A BNP PARIBAS WEALTH MANAGEMENT ÁTVÉTELE JELENTŐSEN NÖVELTE A KEZELT VAGYONT

Budapest, 2013. március 11. – Az Erste Bank Private Banking üzletágának kezelt vagyona 210 milliárd forintra növekedett 2013. február végére, az átlagos ügyfélvagyon pedig 93 millió forintra emelkedett. A privátbanki piac élmezőnyébe frissen bekerült üzletág az idén arra számít, hogy a csökkenő kamatkörnyezet miatt tovább fog növekedni a privátbanki szolgáltatás jelentősége.

Kállay András, az Erste Private Banking vezetője elmondta: a kezelt vagyon 210 milliárd forintra, a core piaci részesedés kb. 12%-ra emelkedett, ami 50% százalékos bővülésnek felel meg a tavaly év eleji állományhoz képest.

Az Erste Private Banking 2013. február végén 2250 privátbanki ügyféllel rendelkezett, az egy főre vetített átlagos vagyon 93 millió forint volt. A jelentős növekedés elsősorban annak köszönhető, hogy az Erste tavaly november végén átvette a BNP Paribas Magyarországi Fióktelepének privátbanki üzletágát. Tavaly ez volt a magyar bankpiacon az egyetlen akvizíció, amelynek eredményeként az Erste privátbanki üzletágának ügyfélszáma és kezelt vagyona is jelentősen emelkedett, ezzel 6 évvel indulása után a privátbanki piac élmezőnyébe lépett.

A felvásárlás is azt jelzi, hogy az Erste Group továbbra is kiemelten fontosnak tartja a privát banki szegmenst, ahol közép-európai szinten már jelenleg 6 országban is a piacvezetők között van 16 milliárd euró feletti teljes kezelt vagyonával. Az akvizíción kívül további hazai beruházás a Group-sztenderdeknek megfelelő target return stratégiát követő portfoliókezelés idei elindítása, illetve az új budapesti, jelenleg az egyik legnagyobb és legmodernebb hazai privát banki központ március eleji megnyitása.

Az Erste Private Banking a BNP Paribas Wealth Management átvételével még erősebb befektetési fókuszú, magas minőségi sztenderdek alapján működő szolgáltatást kíván nyújtani az ügyfeleinek. A befektetési instrumentumok aránya a teljes portfolión belül 80%, a portfoliókezelés aránya 5%, az üzletág mindkét oldalon további növekedésre számít.

Kállay András igazgató az idei kilátásokról elmondta: 2013-ban folytatódhat a jegybanki alapkamat-csökkentési trend, amely tovább erősítheti a tanácsadás és befektetési fókuszú értéknövelt szolgáltatások, ezek közül kiemelten a Private Banking szerepét a bankrendszerben.

Az Erste Private Banking tavaly elnyerte a Euromoney nemzetközi üzleti lap „Magyarország legjobb privát banki szolgáltatója” címét. A The Banker magazin pedig 2012 novemberében a kelet-közép-európai régió legjobb privátbankjának választotta az Erste Private Bankinget.