AZ ERSTE CSOPORT ELEMZÉSE A RÉGIÓS RÉSZVÉNYPIACOKRÓL

Az EU-csúcsot követő eufória miatt a pénzpiacok pozitív fordulatot vehetnek a nyár során. A ZEW-Erste konjunktúra index ugyanakkor a tőzsdei várakozások romlását jelzi. Az Erste elemzőinek régiós kedvence továbbra is Törökország és Lengyelország, a befektetőknek pedig érdemes a pénzügyi és a ciklikus részvényekre koncentrálni.

A régóta várt görög választások „piacbarát” eredménye és a legutóbbi EU-csúcsot követő optimista hangulat ellenére az államadósság válság továbbra is nyomás alatt tartja a pénzpiacokat.

– „Több kelet-közép-európai ország esetében is lefelé módosítottuk GDP-növekedési előrejelzésünket a külső körülmények várható romlása miatt. A legnagyobb változás a cseh gazdasági növekedést érinti: itt a korábbi nulla százalék után már 0,8 százalékos visszaesést jósolunk 2012-re. Szintén rontottuk a horvát előrejelzést is, ahol a korábbi 1 százalékos visszaesés után szerintünk 1,8 százalékos lesz a GDP csökkenése 2012-ben. Ugyanakkor a jelenleg 1,2%-os román és -0,5%-os magyar GDP várakozásunkkal kapcsolatban is érzékelünk lefelé mutató kockázatokat” – jelentette kiHenning Esskuchen, az Erste Group Kelet-közép-európai Elemzési Osztályának vezetője.

– „A kelet-közép-európai régió azonban még így is erőteljesebb gazdasági növekedést mutat, mint számos euróövezeti, vagy nyugat-európai ország (2012-ben a reálgazdasági növekedés mértékét a térségben 1,9 százalékra, míg az eurózónában -0,2 százalékra tesszük). Különösen Lengyelország és Szlovákia nyújt jó teljesítményt a regionális társakkal való összevetésben: a várakozások szerint a lengyel gazdaság idén 2,6 százalékkal bővül. A szlovák növekedést pedig enyhén felfelé módosítottuk 2 százalékra, a kiemelkedő autóipari termelés miatt, ami annak is köszönhető, hogy a Volkswagen az idén kezdte meg az új modell, az Up gyártását” – magyarázza Esskuchen.

– „Újabb pozitív tényező, hogy – Magyarországot leszámítva – a külföldi finanszírozás nem csökkent komoly mértékben a kelet-közép-európai bankoknál annak ellenére, hogy az euróövezet perifériáján lévő bankok jelentős mértékű tőkekivonást végeztek. Számos kelet-közép-európai állam (Törökországon kívül) hatékonyan csökkentette folyó fizetésimérleg-hiányát, és a működőtőke-beáramlás valamint a nettó EU-források ma már Horvátország, Csehország, Lengyelország, Magyarország, és Szlovákia szinte teljes folyó mérlegét finanszírozza” – állítja Esskuchen.

Kedvezőbb gazdasági várakozások Kelet-Közép-Európában

 

A bizonytalanság a reálgazdaságban is érzékelhető, amit az is jelez, hogy az összes jelentősebb index hanyatlik. A közép-európai régió sem úszta meg, a legújabb ZEW/Erste kelet-közép-európai hangulatindex1 minden fronton visszaesést mutat. Annak ellenére, hogy a régió abszolút értékben továbbra is megelőzi az euróövezetet, a gazdasági várakozások erőteljesebb visszaesése különösen szembetűnő. Ez leginkább a korábbi „stréber” Lengyelországot érinti, míg a gazdasági növekedést tekintve a térség másik „strébere", Törökország nagyjából változatlan maradt. A tőzsdei teljesítményekkel kapcsolatos várakozások is jelentős mértékben csökkentek ennek megfelelően. Annak ellenére, hogy Törökország abszolút értékben még mindig megelőzi a térség többi részvénypiacát, az ázsiai ország és Ausztria esetében jelentős a várakozásokban beállt változás.

Országallokáció: Törökország és Lengyelország felülsúlyozáson, az orosz részvénypiaccal kapcsolatban pedig óvatosság javasolt

– „Törökország teszi ki az általunk javasolt portfólió nagy részét, majd Lengyelország következik némileg kisebb súllyal. Továbbra is óvatosan kezeljük az orosz piac minden olyan rallyját, amit az olajárak fűtenek. Románia némiképp kedvezőtlenebb elbírálásban részesül a tőkepiaci tranzakciók elhalasztásáról szóló bejelentés nyomán. Likviditási okok miatt a délkelet-európai térség összességében véve alulsúlyozásra javasolt. Kelet-Közép-Európát a várakozások szerint továbbra is nagyban befolyásolja Magyarország, kiváltképp az IMF-tárgyalásokkal kapcsolatos hírek miatt” – vázolja Esskuchen.

