Kádárkocka felújítása - ingyenes tervek bővítésre is

A Kádár-kocka néven elhíresült ikonikus háztípus ma is Magyarország vidéki városainak egyik legjellemzőbb eleme. Bár elavult kialakításukat sok kritika érte az évtizedek során, ezek az épületek ma is országszerte elterjedtek: mintegy 800 000 kockaház van ma Magyarországon. A kádárkocka felújítása gyorsan megtérülő befektetés, nem csak energiahatékonysági, de kényelmi és biztonsági szempontból is. Az ingyenesen elérhető, Nemzeti Mintaterv Katalógus segítségével most nagy összeget spórolhatsz otthonod korszerűsítésén.

 
  • 2023. november 9.
  • 8 perc

A Kádár-kocka nem csupán építészettörténeti örökségünk része, de sokunk otthona is. Az elöregedő, több évtizede felújítás nélkül maradó házak nemcsak kényelmetlenek, de kisebb piaci értékkel is bírnak. A régi berendezések és rendszerek javításai akár magasabb költséget is róhatnak ránk, mint maga a kádárkocka felújítása.

Mi is az a Kádár-kocka?

Az egységes, sátortetős épületek a szocializmus lakásépítési politkájának részeként váltak elterjedté a Kádár-korszakban, vagyis Kádár János 1956-1988 között regnáló időszakában. A köznyelvben Kádár-kockaként emlegetett családi házak a szocialista magyar vezetőről kapták nevüket. Az épületek ma is a magyarországi történelem és az építészettörténet emlékeit őrzik, miközben továbbra is sokunk otthonaként szolgálnak.

A kádárkocka legjellemzőbb elemei az egyszerű homlokzat és a kocka alakú, 8x8-tól akár 11x11 méterig terjedő kialakítás. Az egyik legsajátosabb belső elrendezési vonás a központi közlekedő mellett elhelyezett 2+1 szoba, konyha és a vizes helyiség. Az egységes fagerendás tetőszerkezet mellett a kockaházak falai különböző anyagból készülhettek, beleértve a téglát, a salak- vagy a gázbeton blokkot, a követ és a vegyes falazatot.

Erste Személyi Kölcsön

  • Szabadon felhasználható, fix kamatozású hitel 500 000 - 12 millió Ft között
  • THM: 14,3% - 19,5%

Miért érdemes gondoskodni a Kádár-kocka felújításáról?

Egy 40-50 éves kádárkocka felújítása általánosságban is gyorsan megtérülő befektetés lehet, ami nem csak a rezsiszámládat csökkentheti, de általános közérzetedet is pozitív irányba befolyásolhatja.

A BMI Bramac 2021-es reprezentatív felmérése szerint a falun élők 41%-a él ilyen házban, ugyanakkor a lakók több, mint 90%-a korszerűsítette már otthonát, háromnegyede pedig a jövőben tervezi a Kádár-kocka felújítását.

A Kádár-kocka felújításához sok esetben az önerőn kívül lakáshitelre vagy személyi kölcsönre is szükséged lehet. Az Erste szakemberei a tanácsadástól kezdve a hitelbírálaton át, a törlesztésig támogatnak, hogy a számodra legmegfelelőbb konstrukció mellett dönthess.

1.    Alacsonyabb rezsiköltségek

Az 1960-70-es években épült, eredeti kádárkockák gyakran eleve hiányos hőszigeteléssel épültek, de az évek, évtizedek során a régi nyílászárók mindenképp veszítenek hatékonyságukból. Az ilyen épületek energiafogyasztása egy közel nulla energiaigényű otthon 2022-től kötelező előírásait akár négy-ötszörös mértékben is meghaladhatja – emeli ki az Octogon cikke.

A Kádár-kocka felújításakor épp emiatt érdemes kiemelt figyelmet szentelni az ajtók, ablakok cseréjére és a ház egészének korszerű hőszigetelésére. Az energiafogyasztás csökkenésével fűtési és hűtési költségek is nagyságrendekkel kevesebbe kerülhetnek.

2.    Kényelmesebb otthon

A megfelelő szigetelés máris sokat javít az általános komfortérzeten, de a kádárkocka felújításakor e mellett egy sor új funkció beépítésére is lehetőség van. Fontold meg új, gazdaságosabb fűtési vagy hűtési rendszerek telepítését, ezekkel ugyanis sokat tehetsz otthonod általános kényelméért!

Ingatlanod bővítése számos élethelyzetben válhat elkerülhetetlenné. Ilyen az egyre gyakoribb otthoni munkavégzés, több generáció együttélése vagy egy új gyermek születése. Ezek a házak stabil alapzattal rendelkeznek, így alkalmasak akár egy új szint felhúzására is. A kádárkocka felújításakor ezért akár egy plusz emeleti házrészben is gondolkodhatunk. Az alaprajz a szerkezeti átalakításokat is megkönnyíti, így nyugodtan szabadjára engedheted a fantáziád.

