A Social Banking az Erste Bank Hungary számára egy olyan kezdeményezés, ami bankunk emberi oldalát és egyben a pénzügyi világ emberibb oldalát jelképezi. A terület munkáját az osztrák Erste Alapítvány támogatja, aki elkötelezett Közép- és Délkelet-Európában a társadalom fejlesztése iránt.

A kezdeményezésen túl, a Social Banking több mint csupán egy fogalom. Az „Egyről a kettőre” névre keresztelt Social Banking program is ezt bizonyítja, melynek célja, hogy az Erste Csoport minden országában 2019-ig – 200. évfordulónkig – intézményesedjen a Szociális Bankolás. A cél tehát, hogy erre az időre már ne csak egy programról beszéljünk, hanem egy alaptevékenységről, ami beépült az üzleti stratégiánkba.

De mi is a Social Banking a mindennapokban?

Az Erste Bank Hungary számára nem más, mint egy fejlődési út, egy lehetőség arra, hogy a profit és a pénzügyi eredmények mellett támogassuk a régió fejlődését azzal, hogy olyan szervezeteknek, alapítványoknak nyújtunk segítséget, akiket a kereskedelmi bankok pusztán üzleti megfontolásból nem tekintenének célközönségüknek. Fontos, hogy ez a segítség nemcsak pénzbeli formában nyilvánul meg, hiszen fő célunk a pénzügyi támogatás mellett olyan edukációs programok, stratégiai és pénzügyi képzések nyújtása ezeknek a szervezeteknek, amelyekkel nemcsak időszakosan javíthatnak a működésükön, hanem hosszútávon segíthetünk nekik a fennmaradásukhoz szükséges profitot előállítani. Ezt a gondolatmenetet követi a Social Banking 2016-ben indult másik programja, az Erste SEEDS, amely egy 1,5 éves támogatási és edukációs programot nyújt olyan társadalmi vállalkozásoknak, akik munkájukkal csökkentik az esélyegyenlőtlenséget és elősegítik a rászorulók életminőségének javítását.

Az alapgondolat a fenntarthatóság mellett tehát az önzetlenség. A Social Banking egy olyan lehetőség, amivel az Erste bebizonyíthatja, hogy az üzlet és a társadalmi érdek szabadon megférhet egymás mellett és egymást segítve. Segítünk, mert segíteni jó dolog.

EASI garancia – még közelebb a megvalósítható társadalmi vállalkozásokhoz

A foglalkoztatás és a szociális innováció programjáról

A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) keretében az Európai Bizottság a mikrofinanszírozást és a szociális vállalkozások finanszírozását támogatja összesen 193 millió euró értékben a 2014–2020-as időszakban. A program célja a mikrofinanszírozáshoz, vagyis a 25 000 eurónál kisebb összegű hitelekhez való hozzáférés megkönnyítése elsősorban a kiszolgáltatott személyek és a mikrovállalkozások számára. Ezenfelül az Európai Bizottság – legfeljebb 500 000 eurós befektetésekkel – most először a szociális vállalkozásokat is támogatja. A mikrofinanszírozás és a szociális vállalkozások támogatása elsősorban az EaSI Garancián keresztül valósul meg, amelynek segítségével a mikrohitel-szolgáltatók és a szociális vállalkozásokba befektetők számára elérhetővé válnak olyan vállalkozók is, akiknek egyébként kockázati megfontolások miatt nem nyújthattak volna finanszírozást. Az Európai Bizottság az EBA-t választotta az EaSI Garancia végrehajtására.

A finanszírozás célcsoportja:

 • Magyarországon tevékenységet kezdő vagy működő társadalmi célú vállalkozások
 • A vállalkozás éves forgalma évi 30.000.000 EUR alatt van
 • Profitját 100%ban visszaforgatja a társadalmi vállalkozásba
 • Nem folyik ellene csőd-, végrehajtási-, végelszámolási eljárás
 • Nincs késedelmes tartozása kormányzati és pénzügyi intézmények felé
 • Nem folytat a helyi jogszabályok szerinti illegális tevékenységet
 • Kizárt ágazatok: dohányipar, alkohol-lepárlás, dohánytermék és alkoholkereskedelem, fegyvergyártás és kereskedelem, szerencsejáték, kaszinó-tevékenység, emberi klónozás és organizmusok reprodukciója, korlátozott iparágakhoz kapcsolódó informatikai szolgáltatások, valamint az Erste Bank Hungary belső elbírálása alapján kizárt szektorok

A finanszírozás jellege:

 • Az Erste Bank Hungary Szociális Bank Fejlesztés és Menedzsment üzletágával kötött egyedi finanszírozási megállapodások részeként
 • 25.000-500.000 EUR értékű hitel-vagy más formájú finanszírozási konstrukció szerződéses igénybevétele esetén, ahol a szerződő fél kisvállalkozó vagy társadalmi szervezet.
 • Hiteltörténeti előzmény nem szükséges az EASI garancia igénybevételéhez
 • Nincs szükség ingó vagy ingatlan vagyon biztosítására
 • A hitel nyújtása előtt és alatt a Bank ingyenes tanácsadást nyújt

Az adott pénzügyi termékhez az Európai Unió által a foglalkoztatás és a szociális innováció programja (EaSI) útján finanszírozott garancia kapcsolódik.

A foglalkoztatás és a szociális innováció programja (EaSI) keretébe tartozó EaSI Garanciát az Európai Unió finanszírozza. Az Európai Bizottság az Európai Beruházási Alapot választotta az EaSI Garancia végrehajtására.

További információk:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081&langId=hu

http://ec.europa.eu/social/microfinance

http://ec.europa.eu/social/socialentrepreneurship

http://www.eif.org/what_we_do/microfinance/progress/index.htm