Budapest, 2013. november 8. -  Átmenetileg három hónapra felfüggeszti az árfolyamgátra jogosult, nem teljesítő deviza alapú jelzáloghitel ügyletek felmondását az Erste Bank Hungary Zrt. annak érdekében, hogy a legrászorultabb ügyfelei is igénybe tudják venni a kiszélesített árfolyamgát adta lehetőségeket. A lépéssel a legnehezebb helyzetben lévő családok lehetőséget kapnak otthonaik megtartására.

Jelasity Radován elnök-vezérigazgató a döntéssel kapcsolatban elmondta: az Erste azért döntött a nem teljesítő adósok esetében a hitelszerződések felmondásának felfüggesztéséről, mert bízik abban, hogy az árfolyamgát rendszer kiszélesítésével a legnehezebb helyzetben lévő ügyfelek is megmenthetők.

Az árfolyamgát rendszer kiszélesítése a már 90 napnál régebbi tartozást felhalmozott devizahiteles ügyfelek számára is megoldást kínál immár. A havi törlesztő részletek jelentős csökkenése komoly segítség lehet számukra, hogy ismét fizetni tudják hitelüket. Ezzel a lépéssel is szeretné a Bank ösztönözni az árfolyamgát igénybevételére jogosult, nem teljesítő ügyfeleit a programba való belépésre.

Az árfolyamgát rendszert az Erste Bank – csakúgy, mint a bankszektor egésze – is támogatta és kínálta jogosult ügyfeleinek.  A rendszer mostani kiszélesítése annak elismerése, hogy ez az a megoldás, ami hatékony és azonnali segítség az ügyfeleknek, költségei kezelhetőek és beláthatóak az ügyfelek, az állam és a bankok számára.

A vezérigazgató kiemelte: bár az árfolyamgát bővítése a bankok számára tehernövekedést jelent, az Erste Bank úgy ítéli meg, hogy a jelenlegi körülmények között az árfolyamgát rendszer megnyitása az ügyfelek, az állam és a bankok számára is előre mutató megoldás.