Social Housing - Megfizethető lakhatást célzó együttműködéseink

A magyar társadalom egyik legégetőbb problémája a lakhatási szegénység. Magától értetődő a felismerés, hogy az Erstének is érdemi lehetősége van pozitív irányba befolyásolni lakhatási gondokkal küzdő emberek sokaságának életét.

Ezt több módon is tesszük. Például a lakáshitelek esetleges problémás törlesztésének eseteiben is kifejezetten törekszünk az ügyfeleink érdekében, velük konstruktívan egyeztetve eljárni.

Emellett az Erste élenjár abban is, hogy a megfizethető lakhatás témájában innovatív és már bizonyított hazai civil projekteket felkarolja, illetve segítse növekedésüket, és így az elérhető társadalmi hatást. Ezért kötöttünk stratégiai partnerséget a Habitat For Humanity Magyarországgal és az Utcáról Lakásba Egyesülettel 2019 őszén.

Ezek az együttműködések 2020 végéig tesztelési fázisban működnek, ám már ezen időszak alatt is mintegy 26-28 családnak, összesen hozzávetőleg 120-150 embernek lesz lehetőségünk közösen segíteni a lakhatási gondjaik megoldásában.

TÁMASZ Program

A Habitat for Humanityvel azon dolgozunk, hogy bajbajutott családoknak nyújtsunk segítséget.

Az Alapítvány elsősorban olyan családok jelentkezését várja, akik esetében akár egy hirtelen bekövetkező, a lakhatásukat súlyosan érintő esemény, pl. egy baleset, akár a hosszabb ideje fennálló elégtelen lakhatási körülményeik olyan helyzetet eredményeznek, hogy veszélybe került a család egyben tartása, magyarán a gyerekek állami gondozásba vétele fenyeget.

A TÁMASZ Program részeként 2020 végéig 16 család lakhatási körülményein javítunk jelentős mértékben, elsősorban az ország Budapesttől nem túl távol eső területein.

Szociális lakásügynökség

Az Utcáról Lakásba! Egyesület (ULE) már évek óta sikeresen működteti lakásügynökségét. A modell alapja, hogy bárki, akár magánemberek vagy önkormányzatok rábízhatják az ingatlanukat az ULE-re.

Az Egyesület ezért fizet egy, a piacihoz képest mérsékelt bérleti díjat, majd egy még inkább diszkontált díj fejében kiadja ezen lakásokat olyan embereknek, családoknak, akiket a hajléktalanság réme fenyeget, vagy sajnálatos módon már meg is tapasztalták az utcán élést. Szociális munkások és egyéb szakemberek segítségével az ULE kiegészítő szolgáltatásokat is nyújt a beköltöző ügyfeleinek, a pszichológiai tanácsadástól egészen a munkaerőpiacon való elhelyezkedés segítéséig.

Az Erste Bank mind anyagi, mind kommunikációs és egyéb segítséget is nyújt az ULE-nek, hogy a Szociális Lakásügynökség az eddigi 23 támogatott családtól 2020 végére eljusson a 33-35 család segítéséig.

Kapcsolódó tartalmaink