A KECSKEMÉTI REFORMÁTUS GIMNÁZIUM „NEW DEAL“ CSAPATA NYERTE A JÁTÉKOT

Budapest, 2012. március 5. – 430 középiskolai csapat közül a Kecskeméti Református Gimnázium csapata nyerte az idén immár 11. alkalommal meghirdetett versenyt. A Közép-európai Brókerképző Alapítvány (KEBA) az Erste Befektetési Zrt.-vel közösen rendezett tanulmányi versenyének és tőzsdejátékának második helyezettje az ELTE Radnóti Miklós Gyakorlóiskola és Gimnázium „Medvék a málnásban”, míg harmadik helyezettje a zalaegerszegi Csány László Közgazdasági Szakközépiskola „bond” csapata lett. A nagy hagyományokkal rendelkező verseny széles szakmai összefogás eredménye: a kezdeményezés támogatói között vannak a szakma legelismertebb képviselői és olyan társaságok, mint a Budapesti Értéktőzsde, vagy a KELER.

A még 2011 októberében indult verseny selejtezőjében online teszteken mérték össze tudásukat a csapatok, majd számítógépes szimulációkkal is találkoztak, melyek megoldását interaktív e-könyvek segítették. Ezek a fiatal korosztályhoz közel álló eszközök hozzájárultak ahhoz, hogy a diákok még könnyebben átláthatták a makrogazdaság és az árfolyamok összefüggéseit, vagy éppen a gazdasági világválság okait és következményeit. Mindezzel párhuzamosan került sor az Erste Trader online platformon folyó tőzsdejátékra is, mely során a devizapiacokon és a világ közel harminc tőzsdéjén vásárolhattak értékpapírokat a versenyzők. Az Erste Trader online kereskedési felület demo verziójának használatával a versenyzők általános rutint szerezhettek az online pénzügyi rendszerek (pl. online értékpapír-számlavezetés, elektronikus üzletkötés) használatában, de az egyes vállalatokkal kapcsolatos híreket böngészve rendszeres újságolvasóvá is válhattak.

A 2012. március 2-án sorra kerülő, közel kétmillió forint összdíjazású döntőben a zsűri nemcsak a diákok elméleti tudását, hanem kreativitását, probléma-megoldási képességét is tesztelte, igyekezve a befektetésekkel foglalkozó szakemberek mindennapjait imitáló szituációkat is teremteni. A végig kiélezett küzdelmet végül a Tamaskó Péter, Péczka László és Bozsik Marcell által alkotott „New Deal” csapat nyerte.

Martin Hajdu György, a KEBA kuratórium elnöke a versenyről elmondta: az idei versenyre minden korábbinál több középiskola és több csapat nevezett be, ami kifejezetten nagy öröm a szervezőknek, hiszen magának az alapítványnak és így a versenynek is az egyik legfontosabb célja - összhangban a Nemzeti Alaptantervben (NAT) megfogalmazott kiemelt fejlesztési célokkal - a középiskolai diákság gazdasági, pénzügyi és tőzsdei ismereteinek bővítése, a téma népszerűsítése.

Cselovszki Róbert, a játékhoz a kereskedési platformot biztosító Erste Befektetési Zrt. elnök-vezérigazgatója kiemelte: az Erste Befektetési Zrt. a hazai befektetési piac meghatározó szereplőjeként fontos feladatának és kötelességének érzi, hogy támogasson minden olyan kezdeményezést, amely a hazai pénzügyi kultúra és a jövő tudatos magánbefektetői szférájának kialakításához hozzájárul. A vezetők hozzátették: a verseny jó példája annak, hogy léteznek olyan területek, ahol a nonprofit civil-alapítványi szféra és a forprofit pénzügyi szféra érdekei találkoznak.

A verseny kiemelkedően magas szakmai színvonalának biztosításában az Erste Befektetési Zrt. mellett a Budapesti Értéktőzsde Zrt., a KELER, az Equilor Befektetési Zrt., az Aleasgroup, a Fio-Broker és a SZIE békéscsabai Gazdasági Kara működött közre.