Budapest, 2013. június6. – Még aktívabbügyféltájékoztató kampányt kezd az Erste Bank Hungary Zrt., miután májusban tovább bővült a Nemzeti Eszközkezelő Programban (NET) való részvételi jogosultság. A legújabb módosításoknak köszönhetően várhatóan több, fizetési nehézséggel küzdő devizahiteles adós is egyszerűbben csatlakozhat az Otthonvédelmi Akcióterv részét képező NET programba.

Buócz Emese, az Erste Bank lakossági workout igazgatóságának vezetője elmondta: a májusban előnyösen megváltozott szabályozásra reagálva az Erste Bank az elkövetkező 3 hónapban fokozott aktivitással értesíti fizetési nehézségekkel küzdő ügyfeleit a lehetőségekről, és aktívan segíti őket a NET programban való részvételben. A bank egyébként már eddig is összesen közel kétezer ügyfelét tájékoztatta a lehetőségről, és csak ebben az évben már több száz ügyfél kérelmét dolgozta fel, illetve továbbította a Nemzeti Eszközkezelőnek.

A NET-ben való részvételi jogosultság feltételeit a kormány tavaly többször is módosította, annak érdekében, hogy minél többen igénybe tudják venni ezt a lehetőséget. A mostani változások szintén kedvezően érintik a fizetési nehézségekkel küzdőket, hiszen a szociális feltételek és az ingatlanra vonatkozó szabályok is változtak annak érdekében, hogy tovább bővülhessen a programba bekerülők köre.

A változások lényege, hogy a házastársi vagy élettársi kapcsolat mellett immár a hozzátartozói viszony is jogosulttá teheti az ügyfelet a programra. További lényeges változás, hogy míg eddig az aktív korúak ellátásában részesülők feleltek meg a feltételeknek, immár azok is részt vehetnek a programban, akik nem részesülnek ugyanilyen ellátásban, de jogszabály szerint jogosultak rá. Bővült továbbá a jogosulti kör a megváltozott munkaképességű személyek ellátásában részesülőkkel is. A NET programban való részvételhez felajánlható ingatlan forgalmi értéke Budapesten és a megyei jogú városokban 15 millió forintról 20 millióra, egyéb településeken 10 millió forintról 15 millióra emelkedik. A visszavásárlási jog időtartama is növekszik, a jelenlegi 2 év helyett 5 évig áll majd fenn a jogosultság, és már az elmúlt év során bajba került adósok is élhetnek a lehetőséggel.

A Nemzeti Eszközkezelő program célja, hogy a jelzáloghitel-törlesztés miatt súlyosan eladósodott, a gazdasági válság miatt kiszolgáltatott helyzetbe került családok lakhatását hosszú távon biztosítsa. Az Eszközkezelő a hiteladósok ingatlanát az állam javára megvásárolja, egyben biztosítja a bérlés lehetőségét, a bank pedig a jelzáloghitelből eredő teljes fennálló követelést elengedi. Kevesen tudják, de ez a lehetőség akkor is rendelkezésre áll, ha már bírósági végrehajtás van folyamatban, tehát elkerülhető a fedezeti ingatlan kényszerértékesítése.

Buócz Emese kiemelte: az elkövetkező hónapokban a bank arra számít, hogy a NET programhoz csatlakozó ügyfelek száma emelkedni fog. Ennek érdekében az írásbeli és telefonos megkeresés mellett a társaság munkatársai és partnerei segítségével személyesen is igyekszik az érintett ügyfeleket országszerte felkeresni, és részletes tájékoztatást biztosítani számukra a lakhatásukat továbbra is biztosító lehetőségről.

Az Erste Bank jogszabály rendelkezései alapján jogosult ügyfelei továbbra is a bankfiókokban, illetve a bank telefonos követeléskezelési ügyfélszolgálatán (06-1/231-15-00) keresztül kérhetnek bővebb felvilágosítást, illetve kezdeményezhetik a programba való bekerülést.