Négy napos programsorozattal, akciókkal, az ország legmodernebb technológiáját felvonultató mozival megnyitotta kapuit a Sió Pláza csütörtök délután. A Siófok Fő terén mintegy 5 milliárd forintos beruházással épült szórakoztató- és bevásárlóközpont a Sió Ingatlan Invest Kft., az Erste Ingatlan Kft. 100 százalékos tulajdonában álló cég beruházásában valósult meg.

Jelentősen megváltozott városkép fogadja azt a látogatót, aki az utóbbi időben nem járt a Balaton-part, s az ország idegenforgalmilag egyik legjelentősebb városában. Az elmúlt évek fejlesztéseinek következtében az egész belváros megújult, ennek egyik – építészetileg is meghatározó – eleme az egykori Sió Áruház helyén épült bevásárlóközpont. Miután egy kisváros centrumáról van szó, a beruházók szempontjai szerint nem elég csupán a hagyományos "pláza szerepeknek" megfelelni. Ez a hely egy találkozási pont, egy igazi belvárosi áruház, amely a városban lévő összes funkciót be tudja tölteni a szolgáltatás, a kereskedelem, a szórakozás és a kultúra szempontjából is. A több településen tapasztalható városszéli bevásárlóközpontok helyett ez az épület a belvárosba vonzza az ott lakókat, oda látogatókat.

A ház töltöttségi szintje jelenleg nem éri el a nyitásra tervezettet, mert a gazdasági nehézségek miatt a kereskedelmben korábban tapasztalt terjeszkedési láz megtorpant. Sokkal lassabban, megfontoltabban születnek meg döntések, de jelenleg is több lehetséges bérlővel folynak tárgyalások. Ennek ellenére sikerült Siófokon, sőt a régióban is újdonságnak számító márkákat a városba csábítani, például jelen van a világszerte ismert ruhamárka, a H&M, de a Deichmann, a Coffeshop Company, az Alexandra könyv és boráruház, illetve az Intersport is a Sió Plázát választották. A nyitás mellett szólt az az érv is, hogy Siófokon évek óta nagy igény mutatkozott egy korszerű mozira, a plázában pedig kéttermes, az ország legmodernebb 3D-s, 4K-s rendszerű moziját alakították ki. Továbbá a mintegy 17 ezer négyzetméter összterületű épület és a Fő tér alatt 200 férőhelyes mélygarázs kapott helyet, mentesítve ezzel a belvárost az autóforgalom alól.

Az épület egyedi, XXI. századi külső megjelenésében partner volt a város önkormányzata is, ahol közös gondolkodással egyet értettek abban: egyedit kell alkotni. Nem hagyva figyelmen kívül természetesen a város múltját: az épületet a Kálmán Imre sétány felőli oldalról nézve az eredeti állapotába felújított Sörbár gyakorlatilag a XX. és XXI. század harmonikus, előremutató találkozása. Az A4 Stúdió által tervezett különleges pláza építészeti körökben nagy elismerésnek örvend: az Atlas of World Architecture beválaszotta a 2009-2012 között épült legjelentősebb400 épület közé a világon.

A MEGNYITÓ HÉTVÉGE PROGRAMJA

2012. június 21. csütörtök 
16. óra: Ünnepélyes megnyitó  
23. óráig Night shopping meglepetésekkel 

június 22. péntek
16-20 óra: Élő rádiós kívánságműsor a Rise FM-mel a Sió Plázában 
18. óra: Fényfestés workshop gyerekeknek
21. óra: A gyerekek munkáinak kivetítése a bevásárlóközpont épületére
22. óra: Zenés fényfestés a Méhkas Dia Projecttel 

június 23. szombat
17-18.óra A Snétberger Zenei Tehetség Központ növendékeinek koncertje 
18. óra: Capoeira és brazil tánc bemutató 
19.30. óra: Zséda nagykoncert 
21.30. óra: Tűztánc 
22. óra: Utcabál

június 24. vasárnap
9-12: Kézműves foglalkozások, játékok gyerekeknek a Sió Plázában 
10. óra: Napvirág zenekar koncertje

További információk:

Kiss Nikolett
20/466-37-98  
kiss.nikolett@sioplaza.com