AZ EXPANZÍV JEGYBANKI POLITIKA HATÁSÁRA A NEMESFÉM ÁRFOLYAMA VÁRHATÓAN 1480 DOLLÁRRA NŐ

A közelmúltban bekövetkezett technikai visszaesés ellenére az expanzív jegybanki politika nyomán várhatóan emelkedésnek indul az arany árfolyama, a 12 havi célárfolyam ezért 1480 dollár. A zuhanás után az arany vonzereje alacsony szinten áll ugyan, ám a kereskedési pozíciók arra utalnak, hogy hamarosan eléri az árfolyam a mélypontot, amit újabb rali követ. A hosszú távú előrejelzés nem változott, a kvantitatív árazási modell szerint az arany árfolyama elérheti a 2230 dollárt. A befektetési portfóliókban ott a helye az aranynak is: az előnyei – komoly múlt, nagyfokú likviditás, kockázatmentes, globális pénzeszköz – kifejezetten vonzóvá teszik a jelenlegi környezetben.

Az Erste Group legfrissebb Az aranyban bízunk című jelentése a jelenlegi piaci konszenzus ellenére – amely szerint az arany piacán véget ért a bikák uralma – azt állítja, hogy az arany fundamentumai minden eddiginél vonzóbbak tűnnek. „A jelenlegi pénzügyi környezet mindenki számára új. Soha nem folyt még ilyen mértékű, globális kísérletek a monetáris politika terén. Ha valaha, akkor ma mindenképpen szükség van az olyan pénzügyi biztosítékra, mint az arany. Várakozásaink szerint a monetáris bővítést célzó jegybanki politika tovább folytatódik, ez pedig mindenképpen az arany árfolyamának emelkedéséhez vezet. Összességében arra a számítunk, hogy az arany a pozitív fundamentumok miatt az elkövetkezendő negyedévek során nagyobb figyelmet kap, s így az árfolyam növekedésnek indul a jelenlegi szintekről. Ám a várt javulás időbe telik.”– jelentette ki Hans Engel, az Erste Group részvénypiaci elemzője.

Az arany árfolyamában a közelmúltban bekövetkezett technikai esés ellenére az expanzív jegybanki politika miatt várhatóan emelkedésnek indul az árfolyam – 12 havi célárfolyam ezért 1480 dollár
Ellentétben az 1979-1980-as történésekkel, az arany jelenlegi bikapiaca nem ér véget egy hirtelen, erőteljes kamatemeléssel, hiszen az egyes államok, a háztartások és a vállalatok egyenlegét is komoly adósságtömeg terheli. A jelenlegi környezetben egy ilyen lépés deflációs gazdasági visszaeséshez vezetne. A BIS (Nemzetközi Fizetések Bankja) szerint az egyes államok, a háztartások és a nem pénzügyi vállalatok összesített adósságállománya az OECD 18 központi államában a GDP 160 százalékáról (1980-as adat) a GDP 340 százalékára nőtt 2012-re. A pénzügyi szektorban és a reálgazdaságban is jelentkező problémák ellensúlyozása érdekében a japán, az angol, az amerikai és az európai jegybank továbbra is alacsony szinten tartja az alapkamatot. „2008 óta szerte a világon összesen több mint 500 kamatvágás történt. Világméretekben mérve soha nem volt még ilyen alacsony a kamatszint, számos országban a valaha feljegyzett legalacsonyabb szinten áll. Az időközben megnövekedett adósságállomány miatt a reálkamatok továbbra is alacsony szinten maradnak, sőt akár a negatív tartományba is átléphetnek. Mindig is erős korreláció állt fenn a negatív reálkamat és az arany árfolyama között, vagyis a jelenlegi környezet ideális ahhoz, hogy az arany ralizni kezdjen– emeli ki az elemző.

A zuhanás után az arany vonzereje alacsony szinten áll ugyan, ám a kereskedési pozíciók arra utalnak, hogy hamarosan eléri az árfolyam a mélypontot, amit újabb rali követ
A közelmúltban bekövetkezet esés után a piac ismét bebizonyította, hogy szívesen választja a „veszteségmaximalizálás” útját. Az április közepén kezdődő, dominószerűen terjedő áresés szórása ötnél nagyobb értéket mutatott. Mivel a kereskedési volumen igen nagy volt, az eladások kimerítették a „pánikszerű értékesítés” ismérveit. A befektetői hangulat a bikapiac kezdete óta látott legmélyebb szintre esett vissza, ezért az elemzők joggal látják pozitívnak a hosszú távú kilátásokat. A hangulati indexek azt jelzik: az aranypiac messze van attól, hogy eufória alakulhatna ki. A Hulbert Financial Digest pénzügyi hírlevél szerint az aranypiaccal foglalkozó hírlevelek az arany allokációját a befektetési portfóliókban nem is olyan régen mínusz 44 százalékra, minden idők legalacsonyabb mértékére tették.

