Teljes egészében visszafizette a mai napon az Erste Group Bank AG a 2009-ben, 1,76 milliárd euró összértékben kibocsátott részvételi tőkét, amelyből 1,22 milliárd eurót az Osztrák Köztársaság, 540 millió eurót pedig magánbefektetők jegyeztek le.

A részvételi tőke után az Erste Group az osztrák állam számára évi 98 millió euró, a magánbefektetők számára pedig évi 43 millió euró osztalékot biztosított 2009 és 2012 között. A 2013. évre részarányosan kiszámított – és az éves közgyűlés jóváhagyó döntésének függvényében 2014 júniusában kifizetendő – osztalékkal együtt az Osztrák Köztársaság összesen 448 millió euró, a magánbefektetők pedig összesen 198 millió euró osztalékbevételre tesznek szert.

„Minden tiszteletünk az öt évvel ezelőtt gyorsan reagáló osztrák szövetségi államé, egyszersmind szeretnénk köszönetet mondani az osztrák adófizetőknek és a magánbefektetőknek, akik továbbra is bíztak bennünk. A 8 százalékos osztalék igazán jó befektetést jelentett a befektetők és az adófizetők számára” – jelentette ki Andreas Treichl, az Erste Group elnök-vezérigazgatója.

Az Erste Group 2009-ben bocsátotta ki a részvételi tőkét annak érdekében, hogy a gazdasági válság közepette is erős banki partner maradjon ügyfelei számára. Azóta a bankcsoport jelentős mértékben megerősítette tőkebázisát, az új szabályozók által előírt minden tőkeelőírásnak megfelel.