Társadalmi felelősségvállalás

Az Erstét 200 évvel ezelőtt azért hozták létre, hogy társadalmi státuszra, nemzetiségre, hitre, nemi hovatartozásra, életkorra való tekintet nélkül mindenki részesülhessen a jólétből, melyek megóvása és terjesztése továbbra is célunk. Jövőképünk egyik fontos mondata: „Elkötelezettségünket ügyfeleink és Magyarország iránt banki és befektetési szolgáltatásainkon kívül társadalmi szerepvállalásunkkal is bizonyítjuk.”

Ezért bonyolult világunkban az Erste Bank több kíván lenni, mint pénzügyi megoldásokat nyújtó üzleti vállalkozás, hiszen valójában élethelyzetekre kínál megoldást. Ennek fényében a bank nemcsak banki és befektetési tevékenységei révén tanúsít elkötelezettséget Magyarország és ügyfelei iránt, hanem társadalmi szerepvállalásai révén is.

Társadalmi felelősségvállalási tevékenységünk két pilléren nyugszik: az ERSTE Alapítvány (ERSTE Stiftung) magyarországi tevékenységén, valamint a bank saját, „+1 tett” névre keresztelt CSR programján, melynek keretében 2015-ben, munkavállalóink aktív bevonásával elindítottuk önkéntes programunkat, a „Közösségi csapatmunkát”.

Az ERSTE Alapítvány Magyarországon

Az ERSTE Alapítvány (ERSTE Stiftung) a legnagyobb osztrák takarékpénztári alapítvány. 2003-ban alakult az 1819-ben alapított Erste Österreichische Spar-Casse, az első osztrák takarékpénztárból.

Az Erste Csoport főrészvényeseként az ERSTE Alapítvány elkötelezett Közép- és Délkelet-Európában a társadalom fejlesztése iránt, amely vállalást három program – társadalomfejlesztés, kultúra, Európa – keretében indított vagy támogatott projektek révén valósít meg.


További információ: http://www.erstestiftung.org/

+1 tett program

„Elkötelezettségünket ügyfeleink és Magyarország iránt banki és befektetési szolgáltatásainkon kívül társadalmi szerepvállalásunkkal is bizonyítjuk.” Ennek, az Erste jövőképéből kiemelt gondolatnak a szellemében indítottuk útjára 2014-ben a „+1 tett” névre keresztelt programunkat. A program 2014-ben pályázattal indult, melynek segítségével olyan közösségeket és projekteket kívántunk feltérképezni, amelyek hathatós segítséget nyújtanak a társadalmat foglalkoztató ügyek megoldásában, az öngondoskodás és digitális világ témáiban. Mindezt úgy, hogy az anyagi támogatáson túl a bank munkatársai aktívan részt vehettek a projektekben, szakmai tudásukkal segítve a kiválasztott szervezetek munkáját.

A program keretében három szervezettel működtünk együtt:

Salva Vita Alapítvány - +1 ötlet, amit csak te adhatsz!

Az Erste Banknál hiszünk abban, hogy minden embernek hozzáférést kell biztosítani a pénzügyi szolgáltatásokhoz. A pénzügyek azonban sokszor még egy az átlagember számára is nehezen érthetők. A Salva Vita Alapítvány évek óta foglalkozik fogyatékos/megváltozott munkaképességű emberek társadalmi integrációjának elősegítésével, akik számára a pénzkezelés, az ezzel kapcsolatos ügyintézés, banki szolgáltatások igénybe vétele nehézséget okoz. Különösen igaz ez az értelmileg korlátozott embertársainkra, akik nehezebben igazodnak el a sokszor bonyolult szabályok, folyamatok, online felületek világában. A Salva Vita Alapítvány pályázatában erre a problémára kínált megoldást egy mindenki által jól érthető, tananyagként is használható, ún. „Pénzügyi kisokos” létrehozásával. A kiadvány összeállításában az Erste Bank lelkes szakemberei segítették az Alapítványt. A Pénzügyi 1X1 nevet viselő kisokos végül több ezer példányszámban került szétosztásra speciális szakiskolákban, országszerte. A kiadvány mellett az Alapítvány 10 speciális iskolában, klubfoglalkozások keretében, „ERSTE-Salva pénzügyi tájékoztató órákat” tartott a bank önkéntes munkavállalóinak bevonásával.

