Mitől zöld a zöld hitel?

Már igényelhetünk zöld hitelt lakásvásárláskor, de érdekes kérdés, hogy vajon mitől lesz zöld a zöld hitel? Erre többféle meghatározás is létezik, ám vannak biztos pontok, ami alapján egy bank meghatározhatja, milyen célokra adhat zöld hitelt. Erről Szaniszló Bálintot, az Erste fenntarthatósági szakértőjét kérdeztük.

 
  • 2023. október 13.
  • 5 perc

Egy nagy vállalat óhatatlanul is nagyobb ökológiai lábnyomot hagy maga után, ám ha figyel arra, hogy ezt a lehető legtöbb területen csökkentse, hatalmas eredményeket érhet el, és mások szemléletét is formálhatja. Az Ersténél folyamatosan több dolgot építünk be a napi működésünkbe, az elmúlt 5 évben például több mint 70%-kal csökkentettük a saját működésünkből adódó szén-dioxid kibocsátásunkat. Ennél is nagyobb hatást lehet viszont elérni a hitelezésen keresztül.

Egynek megfelelsz, ötöt pedig nem bántasz

„Itthon a legtöbb banknak van saját zöld definíciója. Tehát ha meg akarjuk határozni, hogy mi a zöld hitel, akkor attól függ, hogy kit kérdezünk” – mondta Szaniszló Bálint, az Erste fenntarthatósági szakértője. Hozzátette: van meghatározása erre az Európai Uniónak – a legtöbb zöld definícióhoz ez a kályha, ahonnan elindulunk –, a Magyar Nemzeti Banknak, és külön-külön a bankoknak is.

„Az EU meghatározott hat környezeti célt, ezek egyikéhez kell jelentősen mértékben hozzájárulnia a finanszírozott tevékenységnek, miközben a másik öt célnak nem árt. Nagyon részletes szabályok határozzák meg, hogy mi számít jelentős hozzájárulásnak, illetve azt is, hogy minek kell megfelelni ahhoz, hogy a további 5 célnak ne ártsunk” – tette hozzá Szaniszló Bálint.

Zöld a lakás, amit meg akarok venni?

Lakásvásárlásoknál ezt viszonylag könnyű meghatározni, hiszen a 2021-ben vagy az után épült lakások esetében az energetikai tanúsítványban található primerenergia-igénynek 90 kWh/m2/év alatt kell lenni, míg a korábban épült ingatlanok esetén szintén ezt az értéket vizsgáljuk, de ezeknél magasabb a limit.

Mi a helyzet a vállalkozásokkal?

Szaniszló Bálinttól megtudtuk, hogy a vállalkozásoknál, cégeknél jóval bonyolultabb a helyzet. Vannak ugyan egyszerűbb esetek, mint amikor valaki napelemek telepítésére vesz fel hitelt. Ezek szinte automatikusan zöldnek tekinthetők.

A legtöbb esetben azonban még körülményes a vállalati hitelek zöld minősítése. A zöld hitelezést szabályozó (egyik) EU rendelet 350 oldalas és ez még csak az első két környezeti célt fedi le. Ez a részletes szabályozás azt is jelenti, hogy sokszor olyan adatra van szükség, amivel maga az ügyfél sincs tisztában. Szerencsére a szabályozó is érzékelte, hogy érdemes lenne egyszerűsíteni, így a további 4 környezeti célra vonatkozó szabályozás már könnyebben alkalmazható. Ezzel együtt ez egy hosszú folyamat, melyen együtt kell végig mennie a szabályozónak, a bankoknak és az ügyfeleknek.

Érdekel, milyen lépéseket tesz a fenntarthatóság terén az Erste? Erről itt olvashatsz bővebben. 

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

A Magyar Nemzeti Bank által elismert, kedvező finanszírozási lehetőségek.

Kapcsolódó tartalmaink