A kereskedői vállalásokat tartalmazó beszámoló (CoT) pillanatnyilag egyértelműen pozitív helyzetet jelez. Eszerint az elmúlt hónapban komoly mértékű spekuláció tűnt el a piacról. Úgy tűnik, a vásárlók zöme bedobta a törölközőt. „A legnagyobb, legmódosabb és legjobban informált kereskedők magasabb aranyárfolyamra pozícionálták magukat. Másrészt viszont vonzó anticiklikus belépési pontot jelez az, hogy a spekulánsok jelentős mértékben csökkentették hosszú pozícióikat. A határidős piacon felvett pozíciók adatai jó alapot teremtenek a hangsúlyos emelkedésre” – állítja a jelentés. A 2011 augusztusában elért rekordmagasság óta az arány árfolyama hosszú távú korrekción ment át, hasonlóan az 1974-1976-os „ciklusközepi” korrekcióhoz. A rendkívül kedvezőtlen hangulat és a kereskedői vállalásokról szóló jelentés egyértelműen pozitív jelzései alapján az elemzők szerint a lefelé tartó trend hamarosan eléri a padlót. Szezonális szempontból nem várható komoly mozgás augusztus előtt.

Az arany és más eszközosztályok közti összehasonlítás egyértelműen pozitív hosszútávú képet jelez. A készpénzeszközökkel valamint a részvény- és kötvényállománnyal összehasonlítva az arany a hosszútávú átlag alatt marad. Egyes arányszámok a „reáleszközökhöz” viszonyítva meghaladják az átlagot, de nem extrém mértékben.

Az aranyra vonatkozó hosszútávú előrejelzés nem változott, a kvantitatív árazási modell szerint hosszú távon az arany árfolyama elérheti a 2230 dollárt
Most első alkalommal e jelentésben szerepel az arany kvantitatív értékelése is. Egy elemzési modell segítségével az amerikai monetáris politikára vonatkozó forgatókönyvek széles skáláját és az arany árfolyamára kifejtett hatásukat vették figyelembe az elemzés során. Az eredmény jelentős kockázati prémiumot igazol még úgy is, hogy a szélsőséges forgatókönyvek nagyon kicsi valószínűséggel következnek be a modell szerint. A paraméterek 2230 dolláros célárfolyamot adtak ki.

A befektetési portfóliókban ott a helye az aranynak is: az előnyei – komoly múlt, nagyfokú likviditás, kockázatmentes, globális pénzeszköz – kifejezetten vonzóvá teszik a jelenlegi környezetben
Az Erste elemzői továbbra is hangsúlyozzák, hogy az aranynak a befektetési portfóliók szerves részét kell képeznie. Az arany az egyetlen olyan likvid befektetési eszköz, ami nem testesít meg követelést, vagy hitelviszonyt. Az arany az egyetlen olyan nemzetközi fizetőeszköz, ami független az államoktól, és az egyetlen, ami túlélt minden háborút és államcsődöt. Manapság a befektetők újból felfedezik az arany elmúlt évszázadokban a monetáris rendszerben kialakult és megszilárdult szerepét és jelentőségét. Az arany évszázadokon át a szilárd érték, a függetlenség és a stabilitás jelképe volt. Nézőpont kérdése, hogy az arany drágul-e, vagy a papírpénz vásárlóereje csökken.

A világ pénzeszközeinek összege 2012 végén 223 trillió dollárra rúgott. A befektetési célra rendelkezésre álló arany értéke ebből 1,1 trillió dollárt, vagyis csak fél százalékot tesz ki. „Úgy véljük ez a súly jelentős mértékben megnő a jövőben, hiszen az arany jól ismert jellemzői – globális fizetőeszköz, évszázados történelem, mentesség a hitel- és partnerkockázatoktól, nagyfokú likviditás, globális kereskedhetőség, marginális infláció a bányászati kitermelés okán – különösen vonzóvá teszik a jelenlegi környezetben” – zárul a jelentés.