Az Erste Bank Pénzügyi1X1 programja 2015-ben elnyerte a „Leginnovatívabb Támogatói Program” első díját a Magyar Adományozói Fórumtól.

A Pénzügyi1X1 dokumentum letöltése

 

A szervezet honlapja: http://salvavita.hu/

Együttható Egyesület - +1 érv az online biztonság mellett!

Az Együttható Egyesületet 2011-ben alapították azzal a céllal, hogy a fiatalok számára eddig még nem létező, hiánypótló, innovatív programokat szervezzenek. Az egyik ilyen programjuk a Surf Safe nevet viseli, témája a biztonságos internet és a tudatos médiafogyasztás. A program keretében hétvégi csoportos foglalkozásokat és preventív célú iskolai foglalkozásokat tartanak 10–18 év közötti fiataloknak. Ehhez a kezdeményezéshez csatlakoztak az Erste Bank lelkes szakemberei, akik az együttműködés során számos foglalkozáson vettek részt, és osztották meg tapasztalataikat az érdeklődő fiatalokkal. Az önkéntes munkát egy napos felkészülési tréning és tartalomgeneráló workshop előzte meg. A banki munkatársak pénzügyi biztonságra vonatkozó szemlélete és e téren szerzett tapasztalatai különösen fontosak voltak.

A szervezet honlapja: http://www.egyutthato.eu/

Szimbiózis Alapítvány - +1 tetterős kéz

A bank támogatásával az országban ez idáig egyedülálló alpaka terápia került bevezetésre. A pályázat segítségével, az elnyert forrásból az Alapítvány egy alpaka párt vásárolt, akiknek nyitott karám-istállót, vadetetőt, kerítést, kaput, illetve információs táblát készítettek a bank dolgozóinak segítségével. A későbbiekben az alpaka tartás és terápia hazai és nemzetközi disszeminációjára kerül sor, majd hozzálátnak a gyapjúfeldolgozás beindításához (kézműves műhelyük nemezelős részlegének szolgál alapanyagul). A +1 tett program hozzájárult az alpaka tartás, mint terápiás lehetőség szakmai és pénzügyi fenntarthatóságához Magyarországon.

A szervezet honlapja: http://szimbiozis.net/

 

+1 tett - Közösségi csapatmunka

A +1 tett program továbbgondolásaként 2015-ben a Bank – munkavállalóira építve - önkéntes programot indított, mely a Közösségi csapatmunka nevet kapta. A program keretében pályáztatás útján adtunk lehetőséget a munkavállalóknak arra, hogy jelentkezzenek olyan programok megvalósítására, melyeket ők maguk választottak. Fontos szempont volt, hogy a kollégák minden esetben saját maguk szervezzék meg a Közösségi csapatmunkán belül azt a programot, amire pályáztak, míg az Erste Bank finanszírozást és időt ad ehhez.

A Közösségi csapatmunka keretében 2015-ben olyan együttműködések valósultak meg, mint a túrajelzések festésének frissítése, az állami gondozott és nevelőszülőknél élő gyerekek pénzügyi nevelésének segítése vagy sárkányhajózás szervezése hátrányos helyzetű gyerekekkel.

2015-ben közel 300 erstés kolléga, míg 2016-ban már több mint 350 kolléga vett részt az önkéntes munkában.

2016 októberében a program Önkéntességért különdíjat kapott a Magyar Adományozói Fórumtól.

A Közösségi csapatmunka keretében létrejött önkéntes programokról folyamatosan beszámolunk az Erste Bank Hungary Facebook oldalán

További együttműködések

Virtuózok

“Megnyerni egy versenyt csak az első lépés a siker felé, utána a tehetséggel épp olyan jól kell tudni gazdálkodni, mint anyagi forrásainkkal.” Az Erste Bank 2016-ban nem csak a Virtuózok műsor fő szponzora volt, de a fiatal tehetségek pénzügyi mentora is.

