Alkalmazkodni emberi dolog

Böhönyey Márta és Tóth Melinda pszichológusok a pandémiás helyzetben alkalmazható stratégiákról és a mindig létező jövőről

Miként dolgozzák fel a gyerekek azokat a változásokat, amelyek most a világban zajlanak?  Miként alkalmazkodjanak a felnőttek ehhez a helyzethez, hogyan tudnak olyan értékekről beszélni a gyermekeiknek, amelyek most éppen a megkérdőjeleződnek? Milyen minták alapján reagálunk egy olyan helyzetre, amire senki sem készülhetett fel és hogyan kellene ezt igazán jól csinálni? Erről beszélgettünk Böhönyey Márta és Tóth Melinda a pszichorendeles.hu pszichológusaival, a Mira - Így váltsd meg a világod! szerzőivel.

Sokan érezhetik mostanában azt, hogy nagy veszélyben vannak, vagy tehetetlenek a helyzettel szemben. Azt is gondolhatjuk, hogy sok jóra nem számíthatunk, bizonytalanná vált a jövő. Ezeknek a gondolatoknak ugyan van némi reális alapja (hiszen például még akkor is jöhetnek az előrejelzések szerint hasonló járványok, ha éppen a koronavírus ellen sikerül megfelelő vakcinát találni), ám megpendíthetnek rossz húrokat olyanokban, akik eleve hasonló - korai éveikben gyökerező - félelmekkel küzdenek, és hajlamosabbak negatívabban látni a világot. A fontos az, hogy megpróbáljuk a helyzetet reálisan látni és értékelni, és nem kritikátlanul átadni magunkat a félelemnek és elkeseredettségnek – hangsúlyozza Böhönyey Márta.

Tóth Melinda hozzáteszi: sok minden kontrollálható, hiszen képesek vagyunk védekezni a környezet negatív változásai ellen. Esőben esőkabátot, koronavírus járvány esetén maszkot húzunk, gyakrabban mosunk kezet, fertőtlenítünk – ezeket a gyerekek számára is természetessé, a mindennapos rutin szokványos részévé tehetjük. Sőt a gyerekekkel érzékeltetni lehet azt is, hogy akkor is van megoldás, ha a helyzet rosszabbra fordul, például elmondhatjuk, mi a cselekvési tervünk arra az esetre, ha valaki a családból kórházba kerül, hogy kitaláltuk, hogyan lehet megoldani majd a felmerülő gondokat, ki vigyáz majd rájuk, mit fognak csinálni.

Ha azonban a szülő úgy próbálja a gyermekét megnyugtatni, hogy maga sem igazán hiszi, amit mond, az nem marad rejtve a gyerekek elől. És minthogy a gyerek a szülő tünethordozója, könnyen lehet, hogy épp rajtuk jelentkeznek majd rejtélyes tünetek: a gyermek nem tud aludni, bepisil, félelmetes alakokat vél látni. Ezért fontos, hogy a gyermek elől se tagadjuk el a valóságot. Egy meglévő, de kezelhető probléma sokkal kevésbé félelmetes, mint egy letagadott, egy őszinte szülő pedig megnyugtatóbb, mint egy idillt sumákoló.

Segíthet a saját félelmeink, szorongásaink legyőzésében, ha más perspektívából tekintünk a jelen helyzetre – folytatja Böhönyey Márta. A kényelmes XXI. századi életünkhöz képest persze óriási változást hozott a vírus, de ez nem a legrosszabb helyzet a történelemben – a szüleink, nagyszüleink világháborúkat éltek túl, sokkal nehezebb körülmények között, nagyobb veszélynek kitéve. Felfigyelhetünk arra is, mennyivel szerencsésebbek vagyunk, mint elődeink, hiszen sokkal több eszközünk van kapcsolatot tartani a világgal, a bezártságunk ellen tenni, vagy éppen úgy bevásárolni, hogy ki se mozdulunk a szobából – emeli ki.

Meg lehet teremteni új családi rituálékat is, megnézni, mi az, ami jó egy ilyen helyzetben és ezt erősíteni: együtt ebédelni minden nap, vagy éppen közösen kirándulni, élményekkel teli időszakot csinálni a mostaniból, amire jó lesz majd visszaemlékezni – húzza alá.

Hozzátette: nem kell csak tehetetlenül szenvedni a változástól – hiszen az emberiség, sőt az élővilág egésze is éppen az alkalmazkodás képessége miatt marad fenn.

Ugyanakkor nem minden a hozzáálláson múlik – természetesen – előfordulhatnak valós nehézségek is. Egy olyan családban, ahol korábban is voltak feszültségek az összezártság miatt ezek hatványozódhatnak. A bezártság hajlamosíthat a hipochondriára (nem beszélve a járványhelyzetről), hiszen más inger híján az ember könnyebben felfigyel teste jelzéseire. Ha azonban felkészülünk a járványhelyzet hozta tipikus lelki nehézségekből, könnyebben észrevehetjük a felbukkanásunkat. Megtehetjük a legtöbb tőlünk telhetőt azzal, hogy a túlzó félelmeket tényekkel ütköztetve reálisabb, konstruktívabb hozzáállásra cseréljük – így teremtve a gyerekek számára is kiegyensúlyozott környezetet.

Fontos, hogy (mi is, és) gyermekünk is bízzon abban, hogy megvannak az eszközeink a helyzetek kezelésére, a nehézségek áthidalására. Tóth Melinda szerint érdemes arra gondolni, „lehet, hogy nem folyamatosan fényes az élet, de bármi történik, törekedhetünk arra, hogy a lehető legjobbat hozzuk ki a helyzetből.” Böhönyey Márta annyival egészíti ezt ki, hogy fel is lehet korbácsolni saját harci kedvünket, a nehézségek ellenére csak azért is élvezhetjük az életet, annál is inkább mert az ínséges idők kedveznek a kreativitásnak: a helyzet kilök a stagnálásra kárhoztató komfortzónánkból, amin túl jobb, ügyesebb megoldásokat találhatunk a gondok kezelésére.

Hiszel benne, hogy a gyermeked bármit elérhet?

Segíts neki! Indíts most Erste Future Junior Befektetési Programot, díjmentes számlavezetéssel*.

*Részletek weboldalunkon