3.    Kedvezőbb piaci lehetőségek a kádárkocka felújításával

Ha a kádárkocka felújítása jól megalapozott terveken alapul, a kivitelezés megnövelheti az ingatlan értékét, és vonzóbbá teheti mind az eladást, mind a bérbeadást.

Az olyan beruházások, mint a megfelelő hőszigetelés kialakítása, a nyílászárók cseréje vagy akár a szerkezeti felújítás, a kádárkocka újjáépítése során növelik az épület biztonságát és tartósságát. A ház új tulajdonságai a lakáspiacon is kedvezőbb pozíciót hozhatnak, így hamarabb megtérülhet a befektetett pénz.

4.    Hatékony kármegelőzés

Egy kádárkocka felújítása során mindig rátalálhatsz olyan hibákra, amelyek hosszú távon akár súlyos kárt is okozhatnak a házban. Ilyen lehet a csőrendszer elöregedése vagy különböző, a szerkezetet érintő problémák.

Egy átfogó felújítás során ezekre a hibákra is fény derül, kezelésükkel pedig megelőzheted a további erodálódást. Így végül elkerülheted a nagyobb gondokkal járó többletkiadást, valamint otthonod biztonságáról is gondoskodhatsz.

Hogyan segíthet a Nemzeti Mintaterv Katalógus a kádárkocka felújításában?

Ha belevágnál egy kádárkocka felújításába, a 2021-ben indult Nemzeti Mintaterv Katalógussal ingyenes segítséget kaphatsz a tervezési fázisban.

A Lechner Tudásközpont szakmai vezetése alatt futó program célja, hogy különösen Magyarország vidéki városaiban támogassa a lakossági építkezéseket. Ennek érdekében jött létre a Magyar Mintaterv Katalógus, amelyen keresztül díjmentesen juthatsz hozzá családi házak építészeti vázlatterveihez.

A Nemzeti Mintaterv Katalógusnak köszönhetően olcsóbban és gyorsabban szerezhetsz be szakmailag elbírált és műszakilag ellenőrzött, helyszíni adaptálásra alkalmas, egyszerű, bejelentésre előkészített tervdokumentációt.

Egy helyen találhatod meg a legfontosabb információkat, ami segíti a tervválasztást és a felkészülést a Kádár-kocka felújítására. Az alábbiakban sorra vesszük, mik a legfontosabb lépések és tudnivalók, ha a Kádár-kocka felújítását a Nemzeti Mintaterv Katalógus segítségével kezded meg.

1.    Állapotfelmérés

Az első és legfontosabb lépés a kádárkocka felújítása előtt, a ház aktuális állapotának alapos felmérése.

Értékelnünk kell a ház szerkezetét az alapozástól a tetőfedésig, de ne felejtsük el a villamos- és épületgépészeti rendszereket sem! Ez az alapos vizsgálat lehetővé teszi, hogy megfelelően tervezzük meg a szükséges munkálatokat.

Nézesd át a tetőt, a cserepeket, az ereszcsatornákat egy szakemberrel, és győződj meg róla, hogy megfelelő a vízelvezetés. Ha az előző lakók nem fektettek energiát az épületgépészeti rendszerekbe, vagy nem végeztek villamosfelújítást, előfordulhat, hogy falakat kell kibontani vagy nagyobb átalakításra lesz szükség.

2.    Ellenőrizd ingatlanod adatait és a helyi szabályozásokat!

Hogy milyen engedélyek és korlátozások vonatkoznak a tervezett építkezésre, az ingatlan-nyilvántartásban található információk segítségével ellenőrizheted.

Az ingatlan-nyilvántartás minden településen tartalmazza az ott található ingatlanok adatait, jogait, és az egyéb fontos tényezőket. Ezek között olyan információk is szerepelhetnek, amelyek tilalmakat vagy építési kötelezettségeket rögzítenek.

Az ingatlan-nyilvántartásban szereplő információkhoz való hozzáféréshez rendszerint szükséged van az ingatlan helyrajzi számára. Ez a helyrajzi szám az egyedi azonosítót jelenti minden ingatlan esetében, és lehetővé teszi, hogy pontos információkat találj az adott területről.

3.    A mintaterv felhasználása a kádárkocka felújításához

Ha úgy döntesz, hogy a Nemzeti Mintaterv Katalógus mintaterveit használod fel, néhány fontos dologra érdemes figyelned:

●       Válaszd ki a megfelelő mintatervet: Látogass el a Nemzeti Mintaterv Katalógus honlapjára, és válaszd ki azt a mintatervet, ami leginkább megfelel az igényeidnek!

●       Köss Felhasználási Szerződést: Miután megtaláltad a megfelelő mintatervet, meg kell kötnöd a Felhasználási Szerződést. Ez a szerződés tartalmazza a mintaterv felhasználásának feltételeit és a szerzői jogokat. A szerződést a Lechner Tudásközponttal szükséges megkötnöd.

●       Letöltés: Amint a Felhasználási Szerződést aláírtad és jóváhagyták, letöltheted az adott mintatervcsomagot a katalógusból. Ezt bejelentkezés után a Nemzeti Mintaterv Katalógus weboldalán tudod megtenni.