 

A fődíjas, Kökény Tamás, nagybőgős nyerte a műsor 12 millió forintos fődíját, melyet az Erste Bank biztosított, és a fellépési lehetőséget a New Yorki-i Carnegie Hall-ban.A másik két korcsoportnyertes, egyenként 500 ezer forintot nyer a Bank jóvoltából.

Kékszalag Erste World Nagydíj

A 48. Kékszalag névadó támogatója 2016-ban az Erste Bank új szolgáltatása, az Erste World volt. Az Erste World világa éppen olyan, mint amit a vitorlázás is képvisel: a Kékszalagon azok indulnak, akiknek fontos a valódi teljesítmény, a valódi érték. Az Erste World a pénzügyi szolgáltatásokban is ezt ígéri: segítünk ügyfeleinknek a valódi értékeket megtalálni, a vagyonukból valódi értéket teremteni, hiszen a tulajdon akkor válik értékké, ha megalapozzuk vele a saját és szeretteink jövőjét, boldogságát.

Az Erste World a verseny helyszínén különleges programokkal készült: a Balaton értékeit bemutató társalgóval, illetve a kiemelt ügyfelek számára kialakított VIP részleggel készül. A helyi partnerek bevonásával a helyszínen fog először bemutatkozni az Erste World Club, amely értékteremtő partnerséget kínál a kiemelt ügyfeleknek és a partnereknek egyaránt.

Mosoly Alapítvány

Az Erste Bank 2014 óta támogatja a Mosoly Alapítvány Mosoly Váltó névre keresztelt kezdeményezését, melynek során több lelkes dolgozónk egy 4 km hosszú szakaszon együtt futhatott egy gyógyult kisgyermekkel.

További információ: http://mosolyalapitvany.hu/hu/

 

Szimplakert Közös Lábos Program

Az Erste Bank 2014-ben csatlakozott a Szimplakertben már hagyománnyá vált Szimplakert Közös Lábos Programhoz. A program során a résztvevő önkéntes munkatársak segítségével minden alkalommal adományt gyűjtünk: az általunk elkészített ebédet becsületkasszás rendszerben értékesítjük, és a befolyt összeget a kiválasztott szervezeteknek ajánljuk fel. Legutóbb, 2015 márciusában a vasárnap megrendezett Szimplakerti főzésen a 90 Decibel Alapítványnak gyűjtöttünk. Az Alapítvány a befolyt összeget kulturális intézmények – elsősorban a színházak és a múzeumok – hallás- és látássérültek számára való akadálymentesítésére fordítja.

További információ: http://szimpla.hu/hirek/kozoslabos

Könyvgyűjtés a United Way-jel a hátrányos helyzetű gyerekek értő olvasásának fejlesztéséért

2015 tavaszán az United Way-jel együttműködve KÖNYVFORGATÓ néven könyvgyűjtést szerveztünk az Erste székházában, melynek célja az volt, hogy felhívjuk a figyelmet az olvasás fontosságára, egyúttal adománykönyvekkel elősegítsük a hátrányos helyzetű gyerekek értő olvasását. A könyvadományozási programhoz csatlakozva 2015 májusában és 2016 novemberében több száz könyvet gyűjtöttünk össze! 2015-ben a program történetének legtöbb könyvét összegyűjtő vállalatává léptünk elő.

További információ: http://www.unitedway.hu/

Fánkvásár a Nemzetközi Cseperedő Alapítványért

A Nemzetközi Cseperedő Alapítvánnyal 2014 óta, évente kétszer szervezünk jótékonysági fánkvásárt az Erste székházban, a Fánki Donut nevű fánkárusító üzlet bevonásával. A támogatás során a Bank megvásárolja a fánkokat, amiket az Alapítvány munkatársai árusítanak - egy kijelölt napon – a székházban. A fánkvásár indulásakor 300 db fánkkal készültünk, 2016 februárjában viszont már több mint 1000 db fánk fogyott el, alig másfél óra alatt! Az eladásokból befolyt összeget teljes egészében az Alapítvány kapja, ami a kommunikációs és szociális nehézségekkel küzdő, elsősorban autizmussal élő gyermekeket, illetve a környezetükben élőket támogatja. Az elmúlt évek során közel 2,5 millió forint gyűlt össze.

