A NEGATÍV EREDMÉNY ELLENÉRE IS NÖVEKVŐ PIACI RÉSZESEDÉSEK ÉS ÜZEMI EREDMÉNY

Budapest, 2012. március 1. – A makrogazdasági kilátások romlása, a kirívó piaci körülmények, a kedvezőtlen szabályozási változások, beleértve a végtörlesztés intézményének bevezetését, jelentős kockázati céltartalék növekedést eredményezett, ami miatt negatív eredménnyel zárta a 2011-es évet az Erste Bank Hungary Zrt. Az előzetes, konszolidált, nem auditált nemzetközi számviteli szabályok alapján készült gyorsjelentés szerint az Erste Bank Hungary mérlegfőösszege 3,253 milliárd forint volt, miközben az üzemi eredmény 9 százalékkal növekedve 100,68 milliárd forinton zárt. Az adózás előtti eredmény a csoportszintű treasury és a helyi vállalati üzletág eredményével együtt -152,15 milliárd forint volt a tavalyi év végén.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a bank tavalyi teljesítményéről elmondta: a 2011-es év az Erste Bank Hungary Zrt. számára minden korábbinál nehezebb feltételeket hozott. A világgazdasági válság negatív következményeit még ki sem heverte teljesen a társaság, miközben a magyarországi jogszabályi környezet kedvezőtlen változása, a bankadó és a végtörlesztés további hatalmas terheket rótt a pénzintézetre. Főként ezek miatt döntött úgy az Erste Group bécsi igazgatósága tavaly októberben, hogy leírja a magyarországi goodwillt és tőkét emel magyar leányvállalatában.

A bank a lakossági hitelek és betétek, valamint a vállalati betétek terén növelni tudta piaci részesedését. A lakossági hitelek területén a bank piaci részesedése 14,62 százalék, míg a lakáscélú hitelek területén 18,07 százalék. A vállalati hiteleknél a piaci részarány 8,3 százalék. A lakossági betétek területén 7,94 a vállalati betéteknél pedig 7 százalék volt a pénzintézet részesedése 2011 végén. A bank üzemi eredménye 9 százalékkal emelkedett és 100,68 milliárd forintot ért el 2011 végére az elhúzódó európai válság és az ezzel kapcsolatos negatív kilátások, valamint a kedvezőtlen hazai gazdaságpolitikai fejlemények ellenére is. Az Erste Bank 930 ezres ügyfélszámát és 143 egységből álló fiókhálózatát tekintve továbbra is jelentős piaci szereplő és meghatározó lakossági bank Magyarországon.

Az eredményekkel kapcsolatban Jelasity Radován hangsúlyozta: az Erste Bank Hungary 2011-es eredményét néhány tényező rendkívül kedvezőtlen irányba befolyásolta. A végtörlesztésből származó veszteségek ellensúlyozására a bank mintegy 58 milliárd forint értékű további tartalékot képzett, miközben a nem fizető hitelek fedezetéül szolgáló céltartalékok szintjét további 72 milliárd forinttal növelte 2011-es év végével. Ezekkel a lépésekkel a bank céltartalék állománya 237,32 milliárd forintra nőtt. Másrészt az Erste Group Bank AG bécsi igazgatóságának döntése értelmében a Postabank megvásárlásához kapcsolódó goodwill teljes egészében leírásra került mintegy 90 milliárd forint értékben.

A fent nevezett negatív körülmények miatt a bank kényszerhelyzetbe került az év végére, és létszám-, valamint fiókhálózati racionalizálást hajtott végre. A pénzintézet működési költségeinek a működési bevételeihez viszonyított aránya (költség/bevétel arány) ennek köszönhetően javult, és az év végén 37,2 százalék volt, ami 2,2 százalékpontos javulást jelent az előző év azonos időszakához képest.

Az Erste Bank idei évi terveiről szólva az elnök-vezérigazgató kiemelte: meghatározó és stabil szereplő marad az Erste a magyarországi piacon. A veszteség leírással és a tőkeemeléssel a bank maga mögött hagyhatja múltját és egy új üzleti modellben valósíthatja meg új stratégiáját, amelynek alapja, hogy a bank a helyi finanszírozási forrásokból biztosított forinthitelekre összpontosít, és jelentősen javítani kívánja az ügyfélkiszolgálás minőségét. A hitelezésről a forrásgyűjtésre, a 2011-ben indított saját lakás-takarékpénztári szolgáltatásra és a tranzakció alapú bankolásra kerül a hangsúly 2012-től – tette hozzá Jelasity Radován.