Az Erste Group aranypiaci elemzése

Az arany árfolyama vélhetően tovább emelkedik a negatív kamatlábak és a globális adósságválság miatt. A 12 havi célárfolyam kétezer dollár, a hosszú távú pedig 2300 dollár, szemben a jelenlegi 1590 dollárral. Az Erste elemzői szerint az aranynak éppen ezért ott a helye a befektetések között.

Az arany árfolyama még nincs a csúcson, hiszen az alacsony reálkamatok, a biztonságos és fenntartható megtakarítási formák iránti vágy tovább fűtik azt. Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve, úgy tűnik, legalább 2014-ig fenntartja a nullaszázalékos alapkamatot, ezért a reálkamatok továbbra is negatív értéket mutathatnak, ez pedig az arany árfolyamának további emelkedését vetíti előre. – „Az Erste Group legutóbbi, 2011 júliusában kiadott aranypiaci jelentése óta az arany euróban számolt árfolyama 26 százalékkal emelkedett. A következő 12 hónapra kétezer dolláros célárfolyamot jósolunk és mivel az áremelkedés gyorsuló szakasza még előttünk áll, legalább 2300 dolláros hosszú távú árfolyamra számítunk” – mondja Ronald Stöferle, az Erste Group árupiaci elemzője.

Az arany likvid, osztható, elpusztíthatatlan és könnyen szállítható pénzhelyettesítő eszköz, ugyanakkor egyszerű, elérhető, időtálló és megbízható védelmet jelent a kockázatokkal szemben. Ráadásul az aranyat a világpiacon adják-veszik, nem jár vele csődkockázat, ezért egyre inkább jó minőségű készpénznek tartják, mintsem árunak. Mindezek a tényezők természetesen folyamatosan hajtják felfelé az arany árfolyamát.

Az arany kiváló teljesítményének egyik oka a nemesfém viszonylagos ritkasága, szemben például az állam kénye-kedve szerint nyomtatható bankókkal. – „Az arany azért olyan értékes, mert a tartalékokhoz képest az éves kitermelés igen alacsony. Az aranytartalékok évi 1,5 százalékkal bővülnek, szemben a gazdaságban rendelkezésre álló pénzmennyiséggel, ami évente ennek többszörösével növekszik – hangsúlyozza az elemző.

A gazdaságilag bizonytalan időkben éppen emiatt nő meg az arany, mint biztonságos megtakarítás vonzereje. „Ha a sör árát vetjük össze az aranyéval, azt találjuk, hogy egy uncia aranyért körülbelül 136 liter sört vásárolhatunk idén a müncheni Oktoberfesten, noha a histórikus középérték körülbelül 87 liter. A csúcsot 1980-ban érte el az arany, ekkor 227 liter sört ért egy uncia” – tette hozzá Ronald Stöferle.

Az árfolyam emelkedését a feltörekvő piacon jelentkező aranyéhség is táplálja. Míg 1980-ban Európa és az Egyesült Államok adta a világ aranykeresletének 70 százalékát, addig mára alig 20 százalékot érnek el. Az elmúlt öt évben a fejlődő országok aránya a világ aranykeresletében 70 százalékra nőtt, amit leginkább Kína és India táplál. – „Az arany mindenképpen profitálni fog abból, ha a feltételezések szerint a lakossági jövedelem Kínában és Indiában továbbra is nő és a reálkamatok továbbra is negatív értéken állnak, vagy szinten maradnak” – jósolja Stöferle.

A világ jegybankjai is követik az arannyal kapcsolatban világszerte jelentkező trendet. A Nemzetközi Valutalap (IMF) adatai szerint az amerikai dollár a világon a legjelentősebb tartalékdeviza 61,7 százalékos részesedéssel, amit az euró követ 27,5 százalékkal. A fennmaradó 12,6 százalékot az arany és más devizák teszik ki. – „A jövőben ez a súly a várakozások szerint hatalmasat nő, ugyanis tavaly a jegybankok annyi aranyat vásároltak, mint 1964-ben” – jelentette ki Stöferle.

Az arany teljesíti a biztonságos eszközökre vonatkozó kritériumokat (alacsony fokú hitel- és piaci kockázat, nagyfokú likviditás, alacsony mértékű inflációs és átváltási kockázat). – „Mindenki az aranyról beszél, mégsincs jelen minden portfólióban e nemesfém, hiszen még jelenleg is csak 0,15 százalékos súlyt képvisel az intézményi befektetők portfóliójában. Hasonlóan alacsony az érdeklődés az aranybányászattal foglalkozó vállalatok részvényeivel kapcsolatban is” – zárja le Stöferle a gondolatmenetet.

Az angol nyelvő Gold Report itt olvasható.