre akár lehetőségként is tekinthetsz.

Ha például a párkapcsolatod hullámvölgybe érkezik, azonnal elkezded megvizsgálni, hogy mi lenne a megfelelő stratégia ahhoz, hogy kilábaljatok belőle. Cselekedj így a befektetéseknél is!

Ahogy egy kapcsolatra, úgy a befektetéseidre sem csak az elején kell figyelned. Ne hagyd magára, figyeld a piaci mozgásokat, alakítsd a befektetéseidet a céljaidhoz, hiszen a piaccal együtt az is változhat, hogyan képzeled el a jövődet!

Kikerülnéd a szochót? Tedd a pénzed TBSZ-re!

A Tartós Befektetési Számla segítségével befektetéseid után fizetendő adókat akár 0%-ra is mérsékelheted. Tudj meg többet!

Kapcsolódó tartalmaink