Az Erste Bank előrejelzésének megfelelően rekord mélységbe, 0,4 százalékra csökkent az infláció decemberben. A rendkívül alacsony infláció annak köszönhető, hogy a decemberi számlákban már megjelent a novemberi 11,1 százalékos hatósági energiaár csökkentés. Ez mintegy 1 százalékponttal csökkenti a fogyasztói árindexet. Ennél kisebb mértékben csökkent azonban az év/év inflációs mutató novemberhez képest, ami annak köszönhető, hogy a viszonyítási periódusban, 2012 decemberében már jelentősen csökkent az infláció az azelőtti csúcshoz képest.

Az alacsony infláció mögött azonban nem csupán az energiaár csökkentések állnak, ez kiolvasható az MNB novemberi adószűrt maginflációs mutatójából is (1,2%). Ez teljesen kiszűri a rezsicsökkentő lépések és egyéb kormányzati, jellemzően inflációnövelő intézkedések (tranzakciós illetékemelés, telefonadó emelés, jövedéki adó emelés, dohány kiskereskedelmi árrés növelés) hatását. Ezek alapján a keresleti inflációs nyomás is mérsékelt, ez az idén várt lakossági fogyasztás bővüléssel némileg növekedhet.

Várakozásunk szerint még nincs itt az infláció alja, a bázishatás miatt januárban 0,2 százalékra süllyedhet a fogyasztói árindex, ami függ azonban a forint árfolyam alakulásától és az üzemanyag áraktól is. Ezután azonban fokozatosan emelkedő inflációt várunk, mivel februártól elkezd kikerülni a tavalyi rezsicsökkentések hatása. Év végére emiatt már 2,7 százalékra nőhet a mutató, éves átlagban azonban csupán 1,3 százalékot várunk. Ehhez képest lefelé irányuló kockázatokat látunk, mivel egyre inkább úgy tűnik, hogy megvalósul a lakossági energiaár csökkentés harmadik köre is, amivel az előrejelzéseinkben még nem számoltunk.

További információk:

Gabler Gergely
+36-1-373-2830
gergely.gabler@erstebank.hu

Nyeste Orsolya
+36-1-373-2026
orsolya.nyeste@erstebank.hu