Pénzügyek és család - Harmonikus kapcsolat az anyagiak terén is

Az anyagi helyzetünk és a pénzügyi stabilitásunk kulcsfontosságú szerepet játszik az életünkben, ám hajlamosak vagyunk megfeledkezni arról, hogy a közvetlen családtagjainkkal nemcsak szoros érzelmi, hanem pénzügyi kapcsolatban is állunk. Ha ugyanis nem tudunk, vagy nem akarunk őszintén beszélni erről a témáról, az megmérgezhet egy egyébként idillinek ígérkező hétköznapot is. De mire figyelj, és hogyan beszélgess jól a pénzről? Adunk néhány tanácsot!

 
  • 2023. június 10.
  • 3 perc

A közvetlen családtagjaid tudják, hogy milyen anyagi helyzetben vagy? Szóba kerül a pénz, amikor együtt vagytok? Időről időre átnézitek a költségvetést, hogy hogyan halad a hiteltörlesztés? Sokszor nem könnyű pénzről beszélni, de ahhoz, hogy a családi életben ez ne legyen a viták alapja, érdemes foglalkoznotok ezzel a kérdéssel. 

Kerüld el, hogy feszültség lebegjen a levegőben a család anyagi helyzetét illetően, legyenek közösek a pénzügyi céljaitok, tartsatok szem előtt néhány egyszerű tanácsot, és építsetek az anyagiak terén is a kölcsönös bizalomra!

 

Konfliktusforrás lehet egy adósság rendezése, annak ütemezésének megbeszélése, vagy például egy közös lakás vásárlása is, amibe más-más arányban akartok beszállni. 

Mindannyian más pénzügyi háttérrel és szokásokkal csöppenünk a felnőtt életbe. Van, aki a spórolás hagyományát viszi tovább; van, aki inkább költekezik, ez pedig könnyen konfliktushoz vezethet lakótársak, barátok, de házastársak között is.

Erste lakástakarék akár kamat­bónusszal

Higgy magadban és érd el lakáscéljaidat velünk akár kamatbónusszal!

Hogyan előzheted meg a feszültséget és a vitás helyzeteket?

Fontos, hogy merj nyíltan beszélni a pénzügyekről, tanácsot kérni és megosztani a saját jó gyakorlataidat! Összegyűjtöttük a legfontosabb szempontokat, amelyekkel könnyebbé teheted a közös pénzügyi tervezést.

Fontos a bizalom

A párkapcsolatokban és a szoros családnál is fontos, hogy bízzatok egymásban, és együtt hozzátok meg a pénzügyileg fontos döntéseket. Ha nincs meg ez az összhang, akkor ez komoly feszültségeket okozhat bármilyen kapcsolatban.

Hazánkban sok családban az anyagiakról való beszélgetés nem része a mindennapoknak. Szerencsére a pénzügyi tudatosság, és az erről való kommunikáció tanulható. Jelöljetek ki egy csak erre szánt időpontot, amikor átbeszélitek a családi költségvetést. Fontos, hogy higgadtak és nyitottak legyetek ezen a beszélgetéseken, máskülönben könnyen érzelmi alapú vitává változhat a tervezés.

Légy őszinte!

Mindannyian más családi mintákat hozunk magunkkal a pénzügyek terén, ez pedig anyagi helyzetünkre is rányomhatja a bélyegét. A problémákról, tervekről, kételyekről érdemes nyíltan beszélned, amikor arra szükség van.

Az őszinteség segít megelőzni a félreértéseket és az egyoldalú döntéseket, ugyanakkor figyelj rá, hogy nyugodtan, érthetően fogalmazd meg az érzéseidet. Ha a pénzügyek és a velük kapcsolatos érzések átláthatóvá válnak, sok vitát és félreértést elkerülhettek.

Közös döntések az átlátható anyagi helyzetért

A családi költségvetés kezeléséhez elengedhetetlen, hogy együtt tervezzétek meg a befektetéseket és a kiadásokat. Ez erősíteni fogja a köztetek lévő bizalmat, közös pénzügyi céljaitok elérése pedig szorosabbra fűzi a kapcsolatot.

