A kelet-közép-európai régió legjobb privátbankjának választotta az Erste Groupot 2012-ben a neves The Banker pénzügyi szaklap. A döntés során az alapvető teljesítménymutatók mellett a portfóliókezelést, az eszközallokációt és az átláthatóságot is figyelembe vették. Az Erste Group Private Banking az elmúlt időszakban jelentősen növelte ügyfeleinek számát, így ma már összesen 15 milliárd eurónyi eszközt kezel a kelet-közép-európai régióban.

Idén immár második alkalommal nyert az Erste Group Private Banking nemzetközi díjat. Februárban az Euromoney nemzetközi üzleti magazin szavazásán a legjobb privátbanknak választották Ausztriában, Magyarországon és Romániában, 2012. november 8-án pedig újabb neves szaklap, a The Bankerválasztotta a kelet-közép-európai régióban a 2012. év legjobb privátbankjának.

A The Banker zsűrije olyan alapvető mutatók segítségével vetette össze a kelet-közép-európai privátbankok teljesítményét, mint például a portfóliókezelés, az eszközallokáció, az átláthatóság, a kockázatkezelés, a növekedési stratégia, az ügyfélszolgálat minősége, valamint etikai tényezők, üzleti modellek, a munkaerő elvándorlási rátája és az innováció mértéke.

Ezt az eredményt a széleskörű know-how és az egységes stratégia segítségével sikerült elérni” – mondta Peter Ipkovich, az Erste Group vagyonkezelési és csoportszintű privátbanki vezetője. „A privátbanki tevékenység hosszú hagyományokra tekint vissza Ausztriában, ahol már eddig is piacvezetők voltunk, és most már jó úton haladunk afelé, hogy egész Kelet-Közép-Európában piacvezetők legyünk. Mindegy, hogy románok, osztrákok, vagy horvátok az ügyfeleink, mindenki a legmagasabb követelményeknek megfelelő egyéni támogatást és befektetési tanácsokat kap saját anyanyelvén, ugyanis tanácsadóink folyamatos képzésben részesülnek” – jelentette ki. A célzott eszközkezelés, a befektetési stratégia terén meglévő egységes sztenderdek, a termékválasztás, a szolgáltatások, valamint a központi irányítás és a helyi, személyközpontú végrehajtás vegyítése jelenti a legmagasabb szintű nemzetközi minőségi követelmények biztosításának alapját. Mindezt pedig a számadatok is alátámasztják: az ügyfélbázis jelentős mértékű bővülésének köszönhetően az Erste Group Private Banking immár közel 15 milliárd euró értékű eszközt kezel.

A KKE-régióban jelentős vagyonnövekedés történt,
nettó pénzügyi eszközök
(md euró; %-os növekedés; 2002-2011)

Az elmúlt évtized során a kelet-közép-európai háztartások magánvagyonának jelentős léptékű, kétszeres, sőt, egyes országokban háromszoros mértékű bővülése volt megfigyelhető. Ennek ellenére a térség jelentős lemaradással rendelkezik Nyugat-Európához (például Ausztriához) képest, ahol a vagyonok felhalmozása sokkal hosszabb időszak óta tart. „Ez pedig azt jelzi, hogy még jelentős tere van Kelet-Közép-Európának a felzárkózásra. Nekünk pedig pontosan ebben rejlik a szerepünk: segítenünk kell ügyfeleinket a vagyon megteremtése és megőrzése terén még a jelenlegi nehéz gazdasági környezetben is. Ez a díj elismerése annak hogy a helyes úton járunk” – zárta a gondolatmenetet Peter Ipkovich.