●       Mintaterv-adaptáció: Fontos megjegyezni, hogy a letöltött mintatervcsomag még nem alkalmas a hatósághoz történő benyújtásra. Minden esetben szükséges az úgynevezett mintaterv-adaptáció, amelyhez legalább egy építész tervezőre van szükség. Ez a lépés a mintaterv helyi viszonyokhoz alakítását jelenti a Kádár-kocka felújításához.

4.    A tervezési program összeállítása

A tervezési program elkészítésében egy építésztervező szakember nyújt segítséget számodra.

A tervezési programnak tartalmaznia kell minden olyan fontos információt, amelyet a mintaterv adaptációja során figyelembe kell venni.

A kiválasztott terveket a helyi építészekkel közösen gondoljátok majd tovább, hogy saját házadhoz és igényeidhez alakítsátok a mintatervet. Ezzel a program egyrészt biztosítja, hogy a kádárkocka felújítása megfeleljen a helyi szabályozásoknak, de az építészek egyéni preferenciáidat, valamint a helyi építészeti hagyományt is figyelembe veszik majd.

5.    Az egyszerű bejelentés benyújtása

A kádárkocka felújítása előtt az építésfelügyeletnél egy egyszerű bejelentést kell benyújtanod. A jogszabályok pontosan meghatározzák, milyen dokumentumokra és mellékletekre van szükség a bejelentéshez.

A bejelentést az ÉTDR online felületén az Ügyfélkapus belépéssel, személyesen az építésfelügyeletnél vagy a Kormányablaknál elektronikus adathordozón is benyújthatod.

Ez a bejelentés biztosítja, hogy minden az előírások szerint történjen a Kádár-kocka felújítása során.

1.    Kivitelezés

Amikor kivitelezőt keresel, néhány dologra érdemes odafigyelned. Először is, nézd meg, hogy rendelkezik-e a szükséges engedélyekkel és regisztrációval a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által vezetett építőipari vállalkozó kivitelezői tevékenységre jogosultak névjegyzékében!

Ebben a névjegyzékben különböző szempontok szerint kereshetsz a regisztrált vállalkozók között. Itt például olyan információkat találhatsz, mint a vállalkozás által végzett tevékenységi körök, a szakképesítéssel rendelkező szakmunkások és a felelős műszaki vezetők sorszámát. Ezek az adatok segíthetnek abban, hogy megtaláld a megfelelő kivitelezőt kádárkockád felújításához.

2.    Energetikai tanúsítás

Mire a Kádár-kocka felújításának végére érsz, neked, mint építtetőnek, gondoskodnod kell az épületed energetikai tanúsítványáról. Ez az energetikai tanúsítvány kiemelten fontos, hiszen nélküle nem kapod meg a hatósági bizonyítványt az épületedre.

Az energetikai tanúsítás során egy szakember értékeli az épület energiatakarékosságát. Az elkészült tanúsítványt az e-tanúsítás alkalmazásban kell rögzítened, majd a papíralapú példányt egy azonosító kóddal ellátva megkapod.

Az energetikai tanúsítást csak olyan szakember készítheti el, aki rendelkezik kamarai jogosultsággal. Ilyen szakembert a Magyar Építész Kamara és a Magyar Mérnöki Kamara kamarai névjegyzékében találhatsz. Érdemes itt keresni, hogy megbizonyosodj arról, hogy a szakember hiteles és kompetens.

Minősített Fogyasztóbarát Lakáshitelek

A Magyar Nemzeti Bank által elismert, kedvező finanszírozási lehetőségek.

Összegzés a Kádár-kocka felújításáról és bővítéséről

A Kádár-kocka nem csupán építészettörténeti örökségünk része, de sokunk otthona is. Az elöregedő, több évtizede felújítás nélkül maradó házak nemcsak kényelmetlenek, de kisebb piaci értékkel is bírnak. A régi berendezések és rendszerek javításai akár magasabb költséget is róhatnak ránk, mint maga a kádárkocka felújítása.

A Nemzeti Mintaterv Katalógus ingyenes segítséget nyújt a vidéki családi házak átalakításához, energetikai korszerűsítéséhez és bővítéséhez. A letölthető, szakmailag elbírált építészeti vázlattervekkel komoly összeget és energiát spórolhatunk meg, miközben biztosak lehetünk a felújítás minőségében és értékállóságában.

Egy ilyen beruházás gyakran nem megy pusztán önerőből. Az Erste lakáshitelei és személyikölcsön konstrukciói segítenek, hogy belevághass a Kádár-kocka felújításába, és egy modernebb, kényelmesebb, tágasabb ingatlan tulajdonosa lehess.

💡Tipp: Korszerűsítéssel csökkentenéd a rezsiköltséged?

Próbáld ki személyi kölcsön kalkulátorunkat és szigeteld otthonod az Erste segítségével.

THM: 14,3% - 19,5%

Kapcsolódó tartalmaink