 • Ausztria – stabil Semleges
  A hangulat javul és a piacok már-már önfeledten ünneplik az EU-csúcs eredményét, ami főként az osztrák piaci teljesítményében nagy szerepet játszó bankszektor malmára hajtja a vizet. Így az osztrák tőzsde viszonylag jó teljesítményt nyújt, amíg kitart a kedvező hangulat.
 • Kelet-Közép-Európa – stabil Semleges
  A kelet-közép-európai részvénypiac meglehetősen jó helyre került. Érdekes, hogy Csehország a kedvező árazás ellenére alig járul hozzá a régiós piac egyik legfőbb hajtóerejéhez, a kedvező ár/érték arányhoz. Szlovénia közel ugyanazokon az értékeltségi szinteken áll, mint Magyarország, bár utóbbinak hatalmas likviditási akadályt kell leküzdenie, ami csak akkor történik meg, ha a piaci hangulat javul és a régió felé áramló pénzmennyiség is jelentős mértékben nő. Az év eleje óta Magyarország is stabil teljesítményt mutat feltételezhetően az EU-val és az IMF-fel kapcsolatos pozitív várakozások miatt. Összességében véve Kelet-Közép-Európa értékelése stabil semleges, némileg jobb, mint Ausztriáé
 • Lengyelország – Felülsúlyozás
  Lengyelország nem szerepel a régió legolcsóbb piacai között, a teljesítménye stabil marad a továbbiakban is. A kiskereskedelmi forgalom segíti a kiegyensúlyozott gazdasági modellt, amely nem támaszkodik túl nagy mértékben az exportra. Így az egyik leginkább likvid piacnak számító Lengyelország (Törökországhoz hasonlóan) sokat profitál abból, hogy Oroszország egyelőre nem igazán tud alternatívát kínálni. 
 • Románia és Bulgária – Semleges
  Mindkét ország komoly várható megtérüléssel kecsegtet, főként a kedvező értékeltségi szintek miatt. Románia azonban elveszítette vonzerejének egy részét, ami kihatással lehetett legfőbb problémájára, a likviditásra is. Az elmúlt időszakban újjáéledtek a Transgaz tőzsdei értékesítésével kapcsolatos remények. A Hidroelectrica csődvédelmi eljárása miatt a legfőbb befektetési célpontnak számító Fondul Proprietatea ma már nem tűnik annyira vonzónak. Ezért az Erste Group elemzői semleges ajánlást fogalmaznak meg Romániára és Bulgáriára vonatkozóan
 • Oroszország – Semleges/Felülsúlyozás
  Feltételezve, hogy a legutóbbi EU-csúcsnak sikerült valamelyest megtörnie a jeget és némiképp pozitív irányba lendíteni a hangulatot, az orosz piac az emelkedő likviditásból és a kockázatéhség erősödéséből profitálhat. Az értékeltség továbbra sem nyom sokat a latban, ugyanis az orosz piacnak többnyire az olajár emelkedése ad lendületet
 • Délkelet-Európa – Alulsúlyozás
  Mivel Délkelet-Európa esetében szélesebb bázisú és hosszú távú kilábalás szükséges a gyenge lábakon álló likviditás leküzdésére, az Erste Group elemzői egyelőre megerősítik alusúlyozás ajánlásukat.
 • Törökország – Felülsúlyozás
  A piac kiemelkedő növekedése és a magas várható megtérülés miatt Törökország ismét Felülsúlyozás ajánlást kap. Az ország adósbesorolásának közlemúltban történt felminősítése is pozitív kilátásokat vetít előre, ami alátámasztja az ajánlást. A legnagyobb kockázat az lehet, hogy az ország elveszti a viszonylag vonzó menedékként szerzett pozícióját, ha a környező piacok a talpra állás jeleit mutatják.
 • Ukrajna – Semleges
  Mivel a gazdasági növekedés nem éppen lehengerlő, és sem a méret, sem a likviditás nem szól az ukrán piac mellett, az Erste Group elemzői semleges irányba rontották le a besorolást a Varsóban forgó ukrán részvényekre való koncentrálás mellett
 •  

  Szektorszintű allokáció: bankok, ingatlan és kiskereskedelem a  nyerő

   – „Továbbra is pozitívan értékeljük a bankokat, de egyes válogatott ingatlan- és a kiskereskedelmi részvények is a kedvencek között szerepelnek. A bankszektor fejlődhet a leginkább, hiszen az összes szektor közül itt romlottak a leginkább az ajánlások 2011 szeptembere és 2012 januárja között. Mindenestre a júniusi, immár kedvező felülvizsgálat után továbbra is lendület várható ezen a fronton. A pozitív eltolódás kétségkívül zömmel a török bankoknak köszönhető. Továbbra is kedvező marad az olaj- és gázszektor megítélése az integrált táraságok stabil kilátásai miatt. Az autóipari és alkatrészgyártó vállalatokra vonatkozó pozitív kilátások a törökországi kitettség miatt lehetnek megalapozottak. Az utazási és a turisztikai szektort szintén a törökországi vonatkozás fűti a csökkenő olajárak mellett” – hangsúlyozza Esskuchen.

  Míg az élelmiszeripar akár jó célpontnak is tűnik bizonytalan időszakokban, a szektor jelenlegi negatív teljesítménye azzal magyarázható, hogy az Erste szinte kizárólag a nagyon gyenge likviditású, kisebb piacokon forgó szereplőkkel kerül kapcsolatba. Az Erste elemzői ugyanakkor egyértelműen kedvelik a defenzív részvénynek számító gyógyszergyárakat.

  A tíz Top Pick

  – „Kedvencünk Ausztriában az Immofinanz, a KTC és a Lenzing, Lengyelországban a PZU, valamint a jelenlegi elemzésben már szerepel a cseh Fortuna is (némi spekulációs felhanggal). Végül az Egis is bekerült a Top Pickek közé, hiszen arra számítunk, hogy behozza lemaradását a helyi szektortárssal, a Richterrel szemben. A Krkát viszont kivettük a legjobb tízből a helyi piacon jelentkező rövid távú eladói nyomás miatt, és a helyére betettük azt a cseh Fortunát, amelytől kiemelkedő második negyedéves eredményt várunk. Az RHI szintén kiesett a legígéretesebb részvények közül, ugyanis a nemrég súlyos zuhanást elszenvedett Lenzingbenkomolyabb talpra állási potenciált látunk” – sorolja Hennig Esskuchen