EMIR

Szabályozás a származtatott ügyletekre, a központi szerződő felekre és a kereskedési adattárakra vonatkozóan.

  • Központi elszámolás
  • Kereskedési adattárba történő jelentés
  • Kockázat-mérséklés
  • LEI kód kötelezettség

Az EMIR a 2009. szeptemberben, Pittsburgh-ben megrendezett, Európai Uniós G20 csúcstalálkozó nyilatkozata alapján jött létre. A jelenlegi pénzügyi válság hatására alakult rendelet hatályba lépésének célja, hogy egységes keretet nyújtson a tőzsdén kívüli származtatott termékek nagyobb átláthatóságának és biztonságának érdekében. Ennek eredményeképpen jött létre az Európai Parlament és Tanács a tőzsdén kívüli származtatott ügyletekről, a központi szerződő felekről és a kereskedési adattárakról szóló 2012. július 4-én hatályba lépett 648/2012/EU rendelet, valamint a kapcsolódó rendeletek (a továbbiakban együttesen: EMIR – European Markets Infrastructure Regulation, vagy EMIR szabályok).

EMIR tájékoztató

Bankunk az EMIR-el kapcsolatos fontos információkat az ún. EMIR tájékoztatóban gyűjtötte össze, mely az alábbi linken érhető el:

LEI (Legal Entity Identifier) kód kötelezettség

Az EMIR előírja a Bank számára, hogy legkésőbb a következő munkanap zárásáig a megkötött származtatott ügyleteket bejelentse egy ún. kereskedési adattárháznak. A jelentéstételi kötelezettség Ügyfeleinkre is vonatkozik, melyet a Bank bizonyos feltételek teljesülése esetén átvállal. A Bank az ügyfelek (jogi személyek) azonosítására a jogszabályban meghatározott, globális jogalany-azonosítót, azaz LEI kódot használja. A LEI kód beszerzése és éves megújítása az ügyfél felelőssége.

Kapcsolódó szolgáltatások