EGYRE NÉPSZERŰBB EZ A MEGTAKARÍTÁSI FORMA AZ ÜGYFELEK KÖRÉBEN

Budapest, 2013. július 2. – Folyamatosan nő a lakástakarék népszerűsége a megtakarítással rendelkező ügyfelek körében – derül ki a100 milliárd forintot meghaladó aktív szerződéses összeg állománnyal rendelkező Erste Lakástakarék Zrt. 1000 ügyfele körében végzett nem reprezentatív felméréséből. A felmérés szerint az érintett ügyfelek kétharmada megtakarításként kezeli a lakástakarék-konstrukciót, és többségük tisztában van annak előnyeivel. A legnépszerűbb megtakarítási cél a lakáskorszerűsítés.

Ungvári Krisztián, az Erste Lakástakarék Zrt. elnök-vezérigazgatója elmondta: a jegybanki alapkamat lassan egy éve tartó fokozatos csökkenése alapvetően meghatározza a betéti kamatokat és a megtakarítások piacát. Igaz, hogy a különféle lakástakarék-konstrukciók már a kamatcsökkentési ciklust megelőzően is vonzóak voltak, azóta azonban még kedvezőbb megtakarítási lehetőséget jelentenek a háztartások számára, így népszerűsége folyamatosan nő az ügyfelek körében.

Az Erste Lakástakarék vonatkozásában a legrövidebb (4 éves) megtakarítási idejű és állami támogatásra jogosult lakástakarék-szerződések kétszámjegyű hozamot elérő konstrukciók, amelyek még az inflációval korrigálva is vonzó ajánlatot jelentenek a jelenlegi piaci környezetben. Emellett az egyik legbiztonságosabb megtakarítást jelentik, mivel az OBA védelem rájuk is vonatkozik.

Ungvári Krisztián kiemelte: a Magyar Nemzeti Bank statisztikái szerint tavaly áprilisban a háztartási forintbetétek átlagkamata 6,73 százalék volt, míg idén áprilisra 4,2 százalékra csökkent. Ehhez képest a Lakástakarék termékek jogszabályon alapuló támogatási feltételrendszere nem változott ebben az időszakban.

Az Erste saját ügyfelei körében végzett felmérése azt mutatja, hogy a bank ügyfelei tisztában vannak a konstrukció előnyeivel. Az ügyfelek 38 százaléka saját lakásának bővítésére, felújítására, korszerűsítésére tervezi fordítani a lakástakarék-konstrukcióval felhalmozott megtakarítását, a másik nagy tábor, az ügyfelek 35 százaléka a saját lakáshitelének kiváltását jelölte meg célként. A saját lakás vásárlására vagy ház építésére a megkérdezettek 17 százaléka használná fel a lakástakarékos konstrukciót, az ügyfelek tizede pedig a gyermeke lakáscéljainak megvalósítása miatt kötött szerződést. A válaszadók kétharmada 5 éven belül tervezi felhasználni a megtakarított összeget.

Az ügyfelek többsége alapvetően megtakarításként kezeli a lakástakarék-konstrukciót, de bizakodásra ad okot, hogy az ügyfeleknek közel harmada mondta azt, hogy a megtakarítási időszak lejártával biztosan vagy nagy valószínűleg hitelt is fog felvenni.

Az Erste Lakástakaréknál több lakástakarék-típus érhető el:

  • A Hozam módozatot azoknak ajánlja a bank, akik nem terveznek hitelfelvételt és magas, garantált hozamot szeretnének elérni a megtakarítási időszak végén.
  • A másik konstrukció a Hitel módozat, amely azoknak előnyös, akik a megtakarítási időszak után alacsony, és fix kamatozású hitelt szeretnének igényelni lakáscéljaik megvalósításához.
  • 2013. májusban indította el az Erste Lakástakarék legújabb Klasszik Plusz módozatait, amelyhez az ügyfelek választásuk szerint - a hirdetményben és az az Általános szerződési feltételekben rögzített feltételek alapján - betétfizetés védelmi biztosítást is igényelhetnek. A konstrukció ötvözi a kedvező betéti és hitelkamatokat és bizonyos élethelyzetekben (munkanélküliség, keresőképtelenség), meghatározott feltételek mellett, védelmet biztosít a megtakarítás fizetésére.