Karácsonyfa a fenntarthatóság és a spórolás jegyében

Műfenyő vagy élő? Vásárolt vagy saját készítésű díszek? Mindenki karácsonyfája más és más, ám a fenntarthatóságot mindenkinek érdemes szem előtt tartani azért, hogy egy környezettudatosabb holnapban élhessünk. Ha időtálló díszeket választunk, a pénztárcánkat is kímélhetjük. Olvasd el tippjeinket, amik segíthetnek az ünnepi készülődésben.

1.     Milyen fenyőfát válasszunk?

Fenntarthatóbbnak tűnhet műfenyőt választani ahelyett, hogy minden évben élőt vásárolnánk, ám a műanyagból készült, messziről szállított műfenyőnek nagy az ökológiai lábnyoma. Az élő fenyő a kivágásáig is oxigént termel, és magyar termelőket támogathatsz megvásárlásával. Ha lehetőséged van rá, válassz töves fenyőfát, és karácsony után ültesd ki a kertedbe!

2.     Minden évben új díszek? Inkább válaszd az időtállót!

Minden évben találkozhatunk újabb és újabb fadíszítési trendekkel, ám a díszek gyakori cseréje nem épp környezetbarát. Válassz időtálló darabokat, amik nem függenek az aktuális divattól! Lehetőség szerint kerüld a műanyagot és az eldobható díszeket, mint például a lamettát! Készíts akár saját kezűleg díszeket az otthonodban található vagy természetes anyagokból, de akár olyat is, amit elfogyaszthattok, például mézeskalácsot!

3.     Milyen legyen az égősor?

Beltérre a LED égősor tűnik a leghasznosabb és legtartósabb megoldásnak. Válassz olyat, ami nem elemmel működik, hiszen ezzel is megspórolhatod az elemhulladékot! Ha elhasználódik az égősor, leadhatod lámpahulladékként az arra kijelölt gyűjtőpontokon.

+1 Mi kerüljön a fa alá?

A karácsonyfa alá odakerülnek az ajándékok, ám nem mindegy, hogy mibe csomagoljuk. A csomagolópapírok évről évre rengeteg hulladékot termelnek, így választhatsz alternatív megoldásokat. Tedd például az ajándékot egy öko-bevásárlózsákba, amit később zöldség vagy pékáru vásárlásánál lehet használni! Dekorálj ki újságpapírt színes nyomdákkal, gyerekrajzokkal, de ha semmiképp nem mondanál le a hagyományos csomagolásról, akkor válassz újrahasznosított papírt!

Printa x Erste

Segítünk a fenntartható ünnepi készülődésben, és a tudatos pénzügyi tervezésben.