Határozzatok meg együtt olyan pénzügyi célokat, mint például egy új otthon teremtése vagy egy nyaralás, és ehhez igazítsátok a pénzügyi döntéseket. Fontos, hogy közösen jussatok elhatározásra, és a költségvetést is kollektíven vezessétek.

Nézzétek meg rendszeresen, hogy mire mennyit költötök, és beszéljétek meg, hogy mit tudnátok másként csinálni, illetve hogy mikor lenne érdemes egy pénzügyi szakértő segítségét kérni.

Ahhoz, hogy az anyagi helyzeteddel idős korodban is elégedett légy, időben el kell kezdeni gondolkodni a különböző megtakarítási formákon és befektetéseken. A nyugdíjas évekre nem lehet elég korán felkészülni, hiszen ezzel alapozhatod meg nyugodt, kiegyensúlyozott időskori minennapjaid. 

 

Adósságkezelésről is nyíltan

Ahhoz, hogy kapcsolatainkba ne szóljon bele anyagi helyzetünk és a család pénzügyi kérdései, a pénzzel kapcsolatban mindig nyíltan kell beszélnünk.

Egy párkapcsolat elején például sosem szabad eltitkolni, ha valakinek adóssága van, vagy hozott már felelőtlen pénzügyi döntést a múltban. Mind követünk el hibákat, az igazán fontos az, hogy mindenki tiszta lappal és jól átgondolt stratégiával induljon. 

Az adósságok kezelése és visszafizetése fontos része az egészséges pénzügyi kapcsolatoknak, ugyanakkor komoly viták okozójává is válhat. Ajánlott, hogy ezen a téren is közös döntéseket hozzatok, tervezzétek meg a visszafizetés ütemét és tartsátok magatokat az együtt felállított tervhez.

Fontos tehát, hogy a pénzügyi témákban is nyíltan merjünk kommunikálni a családon belül, hiszen ezzel rengeteget feszültséget elkerülhetünk, és könnyebben megteremthetjük a harmonikus otthoni légkört. Illetve, ha a jövő generációinak ezt a mintát adjuk tovább, akkor hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ők már sokkal tudatosabban kezeljék a pénzügyeiket.

Nyílt kommunikáció a gyermekekkel is

A pénzügyi tervezés és a döntéshozatal során nem csak egymással, hanem a gyermekekkel is nyíltan és őszintén kell kommunikálnotok. Ha az anyagi helyzet kérdése többé nem tabu, olyan közeget teremtesz, amely a kölcsönös bizalmat és megértést erősíti. A pénzügyi kérdéseket gyakran a szőnyeg alá söpörjük, de a gyermekek számára kifejezetten fontos, hogy korán tudatosságra neveld őket ezen a téren.

Ültesd le őket, és beszéljétek meg, hogy milyen költségek merülhetnek fel a különórák, a fogszabályzó vagy a kirándulások kapcsán. Figyelj arra, hogy értsék meg, mennyi idő és pénz befektetésével járnak ezek az aktivitások, de törekedj rá, hogy ne érezzék rosszul magukat a hozzájuk kapcsolódó kiadásoktól.

Beszélj nekik a család anyagi helyzetéről, és tervezzétek meg együtt egy bevásárlás vagy egy tábor költségvetését. Mutasd meg nekik, milyen kiadások merülnek fel a mindennapokban és a különleges alkalmakkor. Hozz fel saját példákat, hogy elmagyarázd, miként működik a takarékosság. Mindezzel fejlesztheted pénzügyi tudatosságukat, és az anyagi helyzettel kapcsolatban nyíltabb, őszintébb, transzparensebb felnőtteket nevelhetsz belőlük.

Erste Future Befektetési Program

Indíts Erste Future rendszeres megtakarítást akár már havi pár ezer forinttal!

Kapcsolódó tartalmaink