Az Erste Bankban elérhető elektronikus rendszerek

Az Erste Bankban elérhető elektronikus rendszerek és demó verzióik

Az Erste Bankban elérhető elektronikus rendszerek:

 • Erste Electra
 • Erste Vállalati Netbank

Demó verziója mind a Vállalati Netbanknak, mind az Electra Programnak elérhető az Erste Bankban.

A demó verziók a főbb funkciók és a felület megismerésére szolgálnak, nem tartalmaznak minden újdonságot, funkciót, mint például a fizetési kérelmet. Tényleges utalás kezdeményezésre nincsen lehetőség a demó változatból.

A demó verziók elérhetőségei:

Erste Electra

Új szerződést kell kötnöm az Erste Electra használatára? Mikortól lesz elérhető a Commerzbank ügyfeleinek?

Átszerződés nem kell hozzá, az Erste Bank átveszi a Commerzbank Electra szerződését és így az átvétel napjától külön szerződés nélkül tudják használni az Erste Electra rendszerét.

A két bank közötti működésbeli eltérések miatt viszont egy külön ÁSZF hatálya alá fognak tartozni az Electra Programmal rendelkező ügyfelek. 

Az Ön által jelenleg használt Electra Program is megmarad, ennek funkciója azonban november 30-án megváltozik. Úgynevezett archív állapotba kapcsoljuk, innentől kezdve ebben az Electra Programban nem tud majd módosításokat végezni, csupán a korábbi adatok (kivonatok, számlatörténet, partnerek stb.) letöltésére lesz alkalmas (erre az Electrára „Archív Electra” néven fogunk hivatkozni).  

A fúzió napja előtt 30 nappal (november 1.) elérhetővé tesszük az új Erste Electra Program telepítését. Ennek célja, hogy legyen idejük üzembe helyezni az új Electra Programot, átmásolni a sablonokat, partnertörzset stb. Természetesen megbízásokat nem tud majd indítani, nem lesz számlaegyenelege sem stb. egészen november 30-ig.

A belépésre és aláírásra a Commerzbank ügyfelei jelenleg is ViCA alkalmazást használnak. Az új Electra Program eléréséhez regisztrálnia kell majd a ViCA-t az Erste Bankhoz. Ennek kapcsán további tájékoztatást küldünk Önöknek novemberben.  

Milyen különbségek vannak a Commerzbank és az Erste Bank Electra rendszerének működésében?

 • Erste Electra Programban és a Vállalati NetBankban látható és az elérhető egyenlegbe beleszámít az Overdraft összege. 
 • A készpénzkiszállítás megrendelése megbízás funkció az Ersténél nem elérhető, helyette a pénztári készpénzfelvétel bejelentése megbízás lesz az Electrában. (Maga a szolgáltatás továbbra is elérhető lesz, csak Electra Programon keresztül nem lehet megrendelni a jövőben). 
 • A megbízások mozgathatóak az Erste Electra Program és a Vállalati NetBank között a bankba beadás előtt (az egyik felületről át lehet tenni a másikba, hogy ott történjen meg a jóváhagyás). 
 • Az Erste Electra Programban és a Vállalati NetBankban is lehet bankkártya limiteket állítani. 
 • Az Erste Electra Programban és a Vállalati NetBankban lekérdezhető minden függő tétel és zárolás. 
 • Az Erste Electra Programban és a Vállalati NetBankban igény esetén elérhető CashPool modul. 
 • Az Erste Electra Programban és a Vállalati NetBankban is fogadhat idegen bankból MT940 és MT942 üzenetet.
 • Az Electra Programban és a Vállalati NetBankban online státusz érhető el a beadott megbízásáról (Banki feldolgozásra vár; Feldolgozás alatt; Sorban áll; Teljesítve; Visszautasítva stb.). 
 • Az Electra Programban és a Vállalati NetBankban valós idejű információ kapható a napközbeni számlamozgásokról. 
 • Az Electra Programban és a Vállalati NetBankban elérhető több önadminisztrációs lehetőség, ami külön jogosultsággal használható. Bővebb információ az E-Banking ÁSZF-ben található.  
 • Megszűnik a devizacsekk szolgáltatás.

Erste Vállalati NetBank

Milyen interneten elérhető szolgáltatást biztosít az Erste Bank a számláink elérésére?

Az Erste Electra Rendszer böngészőből elérhető verziója az Erste Vállalati NetBank, amely az elektronikus úton történő kapcsolattartását biztosítja, nagymértékben elősegítve ezzel a modern, gyors és biztonságos adatáramlást.

