Nagyobb összeget bízni a gyerekre bátor dolog, de megéri

Mi történik, ha egy családi kirándulás előtt átadod a családi kasszát egy nyolcévesnek? Vesz belőle egy csomó fagylaltot és egy pár új plüssállatot? Lehetséges. De sokkal valószínűbb, hogy emlékezetes élményben lesz része, a felelősséggel pedig önbecsülése is növekedni fog. Cikkünkben bemutatjuk, hogyan segítheted gyermeked pénzügyi tudatosságát.

 
  • 2023. április 14.
  • 3 perc

Az iskolások már az első osztályban egy kicsit nagyobb függetlenségre vágynak. Használd ki ezt az időszakot, és próbálj meg időnként nagyobb összeget rájuk bízni. A gyermekkorban kialakult pénzügyi tudatosság és felelősségvállalás azt is nagyban meghatározza, hogy hogyan kezeljük a kasszát felnőtt korunkban. Néhány lépéssel jelentősen megkönnyítheted gyermeked számára későbbi pénzügyi boldogulását.

 

Mire érdemes figyelni?

Az iskolások már az első osztályban vágyhatnak egy kicsit nagyobb függetlenségre. Használd ki, és próbálj meg időnként nagyobb összeget rájuk bízni. 

A családi kirándulás ideális lehetőség erre. Számold ki előre, hogy mennyit tervezel költeni vonatra, belépőre, étteremre, a pénzt pedig bízd a gyerekre! Add oda neki az összeget reggel, és hozz egyszerű szabályokat: a kisgyermek fizet, és minden tervezett programra jutnia kell belőle.

 

Bevált gyakorlatok

  • Előre magyarázd el a gyermeknek, hogy milyen kiadások várnak rá!
  • Adj neki választási lehetőségeket úgy, hogy elmagyarázod az árkülönbségeket! Mentek egy megállót busszal vagy inkább sétáltok? Elmentek egy étterembe ebédelni, vagy inkább visztek magatokkal szendvicset? 
  • Bízd rá a döntést! Nagy valószínűséggel a gyermeked majd azt választja, hogy otthonról vigyetek szendvicset, mert a napi költségvetés fele az egész család étteremszámláját tenné ki. A múzeumi belépőnél előfordulhat, hogy a fotózást a felár miatt nélkülözni kell. Lehet, hogy megnézi a csecsebecséket a bazárban, de gyorsan elriasztja az árcédula. Talán a délutáni kávét is elfelejtheted, végülis teljesen felesleges kiadás.
  • Legyél egész nap a kis pénztáros mellett, adj neki tanácsot, ha szüksége van rá. De ne feledd: a döntés az övé. Talán szétszórja majd a pénz, amikor próbálja kivenni, lehet, hogy elveszíti egy részét, de ez az élet része, és biztosan tanulság lesz számára egy életen át.

💡TIPP: Ha elég bátor vagy, bízd a legnagyobb csemetére akár az ünnepi költségvetést is! Jobban is elsülhet, mint gondolnád! Lehet, hogy a megszokott ünnepből így lesz egy igazi kaland. Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az egynapos utazásoknál.

Erste Cseperedő Bankszámla

Egy családban a legkisebbek jövője a legfontosabb. 7 éves kortól már bankkártya-szolgáltatással is igényelhető!

A kirándulás előtt

Már a kirándulás előtt ülj le gyermekeddel, és beszéljétek meg, mit jelent a megtakarítás, miért fontos beosztani a pénzt, és milyen felelősségekkel jár a családi kassza kezelése. Magyarázd el, hogyan segíthet a pénzügyi tudatosság a gondtalan, biztonságos élet elérésében és hogyan járul hozzá ahhoz, hogy segítségével szeretteinkről is gondoskodni tudjunk. 

Mindenképp kommunikáljatok az olyan online fizetési lehetőségekről, mint a mobilalkalmazások vagy az elektronikus pénztárca. És arról is hogy, hogyan használhatja gyermeked biztonságosan ezeket az eszközöket.

Mesélj gyermekednek személyes történeteket a pénzügyi tudatosságról! Egy családhoz kötődő mintán keresztül sokkal jobban meg fogja érteni, mit jelent ez a téma. Hozz példákat az iskolából vagy a családi bevásárlásról. A lényeg, hogy olyan történeteken, helyzeteken keresztül tanítsd, amelyekhez könnyen tud kapcsolódni.

 

Pénzügyi tudatosság kirándulás után

A családi kirándulás után közösen beszéljétek meg gyermekeddel, hogyan élte meg a kassza kezelésének felelősségét. Válaszold meg kérdéseit a pénz beosztásával kapcsolatban, és ne félj említést tenni az esetleges helytelen döntésekről sem. Ezek fontos tanulási lehetőségek, amelyek segíthetnek gyermekednek a pénzügyi tudatosság fejlesztésében.

Arra is térjetek ki, milyen pénzügyi célokat szeretne elérni, ez a beszélgetés valószínűleg nem közvetlenül a pénzről, sokkal inkább gyermeked vágyairól fognak szólni. Segíts neki, hogy felnőttkorára megteremthesse a pénzügyi alapot vágyai eléréséhez.

Ha élvezte a családi kassza kezelését, lehet ebből egy új játék, akár hosszabb kirándulások vagy akár bevásárlások során. 

 

Erste Cseperedő Bankszámla

Egy családban a legkisebbek jövője a legfontosabb. 7 éves kortól már bankkártya-szolgáltatással is igényelhető!

Erste Cseperedő Bankszámla

A kifejezetten gyerekeknek szóló számlacsomagok segítséget nyújthatnak gyermeked pénzügyi tudatosságának elősegítésében. Ezek olyan konstrukciók, amelyekre neked is rálátásod van, így nem kell aggodalmaskodnod, miközben gyermeked első bankszámláját és kártyáját kezdi el használni.

Az Erste Cseperedő Bankszámlájával csemetéd 14 éves koráig díjmentes számlanyitással és számlavezetéssel, költségek nélkül bankolhat. 

Szülőként akár saját George Webeden, és az Erste saját applikációs mobilbanki szolgáltatásán mindig nyomon követheted gyermeked bankszámlájának aktuális egyenlegét, vásárlásait vagy készpénzfelvételét.

A bankszámlán megtakarított pénzhez bármikor hozzá tudtok nyúlni, ezért arra is megoldást nyújt, ha a gyermeked egy komolyabb játékot vagy akár egy új biciklit szeretne. A Cseperedő Bankszámla így hozzájáruhat ahhoz, hogy gyermeked tudatosabban kezelje megtakarításait, és pénzügyileg tudatos felnőtt váljon belőle.

 

Kapcsolódó tartalmaink