Tippek az energiafelhasználás és a rezsi csökkentésére

Szívesebben költenél másra, mint a magas rezsiszámlára? Akkor olvasd el cikkünket, mert összeszedtük, mire érdemes figyelned! 

 
  • 2023. június 10.
  • 3 perc

Tartalom

Ha szeretnéd csökkenteni otthonod rezsit, nyilvánvalóan figyelembe veszel olyan alap dolgokat, mint hogy elzárod a csapot fogmosás közben, hogy lekapcsolod a villanyt, ha arra nincs szükséged és akár azt is, hogy nem hagyod nyitva a hűtőajtót, amíg a konyha más részén tevékenykedsz. Ám ha ennél magasabb szintre szeretnél lépni, nézd meg a következő tippeket:

Ellenőrizd az épület szigetelését!

Ha megfelelően szigetelt az otthonod, akkor kevesebbet kell költened a hűtésre és a fűtésre. Érdemes tehát gondot fordítani rá.

Kis izzó, nagy fogyasztás?

Válts energiatakarékos izzókra! Érdemes figyelni az ilyen apróságnak tűnő dolgokra is, hiszen sok kicsi sokra megy.

Fűtés és légkondi korlátok nélkül?

Könnyű feltekerni a fűtést, ha fázol a téli zimankóban, de ha felveszel egy meleg pulóvert, akkor spórolhatsz is. Ha pedig szellőztetsz, akkor vedd még alacsonyabb fokozatra! Ugyanez igaz a hűtésre is. Ha légkondit használsz, csak abban a helyiségben kapcsold be, ahol épp tartózkodsz, és arra is figyelj, hogy ne kapcsold túl magas fokozatra!

Válassz okosan háztartási gépeket!

Használj energiahatékony eszközöket! Amikor mosógépet, mosogatógépet, hűtőszekrényt választasz, tájékozódj arról, mennyire energiatakarékosak, és mennyit spórolhatsz velük! Lehet, hogy egy kicsit többe kerül majd, de hosszú távon biztosan jobban megéri. 

Erste Személyi Kölcsön

  • Szabadon felhasználható, fix kamatozású hitel 500 000 - 12 millió Ft között
  • THM: 14,3% - 19,5%

Régi, de hasznos tanács

Azt már az iskolában is megtanultuk, hogy le kell kapcsolnunk a villanyt, ha kimegyünk egy helyiségből, de ugyanez igaz a tévére is, és amin csak lehet, használj energiatakarékos üzemmódot!

Lehetsz naplopó!

Érdemes számolnod a napenergia lehetőségével is. Kérd ki szakember tanácsát, ismerd meg a lehetőségeidet, hogy hosszú távon pénzt takaríthass meg!

Programozható termosztát

Számos beállítás közül választhatsz, hogy szabályozd a hűtést és a fűtést, így nem csak az egyéni igényeidnek, de az energiatakarékosságnak is megfelelhetsz.

+1 tipp: Használj környezetbarát tisztítószereket! Ezek előállítása kevesebb energiát igényel, és bár tény, hogy ez a te rezsidet nem csökkenti, de ha az energiahatékonyságban a környezetvédelem is szerepet játszik, akkor ezt a lépést se hagyd ki!

Fontos lehet még az is, hogy folyamatosan figyeld a szokásaidat, és feltedd magadnak a kérdést, hogy mi az, amin még spórolni tudnál!

Kapcsolódó tartalmaink