A szolgáltatás igénybevételével az bármely internetes kommunikációra alkalmas eszközén (asztali számítógép, laptop, mobiltelefon, tablet stb.) elérheti az Erste Vállalati NetBankot, amelyen keresztül továbbíthatja fizetési megbízásait és hozzájuthat a legfrissebb banki információkhoz (számlakivonatok, számlatörténet, napi teljesített tranzakciók stb.).

Az Erste Vállalati NetBank könnyű a kezelhetőség mellett a megbízások széles körének elektronikus úton történő benyújtását, valamint a gyors pontos információszolgáltatás keretében a pillanatnyi állapotot tükröző számos lekérdezés lehetőségét nyújtja. A bankműveletek elvégzése, adatainak védelme és biztonsága elsőrendű szempont minden elektronikusan indított tranzakciók (fizetési és egyéb műveletek) esetében, ezért többszörösen védett eljárás mellett kerül sor minden bankkapcsolati kommunikációra.  Az Erste Vállalati NetBank könnyedén hozzákapcsolható – export-import állományok használatával – a legtöbb vállalati könyvelő rendszerhez, így külső adatbázisból képes megbízásokat fogadni és elektronikus számlakivonatokat átadni. A szolgáltatás a hét minden napján, a nap 24 órájában elérhető.

További részleteket a következő linkre kattintva érhetnek el:

Global Payment Plus (GPP), Erste Vállalati Netbank és EBICS Server Connection szolgáltatások

A GPP és az EBICS szolgáltatás elérhető lesz az Erste Bankban is?

A Global Payment Plus (GPP) szolgáltatás megszűnik, helyette az Erste Vállalati NetBank szolgáltatás lesz elérhető, SMS alapú hitelesítéssel (egyedi telefonszám szükséges minden természetes személynek).

Az Erste Vállalati NetBankhoz átszerződés szükséges, a szerződést az ügyfélnek alá kell írnia.

Az EBICS szolgáltatás elérhető lesz a továbbiakban is, de az igénybevételéhez minden esetben át kell szerződni. Amennyiben EBICS csatornán keresztül kíván utalásokat lebonyolítani, kollegáink egyedileg egyeztetnek Önnel.

Elektronikus csatornák – Export és import lehetőségek

Az elektronikus kivonatok esetében milyen formátumok érhetőek el az Erste Banknál?

Az Erste Bankban elérhető elektronikus kivonatok formátumában eltérnek a Commezbankban elérhetőtől, így akár fejlesztésre is szükség lehet az Ön részéről!  

A nálunk elérhető formátumok leírása az alábbi linken érhető el:

A kivonatokon feltüntetett tranzakciókódok is eltérnek, mind formátumban, mind tartalomban. A nálunk elérhető tranzakciókódok listájáról szintén a fenti linken tájékozódhatnak. 

Az Erste Bankban a papírkivonat és az elektronikus kivonat sorszámozása és frekvenciája megegyezik, míg a Commerzbankban eltérő volt.  

Hogyan és milyen formátumú fizetési fájlokat lehet betölteni az Erste Bank rendszerébe (importok)?

Ha nem kézzel rögzítik a megbízásokat, hanem fájlból töltik be azokat, fontos, hogy áttekintsék a nálunk elérhető Import Formátumok Leírását, amelyeket az alábbi linken érhetnek el:

Kérjük, nézzék át körültekintően a fenti listát, mert akár fejlesztésre is szükség lehet az Önök részéről!

Számos fejlesztést végzünk annak érdekében, hogy a Commerzbankban elérhető import formátumok nálunk is elérhetőek legyenek. Erről folyamatosan tájékoztatjuk majd Önöket itt, az oldalon. 

SWIFT – MT101, CAMT 086, MT940, MT942, CAMT052, CAMT053 szolgáltatások

Szükséges új szerződést kötni MT101, CAMT 086, MT940,MT942, CAMT052, CAMT053 szolgáltatások további igénybevételére?

SWIFT – MT101

Az Erste Bankban is elérhető a szolgáltatás, átszerződés nem szükséges. A két bank között némileg eltér az elvárt formátum, illetve a használt mezők.

A működésbeli sajátosságokról pedig az ÁSZF alapján tájékozódhat.

CAMT 086

Nem kell új szerződést kötni, a Commerzbank által megadott SWIFT címre fogjuk T naptól küldeni a CAMT 086-ot.

MT940, MT942, CAMT052, CAMT053

Átszerződés nem szükséges, a formátumok eltéréséről a formátum leírásokból tájékozódhatnak.