Az Erste támogatásával adja ki a Forbes a koronavírus-válságra reflektáló újratervező füzetét, ebben a kiadványban jelenik meg először az Erste Restart, ami a pénzügyi újratervezést segíti. 

A mostani leállás nagyon jó alap az értékek felfedezésére, egy átgondoltabb, tudatosabb életvezetés kialakítására. A füzet ezen a folyamaton segíti végig az olvasóit, az Erste pedig mindezek mellett a tudatosabb, egészségesebb pénzügyek kialakításához nyújt támpontokat. A jövőbeli sikereik alapja, hogy beépítjük az életünkbe az elmúlt időszak tanulságait, ennek részeként a pénzügyi egészségüket is górcső alá vesszük.

A 9+1 lépésből álló Erste Restart egy pénzügyi teszt, amellyel mindenki megvizsgálhatja, mennyire válságálló a pénzügyek terén és tervet készíthet a helyzet javításához is. A pénzügyekben is fontos szabály ugyanis a megelőzés és a jó kondíció: miként az egészséges szervezet is könnyebben gyűri le a betegséget, úgy vészeli át jobban a válságos időszakokat az, akinek rendben vannak a pénzügyei.

1.      A teszt kilenc szempontja között az első a pénzügyi mobilitásé, ami nem csak azt jelenti, hogy otthonról, a munkahelyéről vagy buszozás közben is képes valaki a pénzügyeit intézni, de azt is, hogy akkor is intézkedni tud, ha bizonyos eszközök nem állnak rendelkezésre, mert – mondjuk – épp vészhelyzetben van.

2.      Mindig maradjon a hónap végén legalább egy pici pénz, amit semmire nem használtunk fel. Ez nem megtakarítás, vagy tartalékképzés – a megfelelő összeg félretétele után is kell lenni a hó végén is a számlán.

3.      Fontos, hogy akkor is stabil legyen a pénzügyi helyzetünk, ha elvesztenénk a munkánkat, vagy kevesebbet keresnénk. Kell lennie jó pár havi tartaléknak, hogy bírjuk addig, amíg új munkát nem találunk.

4.      A gazdasági változások ne okozzanak hirtelen vállalhatatlan többletterhet. A hitelekkel járó fizetési kötelezettségek a lehető legstabilabbak legyenek, ne vállaljunk rizikót és ne a teljes fizetésünket fordítsuk a hitelek törlesztésére.

5.      Kell egy keret, amelyhez bármikor hozzáférünk, hogy ne jöjjünk zavarba váratlan helyzetekben. Legyünk hitelképesek, legyen hitelkártyánk, vagy hitelkeretünk! Legyen még lehetőség arra, hogy a bank finanszírozást kínáljon fel a számunkra.

6.      Érdemes biztosítással felkészülni a lehetséges negatív forgatókönyvekre: a hitelek mellé ma már könnyedén köthető keresőképtelenségre szóló biztosítás is, de más esetekben is hasznos lehet, ha fedezzük a válsággal járó esetleges kockázatokat.

7.      A befektetett vagyon megosztása a különböző befektetési formák és lehetőségek – az állampapírok, az ingatlan- vagy pénzügyi alapok, a részvények – között nagyobb biztonságot jelent a különböző piac változások esetén, vagyis nagyobb válságállóságot garantál.

8.      Érdemes végiggondolni: mi lesz a családdal, ha nem vagyunk közöttük. A kockázati életbiztosításoknál nincs jobb mód arra, hogy gondoskodjunk azokról, akiket szeretünk, és ne hiteleket, hanem esetleg pénzt hagyjunk magunk után.

9.      Hosszú távon is szükség lesz a pénzügyi stabilitásra – nem szabad megfeledkezni a nyugdíj-előtakarékosságról sem.

10.  És végül legyen egy olyan profi pénzügyi tanácsadónk, akire tudunk hallgatni, aki képes segíteni akkor, ha elakadnánk az ajánlatok sűrűjében.

 

Erste RESTART - Pénzügyi újratervező

Segítünk, hogyan teremts ütésállóbb pénzügyi egészséget.

Váratlan helyzetekre

Kalkuláljon az Erste Most Személyi Kölcsön oldalán!

Továbbra is elérhető a Babaváró Hitel

Igényeljen akár percek alatt!

Tervezés és biztonság

Tájékozódjon biztosítási lehetőségeinkről!

Ezeket olvasta már?