ELSŐSORBAN ÉLELMISZERBOLTBAN KÖLTENEK A HÖLGYEK

Budapest, 2013. március 7. – A nők megfontoltan kezelik pénzügyeiket – derül ki az Erste Bank Hungary Zrt. lakossági ügyfelekről készített nőnapi összefoglalójából. Az adatoktól az is leszűrhető, hogy a nők idegen ATM-ben ritkábban vesznek fel készpénzt, mint a férfiak, hitelkártyájukat is kevesebbszer használják, és jellemzően az élelmiszerboltokban költenek.

A nemzetközi nőnap alkalmából az Erste Bank összevetette a lakossági ügyfelek bankolási szokásait a 2012 decemberére vonatkozó adatok alapján. Ezek szerint a nők a diák szegmensben, illetve a nyugdíjas szegmensben képviselik a legnagyobb arányt, a legtöbb erstés női lakossági ügyfél 30-40 és 50-60 év közötti. A férfiak átlagosan 21 százalékkal keresnek többet havonta, és a nettó 300 ezer forint feletti havi fizetéssel kétszer annyi férfi rendelkezik, mint nő. A nők jövedelmi helyzetét tekintve elmondható, hogy minden második hölgy nettó 100 ezer forint feletti összeget visz haza havonta.

A vásárlási tranzakciók adatai alapján megállapítható, hogy a nők elsősorban hipermarketekben és ABC-kben (élelmiszerbolt) költenek. A vásárlási cél alapján készített kimutatás szerint a költések mintegy fele marad az élelmiszerboltok kasszájában, második helyen pedig a szépségápolási és egészségügyi cikkek, valamint a divatüzletek szerepelnek. A nők a férfiaknál kevesebbet költenek szórakozásra, illetve az interneten is ritkábban és kevesebbet vásárolnak: a férfiak átlagosan 32 ezer forinttal több pénzt költenek internetes vásárlásaik során. A nők megfontoltságát jelzi, hogy fontos számukra a biztonsági tartalék, ezért sokuknak van folyószámlahitele, de azt aktívan már kevesebben használják.

A nyugdíj-előtakarékossági (NYESZ) számla a hölgyek körében sokkal népszerűbb, illetve az Ersténél a csak megtakarítási termékkel rendelkező ügyfelek körében lényegesen nagyobb arányban szerepelnek a nők, mint a férfiak. Az 50 év feletti korosztályban a legalább 1 millió forintos megtakarítással rendelkező ügyfelek több mint fele a szebbik nemhez tartozik. Ennek ellenére a férfi ügyfelek banki vagyona mintegy 20 százalékkal magasabb.

A hitelek terén viszont a férfiak dominálnak: nagyobb arányban rendelkeznek hitelkártyával, mint a hölgyek, de a jelzáloghitellel rendelkező lakossági ügyfelek mintegy 61 százaléka is férfi, ez utóbbinál azért érdemes megjegyezni, hogy főadósokat vizsgált az Erste. Érdekes azonban, hogy a női hitelkártya-tulajdonosok viszont aktívabban használják hitelkártyájukat, és a legtöbb hitelkártyával rendelkező nő az 50-60 év közötti korosztályból kerül ki.

A bank friss adatai szerint a modern bankolási csatornák közül a telebank sokkal népszerűbb a nők, mint a férfiak körében, netbank szerződéssel pedig majdnem minden második nő rendelkezik.

Az Ersténél csak megtakarítási termékkel rendelkező ügyfelek körében lényegesen nagyobb arányban szerepelnek a nők.