Budapest, 2012. szeptember 17. – Lakás-takarékpénztári megtakarítással (LTP) kombinált új, forint alapú lakáshitel konstrukciót vezet be az Erste Bank Hungary Zrt. Az új termék kezdeti törlesztőrészlete alacsonyabb lehet, mint egy annuitásos lakáshitelé, mivel a lakás-takarékpénztárban felhalmozódó megtakarítás közvetlenül a hitel díjmentes tőketörlesztésére használható fel és a lakás-takarékpénztári szerződés megtakarítási ideje alatt az ügyfeleknek nem kell tőkét törleszteniük.

Az új termék lényege, hogy a bank piaci kamatozású vagy a fiatalok, valamint többgyermekes családok kamattámogatott lakáshitelét Erste Lakástakarék-pénztári megtakarítással kombináltan vehetik igénybe a bank ügyfelei. A konstrukció előnye, hogy az LTP szerződés időtartama alatt a banki kölcsön türelmi idős, így ezen időszakban tőkét nem, csak a kamatot és a kezelési költséget kell megfizetni.

Fontos megkötés, hogy az LTP szerződés lejárata után, a megtakarítási idő végén az LTP-ben megtakarított összeget a hitel előtörlesztésére kell fordítani. Ezt követően a hitel hagyományos módon, annuitással – azaz már tőkét is tartalmazó törlesztéssel – fizetendő tovább a futamidő végéig.

Az LTP-vel kombinált hiteltermék előnye, hogy a lakástakarékban tartott megtakarítás után az állam 30 százalékos állami támogatást nyújt, mely a megtakarítási idő végén szintén a hitel tőketartozását csökkenti. Az állami támogatás – havi 20 ezer forintos, rendszeres havi megtakarítást feltételezve – legfeljebb évi 72 ezer forint lehet. (Az LTP esetében az állami támogatással együtt számított EBKM érték 4,95-14,33 százalék, az állami támogatás nélkül számított EBKM érték -0,66-2,86 százalék.)

Az LTP-vel kombinált lakáshitel további előnye, hogy a pénztári megtakarításokat nem terheli kamatadó, miközben ezeket az összegeket is garantálja az Országos Betétbiztosítási Alap.