130 MILLIÁRDOS VAGYONBŐVÜLÉS AZ ELSŐ FÉLÉVBEN

Budapest, 2013. július 11. – Jól alakul eddig az év az alapkezelők számára, az alacsony kamatkörnyezet miatt ugyanis a megtakarítások egy része ezekbe az eszközökbe kerül. Jól mutatja a növekedés mértékét, hogy az Erste Alapkezelő már az idei első félévben 130 milliárd forinttal növelte a kezelt vagyon állományát, ez a bővülés pedig jóval meghaladja a múlt év egészében elért, egyébként szintén nem kevés 30 milliárdos emelkedést.

Egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a befektetési alapok a folyamatosan csökkenő alapkamat miatt. Az Erste alapkezelője szerint a tavalyi évben megindult dinamikus/erőteljes kereslet idén tovább erősödik. Az alapok piacának bővülését jellemzi, hogy a magyar befektetési piacon közel 15 százalékos részesedéssel rendelkező Erste Alapkezelő által kezelt befektetési alapok állománya az idei év első hat hónapjában 600 milliárd forintra nőtt, a tavaly év végi 469 milliárdról. A 130 milliárdos emelkedés jelentőségét mutatja, hogy a múlt év egészében tudott 30 milliárdos növekedést elérni az Erste.

Mesterházy György, az Erste Alapkezelő vezérigazgatója elmondta, hogy a jelenlegi piaci környezet, azaz a betéti termékek kínálta egyre alacsonyabb kamatok, továbbra is a befektetési alapok felé terelik az ügyfeleket. Az alapokkal nem régen egy adott év során még akár kétszámjegyű hozamot is el lehetett érni. A kedvező teljesítmények igazán jó reklámot jelentenek, és a változatlanul alacsony kamatkörnyezet az alapoknak lehetőséget nyújt a további növekedésre.

A befektetési piacon az Erste Alapkezelő alapjai a legjobbak közé tartoznak. Az Erste Rövid Kötvény Alap, vagy épp az Erste Tőkevédett Kamatoptimum például saját kategóriájukban (rövid kötvényalapok) piacvezetők voltak az elért hozam alapján: 4,37, illetve 3,42 százalékos hozamot produkáltak az év első félévében, éves hozamuk pedig 12,38%, illetve 8,73 százalékos volt.

Az Erste Tőke- és Hozamvédett, illetve az Erste Tőkevédett Pénzpiaci Alap a legjobbak között voltak az első félév végéig elért 2,39 (évi 5,68%), illetve 2,55 százalékos (évi 5,89%) hozamukkal. Az összesen 200 milliárd forintos állománnyal rendelkező ingatlanalapok közül pedig az Erste forintos alapja 3,28 (évi 7,17%), az eurós alapja pedig euróban 1,62 százalékos (évi 3,66%) hozamot produkált a félév végéig, ami a piaci szereplők között szintén kiemelkedő.

Ami a jövőt illeti, az Erste Alapkezelő vezérigazgatója a portfolió szemléletű (eszközallokációs) alapok iránt érdeklődés felfutását várja.