Adjuk össze! – Együttműködés a Nonprofit Információs és Oktató KözpontAlapítvánnyal (NIOK)

Az Erste Bank egyik munkavállalóknak szóló rendezvényére 2016-ban különleges, jótékonysági programmal készült: a Nonprofit Információs és Oktató Központ (NIOK) Alapítvánnyal összefogva adománygyűjtést szerveztünk. Az adománygyűjtés különlegessége volt, hogy egy, a NIOK által üzemeltetett weboldalon zajlott (http://www.adjukossze.hu/), amely a crowdfunding modellen alapszik. A gyűjtés kedvezményezettjei olyan különböző témakörökben tevékenykedő alapítványok/ szervezetek voltak, amelyeket a munkavállalók korábbi aktivitásainkból már ismerhettek, így a Nemzetközi Cseperedő Alapítvány (autizmussal élő fiatalok támogatása), a Dévai Szent Ferenc Alapítvány (a nehézsorsú gyermekek érdekeinek képviselete, szellemi és szociális fejlődésük elősegítése, szociális védelme, nevelésének elősegítése és támogatása) és a Tappancs Állatvédő Alapítvány (állatok védelme, állatmenhely üzemeltetése). A célt közösen határoztuk meg: minden alapítvány 300.000 Ft-os támogatást kért. A gyűjtés sikerrel zárult.

Az összegből:

  • a Dévai Szent Ferenc Alapítvány a székelyhídi Stubenberg kastély egyik szárnyát újíthatja fel, mellyel további 20 mélyszegénységben élő gyerkőcnek teremt otthont
  • a szegedi Tappancs 10 db rágásbiztos, szigetelt kutyaházat tud megépíteni az állatmenhelyen, ahol az arra rászoruló kutyák és cicák kapnak menedéket.
  • a Cseperedő Alapítvány tovább bővítheti az első, friss tudást biztosító, autizmussal foglalkozó könyvtárat az országban, ahol az Alapítvánnyal kapcsolatba kerülő érintettek mindent megtalálhatnak egy helyen, amit az autizmusról tudni érdemes.

További információ: http://www.adjukossze.hu/

Erste Green

Az Erste Group elkötelezett a környezetvédelem mellett, ezzel is felelősséget vállal a környezetért és a társadalomért, ahol élünk és működünk. Az Erste Bank Magyarország az anyavállalati szintű előírásoknak történő megfelelésen túl (szén-dioxid kibocsátás-, papírfelhasználás-, áram- és fűtéshez használt energia csökkentése) további lépéseket tesz a szervezeti kultúránk és működésünk környezettudatosabbá, zöldebbé tétele, ezzel a társadalmi felelősségvállalásunk kiszélesítése érdekében.

2016 elején elindult az Erste Green kezdeményezés, amely a kollégák egy önkéntes szerveződése a környezetvédelmi célok megvalósítása érdekében. Ennek elsődleges célja a Bankon belüli figyelemfelhívás, edukálás és a kollégák környezetünk iránti elkötelezettségének növelése.

Az Erste Green eddigi akciói egyrészt a kollégák figyelmének felhívását és edukálását célozták: zöld ruha viselete a Föld napján, Erste Green külön sátor az Erste napon környezetvédelmi kvízzel, ökológiai lábnyomméréssel és környezetvédelmi témájú fotópályázat. Másrészt a külvilág számára is mérhető lépéseket karoltak fel: az Erste székház melletti Duna part egy szakaszán önkéntes szemétszedés megszervezése, pilisi túraútvonal megtisztítása és útjelek újrafestése, az ISO 50001 szabvány bevezetése, amely az energiaköltségek és az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentését irányozza.

Folyamatos fejlesztésekkel az épület energiaellátását biztosító berendezéseket hatékonyabb, az igényeket jobb hatásfokkal kiszolgáló berendezésekre cseréljük.

Mozgásukban korlátozott ügyfelek

Az Erste Bank Hungary Zrt. tovább folytatja a bankfiókok akadálymentesítését annak érdekében, hogy a kerekes székkel élők minél kényelmesebben végezhessék banki ügyeiket. Az ennek érdekében indított program eredményeként a bank 124 fiókból álló hálózatából 81 fiókot már akadálymentessé alakított, könnyebben megközelíthetővé téve a fiókok bejáratát és a könnyebb manőverezés biztosítása érdekében tágasabb tereket kialakítva az ügyféltérben. A jövőben pedig minden bankfióki beruházásnál -  ahol fizikai, vagy egyéb akadálya ennek nincsen -, az akadálymentes megközelítést fogjuk megvalósítani.

