Környezettudatos karácsonyi készülődés Majoros Zitával

Majoros Zita kétgyermekes anyuka, feleség és kutyatulajdonos, emellett pedig sikeresen vezeti saját vállalkozását. A hetedik kerületben található Printa az ország első fenntartható márkájaként lett ismert, valamint designüzlet, művészeti galéria és stúdió is egyben, ahol az etikus tervezésé a főszerep. A közelgő ünnepek előtti készülődésről, és annak békés, tudatos megéléséről kérdeztük Zitát, aki néhány egyszerűen betartható tippel is összefoglalta az elkövetkezendő hetek zero waste teendőit.

Fotó: Földi Ádám

A Printa Designnál a limitált szériás, egyedi tervezésű darabok, ajándéktárgyak és poszterek mind kis példányszámban, Magyarországon készülnek újrahasznosított, organikus és innovatív alapanyagokból. Ezek éppúgy őrzik a kézműves hagyományokat, mint a modern technikák lehetőségeit.

A környezettudatosság nemcsak az üzletben, hanem Zita élete minden pontján fontos szerepet játszik. Mindig a legkisebb ökológiai lábnyom elvét veszi alapul az otthonában elhelyezett dekorációktól kezdve a mindennapi bevásárlásokon át a karácsonyi ajándékok kigondolásáig.

Mikor kezdődik nálad a karácsonyi készülődés? 

Igyekszem mindig tudatosan figyelni, amikor valaki említ valamit a családban, aminek örülne. Ezt felírom egy listára, és már szeptember-október környékén elkezdem gyűjteni az ötleteket. Nem fogok hazudni: olyan háttérrel rendelkezem, ahol a karácsonyi ajándékozás nagyon fontos dolog. Mindenki túlárad ilyenkor. Ebből lefaragni még mindig nagyon nehéz, de már jó pár éve igyekszem ennek nagy részét élmények irányába terelni. A csomagolást újrahasznosított papírból készítem, vagy vászonzsákokat használok, illetve vászonkendőket.

Van olyan dolog, amit közösen szoktatok készíteni a családdal az ünnepek előtt? 

Rengeteg mindent csinálunk együtt. Az adventi naptárunk is többnyire élmény alapú, sok közös családi program szerepel benne. Ilyen például a portrérajzolás egymásról, amin mindig sokat nevetünk, vagy a karácsonyi díszek készítése, illatos gyertyák öntése és fürdőbombakészítés, melyeket aztán a család és barátok kapnak ajándékba. Vagy akár közös fotózkodás vicces ruhákban, illetve az adományozás. Ezek már olyan hagyományok nálunk a családban, amire mindenki számít.

Tervezőként hogyan éled meg az ünnepek előtti felhajtást, és mik azok a termékek, amik csak karácsony előtt találhatók meg a Printa üzletében?

Nagyon fontos ez az időszak számunkra, és igyekszünk jól felkészülni, sok különleges termékkel. Van egy dedikáltan karácsonyi kollekciónk, Printa stílusban, természetes és környezetbarát alapanyagokból, vízbázisú festékekkel szitázva. Ilyenkor az üzletünket feltöltjük kerámiával, lakáskiegészítőkkel, gyertyákkal és díszekkel, meleg, kötött, újrahasznosított pamut termékekkel, hogy mindenki megtalálja, amire vágyik.

Melyik Printa termék az, amivel igazán nem lehet melléfogni, ha ajándékozásról van szó?

A lakáskiegészítőknek mindenki örül:  egy szép keretben helyet foglaló artwork, párna, kézműves kerámia, vagy egy szép, kötött pokróc telitalálat akármilyen évszakban. A férfiaknak a kötött pulóvert vagy kender/biopamut kötött sapkákat ajánlanám, gyermekeknek pedig az télapó párna babát, amit egyszerűen mindenki szeret.

Kik azok a termelők, vállalkozók, akiket örömmel látogatsz ilyenkor?

A Ligeti Boltban megveszem a töltött csokigolyókat, a virágpiacon pedig sok-sok természetes zöld ágat vásárolok, ezek mind a karácsonyi dekoráció részét képezik. 

Az ünnepek előtt mindenképpen ellátogatok a karácsonyi WAMP design vásárra, illetve figyelem a többi karácsonyi vásárt is, mert ezeken mindig igazi kincseket lehet találni, aminek nemcsak a család örül, hanem egy kisvállalkozás működését is segíthetem.

Mit javasolsz, hogyan döntsünk tudatosabban az előkészületek során? Mire lehet könnyedén odafigyelni a vásárlásoknál?

Azt, hogy lassuljunk le, és próbáljunk az igazán fontos dolgokra figyelni, ne pedig a tökéletességre törekedni. A vásárlásoknál szintén hasznos lehet észben tartani, hogy a mennyiségnél fontosabb a minőség, és ha lehet, igyekezzünk lokális vállalkozásokat támogatni a választásainkkal.

Zita 5 + 1 tudatos tippje a könnyed, fenntartható karácsonyi készülődéshez:

 

1. Béreljünk élő fát, ami visszaváltható!

2. A dekoráció legyen természetes és komposztálható!

3. A karácsonyi díszek legyenek időtállók és készüljenek minőségi alapanyagokból!

4. Az ajándékok legyenek inkább élmény alapúak.

5. A főzést próbáljuk meg minél kevesebb hulladékkal megoldani! Tudtátok, hogy a csomagolásmentes boltban még karácsonyi fűszerkeveréket is lehet kapni?

+ 1 A japán furoshiki technikával igazán csinos és zero waste csomagolás kerülhet az ajándéktárgyakra.

Printa x Erste

Szerezd meg a limitált Printa x Erste ajándékokat 2021. december 31-ig.

Printa Design üzlet

Merülj el a fenntartható divat világában!