Az Erste SEEDS Program Magyarország eddigi legnagyobb, nonprofit és üzleti szervezetek együttműködésében megvalósuló társadalmi vállalkozásfejlesztési programja. Célja, hogy „egyről a kettőre” jussanak a társadalmi vállalkozások.

Fontos, hogy az Erste Bank Social Banking tevékenysége nem csak pénzbeli formában nyilvánul meg, hiszen fő célunk a pénzügyi támogatás mellett olyan edukációs programok, stratégiai és pénzügyi képzések nyújtása a magyar civil szervezeteknek, amelyekkel nemcsak időszakosan javíthatnak a működésükön, hanem hosszútávon segíthetünk nekik a fennmaradásukhoz szükséges profitot előállítani.

Ezt a gondolatmenetet követi a 2016 végén indult Erste SEEDS, amely egy komplex inkubációs program mindazon hazai társadalmi vállalkozások számára, amelyek munkájukkal csökkentik az esélyegyenlőtlenséget és elősegítik a rászorulók életminőségének javítását. Segítségükkel olyan szolgáltatásokkal és termékekkel gazdagodhat a magyar társadalom, amelyek nem csak hasznosak a közösségnek, de üzletileg is életképesek.

A SEEDS (Social Enterprise Establishment and Development Support) program az Erste Bank Hungary, az Erste Stiftung (Erste Alapítvány), az IFUA Nonprofit Partner és a SIMPACT Nonprofit Kft. együttműködésében valósul meg. A program első fázisát az EU is társfinanszírozta.

A közösség számára hasznos elképzelések gyakorlati megvalósításának sokszor akadálya, hogy az ötletgazdáknak nincs tapasztalatuk egy szervezet létrehozásában, hatékony működtetésében, fejlesztésében. Ezért a program elsődleges célja nem az anyagi támogatás, hanem a tudás bővítése volt: az induló társadalmi vállalkozások önerőből nehezen jutnak el ugyanis arra a pontra, hogy további fejlődésükhöz már csak a pénz hiányozzon. Az Erste SEEDS Program az indulás buktatóinak leküzdésére, valamint a működő szervezetek vállalkozásfejlesztésére jött létre. 

SEEDS a gyakorlatban

A SEEDS az első másfél évében egy tucatnyi alkalomból álló képzési programsorozatként működött, melynek keretében a 203 pályázó közül kiválasztott 67 társadalmi vállalkozás részesült magas színvonalú, gyakorlatorientált szakmai tréningekben, s nyert általuk mélyebb jártasságot az üzleti tervezés, a termék- és szolgáltatásfejlesztés, az operatív menedzsmentben, a vezetőfejlesztés, a stratégiai marketing és kommunikáció, illetve a fundraising területén.

A program során az érintett szervezetek mentori támogatásban is részesültek: összesen mintegy 90 mentor, felerészt Erstés önkéntes munkatársak segítették a munkájukat.

Kik kerültek be? Mindazok, akik

 • valamely társadalmi cél iránti elkötelezettségüket kiválasztott célcsoportjuk és / vagy termékeik, szolgáltatásaik köre egyértelműen igazolja;
 • fenntarthatóságuk, életképességük üzleti szempontból is alátámasztható (vagy megvan az esély ennek megteremtésére);
 • programunk segítségével gazdasági tevékenységüket fejleszteni, és ezáltal társadalmi hatásukat növelni szeretnék.
 • kezdő (startup) vagy működő vállalkozások

A szervezetek tevékenységei a társadalmi hatás széles spektrumát ölelték fel. Íme, néhány statisztikai adat erre a sokszínűségre:

 • Jogi státusz szerint: 51 civil szervezet, 6 nonprofit gazdasági társaság, 5 gazdasági társaság és 5 magánszemély került be.
 • Életciklus alapján: 29 még csak ötlettel rendelkezett, 16-an nemrég kezdték el, 22-en pedig évek óta vállalkoztak.
 • Legfőbb felvállalt társadalmi témák: fogyatékkal élő emberek (22), mélyszegénység (11), fizikai és mentális egészség (9).
Erste SEEDS program által támogatott szervezetek

Itt pedig a legizgalmasabb résztvevők egy-egy projektjével ismerkedhettek meg röviden:

 • A Glacces alkalmazás a siketeket segíti a kommunikációban. A beszélt nyelvet valós időben fordítja le jelnyelvre, és jeleníti meg azt egy 3D-ben animált avatar segítségével a kijelzőn.
 • A Járókelő Egyesület weboldala és applikációja a letört szemetesek, lekopott zebrák, a kátyúk és egyéb közterületi problémák online bejelentésére szakosodott.
 • A Kabinet Galéria egy különleges adományboltot üzemeltet, ahol hátrányos helyzetű művészek munkáinak értékesítésével foglalkozik.
 • A L’Office CoWorkKid projektje a kisgyermekesek munkavállalását támogatja új közösségi irodájával.
 • A Sub Kayak könnyen szállítható és tárolható, kerekesszékesek számára is használható katamaránokat tervez és gyárt.
 • A Nagy Lépés egy autistákat foglalkoztató gyalogos futárszolgálat.
 • A Re-cikli teherkerékpárok széles körű, magánszemélyek által és ipari környezetben is felhasználható modelljeit készítette el.
 • A Salva Vita Alapítvány Segítő Vásárlás programja fogyatékkal élők által készített minőségi termékeket forgalmaz.
 • A Speckó csapata Pécsett üzemeltet egy igazán egyedi szabadulószobát, ahol a fogyatékossággal élőket érő mindennapi kihívásokkal szembesülnek a látogatók.
 • A Tegyünk Együtt Peréért Szociális Szövetkezet méhészeti eszközök gyártásával kíván foglalkozni, munkanélküliek foglalkoztatása révén.
 • Az UCCU Alapítvány a romák és a nem romák közötti interkulturális találkozókat, illetve tematikus városnéző sétákat szervez.
 • Az Utcáról Lakásba! Egyesület a hajléktalanok lakáshoz juttatásával foglalkozik, mobil és modulházak telepítése révén.

A SEEDS eredményei

A szervezetek jelentős része végig aktív résztvevője volt a programnak: 59 társadalmi vállalkozás a képzés minden egyes napján részt vett.

Rövid távú eredmények: Összesen 48 résztvevő készítette el üzleti tervét a program részeként. Ebből 16 szervezet a már meglevő üzleti tervét fejlesztette tovább, míg 32 szervezet új, részletes üzleti tervet alakított ki.

Végső céljaink: árbevétel és foglalkoztatás növelése, pénzügyi egyensúly, nyereségesség erősítése. Ezeket a program végén, illetve 1 évvel később mérjük, hatásmérő kérdőív segítségével.

A program további eredményeként a résztvevők többségét sikerült eljuttatni a képzés azon fokára, hogy nonprofit vállalkozásként befektetőket is keresni tudjon, sőt a 12 leginkább befektetésérett vállalkozás egy prominens befektetői kör előtt be is mutathatta a projektjeit. A befektetőknek szóló javaslatokat alapos piackutatás, versenytárs-elemzés és pénzügyi modellezés előzte meg.

A legígéretesebb 10 vállalkozás pedig pályázati úton, nemzetközi zsűri döntése alapján 2017 decemberében vissza nem térítendő forráshoz jutott összesen 30 M Ft értékben, melyet az ERSTE Alapítvány biztosított.

A nyertesek listáját és az összegeket az alábbi ábra mutatja.

Visszajelzések

SEEDS 2.

SEEDS 3 - SEEDS 4.

Aktuális képzéseink

Kapcsolódó tartalmaink