Budapest, 2013. június 26. – Szeptember végéig tart a Szépművészeti Múzeum nagyszabású kiállítása, amely Egon Schiele, az expresszionizmus egyik legismertebb festőjének életművét mutatja be a kultúrát kiemelten kezelő és támogató Erste Bank jóvoltából.

Június 26-án nyílik meg a Szépművészeti Múzeum Egon Schiele és kora című kiállítása, amely lényegében folytatása a Gustav Klimt és a szecesszió kezdetei című, 2010 őszén bemutatott tárlatoknak. A kiállítás jubileuminak tekinthető abból a szempontból, hogy a bécsi expresszionizmus egyik legjelentősebb képviselőjének számító Egon Schiele éppen száz éve, 1913-ban mutatta be képeit Budapesten.

A mostani tárlat főtámogatója, az Erste Bank nagyon fontosnak tartja, hogy aktív szerepet vállaljon a társadalmat érintő ügyekben és hozzájáruljon a komoly értékeket hordozó kezdeményezések, kulturális programok sikeréhez - mondta Szabó Andrea, az Erste Bank Hungary Zrt. marketingkommunikációs igazgatója. Hozzátette, a társaság stratégiájának része, hogy mecénásként szerepet vállaljon a kultúra fejlődésében. Az Erste Bank Hungary Zrt. minőségi kultúra iránti elkötelezettségét mutatja, hogy az Erste Private Banking üzletágának XII. kerületi központjában 25 kortárs festmény, valamint 3 szobor található. Olyan művekkel találkozhatnak az ügyfelek, mint például Bukta Imre Ilus az udvaron című műve a Godot Galériából vagy Szűcs Attila Two figures with elliptic light című képe. A bank kulturális események támogatása mellett kiemelt figyelmet fordít arra is, hogy fiatal tehetségeket is felkaroljon – fogalmazott a marketingkommunikációs igazgató.

A mostani tárlaton a legjelentősebb Schiele-gyűjteménnyel rendelkező bécsi Leopold Museumból érkező hetven alkotás mellett a Szépművészeti Múzeumban lévő Schiele-alkotásokat, Oscar Kokoschka és Carl Moll rajzait és festményeit nézheti meg a közönség. Emellett látható lesz a Schieléhez hasonlóan nagyon fiatalon elhunyt bécsi expresszionista művész, Richard Gerstl önarcképe és több egyéb alkotása, a tárlaton szerepet kapnak továbbá Anton Kolig, Leopold Blauensteiner, Herbert Boeckl és Max Oppenheimer művei is.

Schiele 1890-ban született és nagyon fiatalon, huszonkilenc éves korában hunyt el, azaz mindössze egy évtized alatt alkotott maradandót a festészetben. Schiele 1910-ben azt írta, hogy „bárcsak elhagyhatnám Bécset, mihamarabb”, szerinte ugyanis irigykedtek rá és nem szerették őt az osztrák fővárosban. A róla szóló művészettörténeti elemzések azonban ezt cáfolják, zaklatott vonalvezetésű, szorongásra utaló képei hamar népszerűek lettek Bécsben, ráadásul Európa több nagyvárosában – többek között Drezdában, Kölnben – is kiállították a képeit. Tabukat nélkülöző ábrázolásmódja, aktjai miatt összetűzésbe került a törvénnyel, immorális – pornográfnak minősített – képei miatt rövid időre börtönbe is került.