A pénz boldogít? Tényleg jobban érezzük magunkat, ha tele a zsebünk?

A pénz és a mentális jólét kapcsolatát pszichológiai kutatások, irodalmi művek és tévéműsorok egyszerre firtatják. A pénzügyi biztonság számos pozitív hozadékkal jár. De hogyan alakult ez a kérdés a különböző társadalmi szinteken, és tényleg igaz-e az, hogy boldogabbak vagyunk, ha emelkedik a fizetésünk?

 
  • 2023. június 9.
  • 5 perc

 

A közmondás szerint „a pénz nem boldogít”, a tudomány szerint azonban a pénzügyi biztonság, – legalábbis egy bizonyos szintig – valóban emeli az általános jó közérzetet. A pénz és a boldogság közötti viszonyt azonban nem lehet egy egyenletesen növekvő görbén felrajzolni.

A valódi képlet egyéni élethelyzettől, meggyőződéstől, életviteltől és társadalmi helyzettől egyaránt függ. Cikkünkben ezt a bonyolult, soktényezős kapcsolatot vizsgáljuk meg a pénzügyi biztonság és a lelki jólét között.

Jövedelem és boldogság

A jövedelem növekedése általában növeli az életminőséget, különösen a szegénységi küszöb alatt élőknél. Az alapvető szükségletek kielégítése, mint az élelmiszer, ruházat és lakhatás, jelentősen hozzájárul az egyén jólétéhez. Ám egy bizonyos jövedelmi szint felett a további jövedelemnövekedés már nem növeli jelentősen a boldogságot.

Relatív gazdagság és boldogság

Fontos megjegyezni, hogy az elégedettség nemcsak az abszolút jövedelem mértékétől függ, hanem attól is, hogy az egyén hogyan helyezkedik el a társadalmi ranglétrán. A relatív gazdagság, vagyis az egyén jövedelme a környezetében élő emberek jövedelméhez képest szintén hatással van a boldogság érzetére. Ha valaki jövedelme alacsonyabb a környezetében élőkénél, akkor ez a relatív jövedelemveszteség negatív hatással lehet a boldogságára, még akkor is, ha az abszolút jövedelme megfelelő.

Erste lakástakarék akár kamat­bónusszal

Higgy magadban és érd el lakáscéljaidat velünk akár kamatbónusszal!

Anyagi vágyak és boldogság

Mindig többre vágysz vagy élvezed, amid van? Tudtad, hogy csökkentheti a boldogságérzetet, ha mindig az anyagi javak halmozása lebeg a szemed előtt? A magyarázat egyszerű: ilyenkor sosem érzed magad elégedettnek. Azt is fontos megjegyezni, hogy az emberek gyorsan hozzászoknak az új jövedelmi szintjükhöz, és idővel újabb és magasabb célkitűzéseket állítanak maguk elé. Ez persze ösztönző is lehet, de nem árt a realitások talaján maradni.

Értékrend és boldogság

Azok, akik nagyobb hangsúlyt fektetnek a kapcsolatokra, a közösségre és az önmegvalósításra, általában boldogabbnak érzik magukat, függetlenül a pénzügyi helyzetüktől. A pszichológiai jólét fokozása érdekében fontos, hogy megtaláld a megfelelő egyensúlyt az anyagi és nem anyagi értékek között.

Pénzügyi biztonság és boldogság

Ha stabil a jövedelmed, akkor a fizikai és a mentális egészséged is javulhat. Hiszen, ha nem kell az állandó pénzügyi nehézségek miatt szoronganod, napról napra kiszámolnod, mennyi jut az egyes kiadásokra, a stressz is csökkenni fog az életedben.

Fontos tehát, hogy célokat tűzz ki magad elé, amelyek anyagi javak elérésében is mérhetők, de talán még annál is fontosabb, hogy megtaláld az egyensúlyt abban, hogy ne csak a nagyobb jövedelem és a pénzben mérhető dolgok motiváljanak. A pénzügyi egészséged hosszú távon nyugodtabb hétköznapokat eredményezhet. 

Hosszú távú tervezés és nyugdíj

A pénzügyi biztonság kihatással lehet egyaránt a mentális egészségre és a közérzetre. Ha valaki folyamatos bizonytalanságban él, annak súlyos következményei lehetnek a fizikai egészségre nézve is. A hosszú távú tervezés és megtakarítás, ideértve a nyugdíjas éveket is, nagyban hozzájárul a kiegyensúlyozott és a nyugodt élethez.

Az önmagunkról való gondoskodás segít megelőzni a bizonytalanságból fakadó stresszt és a szorongást, amely főleg idősebb korban, a nyugdíjkorhatárhoz közeledve kiemelten fontos. Az előtakarékosság tehát nem a konkrét összeggel, sokkal inkább kiszámítható anyagi tartalék és pénzügyi biztonság érzetével járul hozzá a lelki jóléthez.

Az Erste megtakarítási számláival egyéni céljaidra szabottan gondoskodhatsz pénzügyi biztonságodról.

A kiskorúaknak szóló Erste Future programmal hónapról hónapra, akár már kis összeggel jelentős összeget gyűjthetsz össze, mire gyermeked nagykorúvá válik. Ez egy hosszú távú befektetés, amellyel úgy gondoskodhatsz gyermeked pénzügyi biztonságáról, hogy a családi kasszát sem kell hirtelen nagy összeggel megterhelned. Az otthonoddal kapcsolatos terveidhez – egy felújítás, egy háztartási gép vagy akár egy új lakás – válaszd az Erste EgyOtthon Lakástakarék számlát.

Egészség

A testi egészség mentális jólétben betöltött szerepét nem lehet eléggé hangsúlyozni. Az emberek többsége jellemzően csak idős korában kezd el a betegségeivel foglalkozni, pedig minél fiatalabban kötelezzük el magunkat a megfelelő életmód mellett, annál biztosabbak lehetünk egészségünk hosszútávú megőrzésében.

A pénzügyi biztonság ezen a területen is fontos szerepet tölt be. A megfelelő egészségügyi ellátás biztosítása, a gyógyszerek és az orvosi kezelések hirtelen nagy költséget róhatnak bárkire.

Egy megfelelő életbiztosítási konstrukcióval, és az egészségügyi alapokba való befektetéssel sokat tehetünk egy egészséges, stresszmentes és nyugodt életért. Az egészségbiztosítással járó pénzügyi biztonság minden életkorban hozzájárul az elégedettség növelésével, hiszen általa biztonságban érezhetjük magunkat még váratlan helyzetek esetén is.

Összegzés

A pénzügyi biztonság a testi és lelki jólét alapvető eleme, mivel hozzájárul a biztonságérzethez és a stresszmentes, kiszámítható élethez. A magasabb jövedelem és a boldogság ugyanakkor nem egyenesen arányosak. Mentális egészségünk és a pénzhez fűződő viszonyunk számos különböző tényezőn múlik, mint a társadalmi környezet, az egyéni célok és a szűkebb közösségünk.

A megfelelő megtakarítási számlákkal és egészségbiztosítási konstrukciókkal sokat tehetsz azért, hogy még egy váratlan baleset vagy egy hirtelen kiadás esetén is legyen mire támaszkodnod. 

Erste Future Befektetési Program

Indíts Erste Future rendszeres megtakarítást akár már havi pár ezer forinttal!

Kapcsolódó tartalmaink