Az Erste Bank Hungary energiagazdálkodása

A Bank mind a központi épületeiben, mind a fiókhálózatban nagy hangsúlyt fektet az energiahatékonyság növelésére és a fenntarthatóságra.

A Bank központi épületei a kor építészeti követelményei szerinti műszaki felszereltséggel, modern hűtési és fűtési technológiákkal, és épületfelügyeleti rendszerrel felszerelt „A” kategóriás irodaházak. Számos helyen mozgásérzékelők, energiatakarékos és LED fényforrások kerültek telepítésre. A fűtés és a klímarendszerek éjszaka és hétvégén energiatakarékos üzemmódban működnek. Az épületekben minden munkaállomás természetes megvilágítású, ami a munkavállalók egészségének megőrzése és az energiafelhasználás csökkentésének szempontjából is fontos tényező.

Folyamatos fejlesztésekkel az épület energiaellátását biztosító berendezéseket hatékonyabb, az igényeket jobb hatásfokkal kiszolgáló berendezésekre cseréljük.A környezettudatosság jegyében a központi épületekben bevezettük a szelektív hulladékgyűjtés, melynek keretében a műanyagot, a papírt és a kommunális hulladékot gyűjtjük külön. Terveink között szerepel a szelektív gyűjtés bevezetése a fiókhálózatban is.

2016 és 2017 évekre 8000 MWh zöld energiát vásárolunk, mellyel nem csak közvetlenül a CO2 kibocsátásunkat csökkentjük, hanem a vásárlással közvetetten az innovatív, megújuló energiatermelő rendszerek elterjedését is segítjük. 

Az energiagazdálkodás hatékonyságának folyamatos fenntartásának és fejlesztésének érdekében ISO50001 szabványnak megfelelő energiairányítási rendszert vezetünk be 2016 év végéig.

A fiókhálózat kialakításának energia-hatékony módját a folyamatosan fejlesztett tervezési sztenderdek előírásai biztosítják. A nyitvatartási rendhez igazodó üzemmód-váltásokkal biztosítjuk a használaton kívüli periódusok csökkentett energia-felhasználását.

A mesterséges világításokat energiatakarékos fénycsöves világítótestekkel, valamint az igényekhez igazított LED világítótestekkel biztosítjuk. A logó-világítások időprogrammal vezéreltek, az éjszakai világítást a legtöbb helyen korlátozzuk. Az alkalmazott új berendezések „A” energiaosztályúak.

Az újonnan telepített klímaberendezések kiválasztásánál az energia hatékony felhasználását támogató a VRV rendszerű (hőszivattyús) és inverteres berendezéseket részesítjük előnyben. Az újonnan telepített kazánok kondenzációs rendszerűek.

A papírfelhasználás csökkentésére az Erste Bank bevezette a saját ATM-ekben a bizonylat nélküli készpénzfelvétel lehetőségét, illetve újrahasznosítható, környezetbarát papírt használ automatáiban, valamint a napi munkamenet során.

A belső levelezési forgalomban a bank 24 alkalommal megcímezhető borítékokat, továbbá újrahasznosított papírt és bélyegzőket használ.

A leselejtezett, de még használható számítógépeket, valamint a használaton kívüli bútorokat rászoruló oktatási intézményeknek, illetve alapítványoknak adományozza a bank, a használt másoló, illetve festékpatronjait pedig a beszállítók visszagyűjtik.

A közlekedés közvetlen káros környezeti hatásának csökkentése érdekében a céges gépjárművek folyamatos szervizelésekor külön figyelmet kap a károsanyag-kibocsátásuk ellenőrzése. A bank a kerékpárral munkába járó kollégák számára a központi épületeiben kb. 180 kerékpár egyidejű tárolására alkalmas területet biztosít, ezzel is elősegítve az egészség- és környezetbarát közlekedést.