Erste Lakástakarék Zrt. - Megtakarítás társasházak és lakásszövetkezetek részére

Együtt a lakóközösség jövőjéért

 • Jól időzíthető beruházások és karbantartások
 • Állami támogatás: 30%, akár évi 324 000 Ft
 • Kedvezményes számlavezetés
 • Alacsony és fix kamatozású hitelfelvételi lehetőség (THM: 7,3–8,5 %)*

EBKM állami támogatással 4,22%-10,28%, állami támogatás nélkül (-)0,62 %-(-)1,50%.

Fontos információ!

Tájékoztatjuk Ügyfeleinket, hogy a 2018. évi LXIII. törvény 2018.10.17-én hatályba lépett, mely alapján a 2018.10.16. napját követően kötött lakás-előtakarékossági szerződésekre nem jár állami támogatás. Továbbá tájékoztatjuk Önöket, hogy a törvényi megfelelés érdekében, a közvetítők által értékesített és 2018.10.16-ig aláírt lakástakarék ajánlatokat 2018.10.17-én nap végéig be kellett juttatni az Erste Lakástakarék Zrt-hez.

Lakás-előtakarékossági szerződéseket 2018.10.17. napjától, új termék értékesítés megkezdéséig nem fogadunk be.

A honlapon található információk a korábban megkötött szerződésekre vonatkozóan tájékoztató jellegűek.

A lakástakarékpénztárakról szóló 1996. évi CXIII. törvény módosításáról szóló 2018. évi LXIII. törvény lakás-előtakarékossági szerződésekre vonatkozó értelmezéséről ITT talál egy segédletet. 

Üdvözlettel:
Erste Lakástakarék Zrt.

Mit is jelent a lakás-takarékpénztár?

A lakás-takarékpénztári számla egy olyan államilag támogatott, társasházra és lakásszövetkezetre felhasználható megtakarítási forma, mely havi rendszeres, egyenlő részletekben történő befizetést követően kedvező kamatozású lakáscélú kölcsönlehetőséget is nyújt. A lakás-takarékpénztári számlára történő befizetései után állami támogatást, továbbá betéti kamatot is kap.

Kössön Ön is Erste Lakástakarék szerződést, most akár 1 havi betéti díjnak megfelelő számlanyitási díjjal!* 

A rendszeres megtakarítás után 30%, lakásszám függvényében akár évi 324 000 Ft állami támogatás is elérhető!*

Kedvezményes számlavezetés Társasházak és Lakásszövetkezetek részére

EgyOtthon 0159 tarifatáblázat Társasház 

Szerződéses összeg = Saját befizetés + Állami támogatás + Betéti kamat + Lakáskölcsön összege

A lakókörnyezetünk megóvása és az értékeink fejlesztése közös érdek. Az Erste Lakástakarék Zrt. társasházi finanszírozása olyan célt szolgál, amely a társasházakat és a lakásszövetkezeteket segíti az esedékes felújítások, korszerűsítési beruházások megvalósításában.

Társasház épületenként kétharmados közgyűlési határozattal a közös tulajdonukban lévő épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása céljából köthet szerződést.
Lakásszövetkezet épületenként a tulajdonában vagy a tagjainak közös tulajdonában álló épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez köthet szerződést.
Sőt, a társasházi közös tulajdonban/lakásszövetkezeti tulajdonban lévő épületrész felújítására, korszerűsítésére a társasház/lakásszövetkezet által felvett hitel/kölcsön kiváltása is megvalósítható lakás-előtakarékossági szerződésből.

Miért érdemes Erste Lakás-takarékpénztári szerződést kötnie? 

Tervezhető beruházás 
Rendszeres takarékoskodás esetén a tervezett időpontban rendelkezésükre áll a pénz.

Lakáskölcsönök széles választéka
A megtakarítási idő lejárta után fix kamatozású akár évi 5,9% lakáskölcsönt vehetnek fel *, továbbá az Erste Bank segítségével akár azonnali finanszírozásra is van lehetőség.

Rugalmas konstrukció
A megtakarítási idő alatt a vállalt havi megtakarítás nagysága, a futamidő hossza és a szerződéses összeg egyaránt módosítható.

Állami támogatás
A társasházak és lakásszövetkezetek a lakások számától függően évente akár 
324 000 Ft állami támogatást is igénybe vehetnek a közös tulajdonú épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez, valamint ezen célok finanszírozására felvett hitelek/kölcsönök kiváltására. A takarékpénztár a megtakarítási betétekre és az állami támogatás összegére betéti kamatot fizet.

