Nagyobb összeget bízni a gyerekre bátor dolog, de megéri

Mi történik, ha egy családi kirándulás előtt átadod a családi kasszát egy nyolcévesnek? Vesz egy csomó fagylaltot és egy pár új plüssállatot? Lehetséges. De sokkal valószínűbb, hogy csodálatos élményben lesz része, növeli önbecsülését, megtanulja értékelni a pénzt, és még takarékoskodni is fog.

Mire érdemes figyelni?

Az iskolások már az első osztályban vágyhatnak egy kicsit nagyobb függetlenségre. Használd ki, és próbálj meg időnként nagyobb összeget rájuk bízni. A családi kirándulás ideális lehetőség erre. Számold ki előre, mennyit tervezel vonatra, belépőre, étteremre költeni, a pénzt pedig bízd a gyerekre! Add oda neki az összeget reggel, és hozz egyszerű szabályokat: a gyerek fizet, és minden tervezett programra jutnia kell pénznek.

Jógyakorlatok

  • Előre magyarázd el a gyermeknek, hogy milyen kiadások várnak rá!
  • Adj neki választási lehetőségeket úgy, hogy elmagyarázod az árkülönbségeket! Mentek egy megállót busszal vagy inkább sétáltok? Elmentek egy étterembe ebédelni, vagy inkább visztek magatokkal szendvicset? 
  • Bízd rá a döntést! Nagy valószínűséggel a gyermeked majd azt választja, hogy otthonról vigyetek szendvicset, mert a napi költségvetés fele az egész család étteremszámláját tenné ki. A múzeumi belépőnél előfordulhat, hogy a fotózást a felár miatt nélkülözni kell. Lehet, hogy megnézi a csecsebecséket a bazárban, de gyorsan elriasztja az árcédula. Talán a délutáni kávét is elfelejtheted, végülis teljesen felesleges kiadás.
  • Legyél egész nap a kis pénztáros mellett, adj neki tanácsot, ha szüksége van rá. De ne feledd: a döntés az övé. Talán szétszórja majd a pénz, amikor próbálja kivenni, lehet, hogy elveszíti egy részét, de ez az élet része, és biztosan tanulság lesz számára egy életen át.

💡 Ha elég bátor vagy, bízd a legnagyobb csemetére akár az ünnepi költségvetést is! Jobban is elsülhet, mint gondolnád! Lehet, hogy a megszokott ünnepből így lesz egy igazi kaland. Ugyanazok a szabályok érvényesek, mint az egynapos utazásoknál.

További tippek

Kapcsolódó termékek