Social Banking Hitel

A Social Banking Hitel értékajánlat unikumnak számít a hazai piacon. Az Erste Csoport 2018. márciusában írt alá hét országra kiterjedő garancia-megállapodást az Európai Beruházási Alappal, amelynek révén lehetősége van a társadalmi vállalkozások és civil szervezetek számára biztosítani az alacsonyabb hitelkamatot és kevésbé szigorú fedezeti követelményeket egy 50 millió eurós keretből. Ehhez a pénzügyi termékhez az Európai Unió által a foglalkoztatás és a szociális innováció programja (EaSI) útján finanszírozott garancia kapcsolódik, amelynek segítségével hitelfelvevő ügyféllé válhatnak olyan társadalmilag hasznos kezdeményezések is, melyek számára egyébként kockázati megfontolások miatt a Bank nem nyújthatott volna finanszírozást. Az Európai Bizottság az Európai Beruházási Alapot választotta az EaSI Garancia végrehajtására.

Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy egyrészt jelentős kedvezményekkel vehetnek fel hitelt az arra érdemes civil szervezetek és társadalmi vállalkozások, másrészt az EASI garanciával fedezett hitel mögé a Bank nem kéri más fedezet bevonását. Az ilyen módon finanszírozott társadalmi hasznosságú szervezetek pedig akár 150 millió forintos keretösszegig kaphatnak hitelt az Erstétől. Jellemzően 50 millió forint az a határ, ameddig elegendő az alapító okirat, egy cash flow terv, a nullás adóigazolás és egy társadalmi hasznossági nyilatkozat a hitelfelvételhez.

A finanszírozás célcsoportja

 • Magyarországon tevékenységet kezdő vagy működő társadalmi célú vállalkozások
 • A vállalkozás éves forgalma évi 30.000.000 EUR alatt van
 • Profitját 100%-ban visszaforgatja a társadalmi vállalkozásba
 • Nem folyik ellene csőd-, végrehajtási-, végelszámolási eljárás
 • Nincs késedelmes tartozása kormányzati és pénzügyi intézmények felé
 • Nem folytat a helyi jogszabályok szerinti illegális tevékenységet
 • Kizárt ágazatok: dohányipar, alkohol-lepárlás, dohánytermék és alkoholkereskedelem, fegyvergyártás és kereskedelem, szerencsejáték, kaszinó-tevékenység, emberi klónozás és organizmusok reprodukciója, korlátozott iparágakhoz kapcsolódó informatikai szolgáltatások, valamint az Erste Bank Hungary belső elbírálása alapján kizárt szektorok

A finanszírozás jellege

 • Az Erste Bank Hungary Szociális Bank Fejlesztés és Menedzsment üzletágával kötött egyedi finanszírozási megállapodások részeként
 • 25.000-500.000 EUR értékű hitel- vagy más formájú finanszírozási konstrukció szerződéses igénybevétele esetén, ahol a szerződő fél kisvállalkozó vagy társadalmi szervezet.
 • Hiteltörténeti előzmény nem szükséges az EASI garancia igénybevételéhez
 • Nincs szükség ingó vagy ingatlan vagyon biztosítására
 • A hitel nyújtása előtt és alatt a Bank ingyenes tanácsadást nyújt

Az adott pénzügyi termékhez az Európai Unió által a foglalkoztatás és a szociális innováció programja (EaSI) útján finanszírozott garancia kapcsolódik.

A foglalkoztatás és a szociális innováció programja (EaSI) keretébe tartozó EaSI Garanciát az Európai Unió finanszírozza. Az Európai Bizottság az Európai Beruházási Alapot választotta az EaSI Garancia végrehajtására.

EASI garancia – még közelebb a megvalósítható társadalmi vállalkozásokhoz

A foglalkoztatás és a szociális innováció programjáról

A foglalkoztatás és a szociális innováció európai programjának (EaSI) keretében az Európai Bizottság a mikrofinanszírozást és a szociális vállalkozások finanszírozását támogatja összesen 193 millió euró értékben a 2014–2020-as időszakban. A program célja a mikrofinanszírozáshoz, vagyis a 25 000 eurónál kisebb összegű hitelekhez való hozzáférés megkönnyítése elsősorban a kiszolgáltatott személyek és a mikrovállalkozások számára. Ezenfelül az Európai Bizottság – legfeljebb 500 000 eurós befektetésekkel – most először a szociális vállalkozásokat is támogatja. A mikrofinanszírozás és a szociális vállalkozások támogatása elsősorban az EaSI Garancián keresztül valósul meg, amelynek segítségével a mikrohitel-szolgáltatók és a szociális vállalkozásokba befektetők számára elérhetővé válnak olyan vállalkozók is, akiknek egyébként kockázati megfontolások miatt nem nyújthattak volna finanszírozást. Az Európai Bizottság az EBA-t választotta az EaSI Garancia végrehajtására.

További információk:

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=1081&langId=hu

http://ec.europa.eu/social/microfinance

http://ec.europa.eu/social/socialentrepreneurship

http://www.eif.org/what_we_do/microfinance/progress/index.htm

Jogi feltételek

Pontos hitelösszeg és futamidő megállapítása a vállalkozás kockázati minősítésének függvénye, az egyes konstrukcióknál megadott maximum értékektől eltérhet.

A hitelhez kapcsolódó további információért, valamint a hitelfelvétel részletes kondícióit illetően forduljon ügyfélmenedzseréhez vagy kérjen visszahívást az alábbi linken:

A tájékoztatás nem teljes körű és nem minősül kötelező érvényű ajánlatnak, azaz az ERSTE Bank Hungary Zrt. (a Bank) részéről nem jelent kötelezettségvállalást szerződéskötésre, a Bank az ajánlati kötöttségét kizárja. Részletes feltételrendszert tartalmazó ajánlatot a Bank kizárólag hitelképesség vizsgálatát követően, az adósminősítés  alapján tud adni a Bank hitelbizottsága általi jóváhagyást követően. A termékismertetőben szereplő szolgáltatások nyújtása, a szerződések megkötése valamennyi esetben Bank egyedi döntése, bírálata alapján történik.