Jól szigetelt ház a rezsi csökkentéséért

Alacsonyabb rezsiszámlákat szeretnél? Ha otthonodat a megfelelő szigeteléssel látod el, hosszú távon pénzt takaríthatsz meg. Eláruljuk, hogyan.

 
  • 2023. június 23.
  • 5 perc

Tartalom

Fűtés kisebb teljesítményű kazánnal

Megfelelő szigeteléssel kevesebb fűtésre van szükség, ez pedig azt is jelenti, hogy a kazánt kisebb teljesítményűre cserélheted. Így energiát takaríthatsz meg.

Kevesebb pára, kevesebb penész

Egy régi, nem megfelelően szigetelt házban általában nagy a páralecsapódás – különösen télen. Odakint gyakran fagypont alatti, otthon 20 fok feletti a hőmérséklet. A falazatban lecsapódik a vízgőz, és ha ez felhalmozódik, látható nyomai is lesznek. Ekkor egy nedves „térkép” vagy akár penész is megjelenhet a falon.

Ám ha jó minőségű szigetelést választasz, a vízgőz lecsapódik a szigetelőanyag belsejében. Így a nedvesség nem jut tovább, és nem kell azzal foglalkozni, hogy mit kezdjünk a falon lévő penészgombával, amelyet a kanapé mögött fedeztünk fel. Egy speciális gombaellenes falbevonat csak a probléma következményét oldja meg. Az ok pontosan a falazaton belüli vízgőz állandó lecsapódásában rejlik.

💡Tipp: Korszerűsítéssel csökkentenéd a rezsiköltséged?

Próbáld ki személyi kölcsön kalkulátorunkat és szigeteld otthonod az Erste segítségével.

THM: 14,3% - 19,5%

Növeli a ház értékét

A szigeteléssel a ház külsejét is védjük, pajzsként szolgál az esővíz, fagy és időjárási viszontagságok ellen. Szigetelés nélkül gyakran megreped a homlokzat, omlik a vakolat és a már említett lecsapódott pára is bejut. Ideális belső hőmérsékletet érhetünk el, és a belső falak nem lesznek nedvesek.

Az új szigeteléssel együtt a tulajdonosok gyakran döntenek a ház külső szerkezetének teljes rekonstrukciójáról. Az ingatlant új kabátba öltöztethetjük, amely a funkcionális szigeteléssel együtt meghosszabbítja az épület élettartamát. A funkcionalitás és az esztétikai vonzerő kombinálása növeli otthonod értékét.

Nem csak télen, nyáron is hasznos

A szigetelés a meleg nyári időszakban is segít a kellemes hőérzet elérésében, mivel állandó hőmérsékletet tart bent. Ha nem akarod, hogy túlmelegedjen az egész épület, akkor többek között a szigetelést is meg kell fontolnod, de szóba jöhet a kültéri árnyékoló is.

Csökkentheted az ökológiai lábnyomod

Ha kevesebb energiát használsz, csökkentheted az üvegházhatású gázok kibocsájtását, így pedig hozzájárulsz ahhoz, hogy lassuljon a globális felmelegedés.

Kapcsolódó tartalmaink