Maximális havi megtakarítási összegek és az ezekhez kapcsolódó maximális éves állami támogatás mértéke épületenként, az épületben található lakások száma alapján:

Lakások száma épületenként Maximális havi megtakarítási összegek Maximális éves állami támogatás
2-4 30 000 Ft 108 000 Ft
5-30 40 000 Ft 144 000 Ft
31-60 50 000 Ft 180 000 Ft
61-120 60 000 Ft 216 000 Ft
121-180 70 000 Ft 252 000 Ft
181-240 80 000 Ft 288 000 Ft
240 feletti 90 000 Ft 324 000 Ft

Miért előnyös társasházaknak, lakásszövetkezeteknek?   

Biztos fedezet felújításra, karbantartásra   
A társasházak/lakásszövetkezetek a takarékpénztári szerződés segítségével jelentős pénzügyi alapot hozhatnak létre házuk karbantartására. A társasházak számára kialakított konstrukciók nem jelentenek jelentős havi terhet az egyes lakástulajdonosok számára, mégis - a megtakarítási időszak végén - komoly összeget fordíthatnak az épület közös részeinek felújítására, karbantartására.

Emelkedő lakásérték
A közös épületrészek karbantartása közös érdek. Lakáseladás esetén sok potenciális vevőnek nemcsak maga a megvásárlandó lakás állapota, hanem a lépcsőház, illetve az épület általános esztétikai és műszaki állapota is fontos szempont. A karbantartott épületben az egyes lakások értéke is magasabb.

Benyújtandó dokumentumok

Társasház esetén

 • A társasház hatályos alapító okirata,
 • a társasházi épület 30 napnál nem régebbi nem hiteles tulajdoni lapja (törzslap),
 • a közös képviselő megválasztásáról szóló közgyűlési határozat (ha a közös képviselő természetes személy),
 • amennyiben a közös képviselő jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaság (pl. betéti társaság), vagy jogi személyiséggel rendelkező gazdasági társaság (kft), úgy
 • 30 napnál nem régebbi cégkivonata,
 • hatályos alapító okirata,
 • a képviseletre jogosultak aláírási címpéldánya
 • a társasház épületenként kétharmados közgyűlési határozata a közös tulajdonban álló épületrészek felújításához és korszerűsítéséhez szükséges pénzügyi források biztosítása céljából való lakás-takarékpénztári szerződés megkötéséhez,
 • a társasház adószámára vonatkozó okirati igazolás.

Lakásszövetkezet esetén

 • 30 napnál nem régebbi cégkivonat,
 • hatályos alapszabály,
 • a lakásszövetkezeti épület 30 napnál nem régebbi nem hiteles tulajdoni lapja (törzslap),
 • képviseletre jogosultak aláírási címpéldánya.

Feltételek

Az Erste Lakástakarék termékei kapcsán az állami támogatás éves mértéke lakásszám függvényében, az adott megtakarítási évben – rendszeres befizetést feltételezve – az adott szerződés alapján betétként elhelyezett összeg 30%-a, legfeljebb évi 324 000 Ft, amely havi 90 000 Ft-os megtakarítás esetén érhető el.

Iránytű a betétbiztosításhoz Országos Betétbiztosítási Alap

Az EBKM érték a betéti kamat és az értékpapírok hozama számításáról és közzétételéről szóló 82/2010. (III. 25.) korm. rendelet alapján kerül megállapításra, havi 20 000 Ft folyamatos betételhelyezést feltételezve. Az Erste Lakástakarék Zrt. értékesített termékeinek állami támogatással együtt számított EBKM értéke 4,22%–10,28%, az állami támogatás nélkül számított EBKM értéke (-0),62%–(-)1,50%, a megtakarítási idő és a kedvezményre való jogosultság függvényében. A kapcsolódó THM érték 7,3%–8,5% a megtakarítási idő függvényében. A tájékoztatás nem teljes körű, a betéti szerződés részletes leírását az Általános Szerződési Feltételek (Üzletszabályzat), az igénybe vehető kedvezmények feltételeit az Akciós hirdetmény tartalmazza.

Az EBKM és THM meghatározása az aktuális feltételek és a hatályos jogszabályok figyelembevételével történt, a feltételek változása esetén a mértéke módosulhat.