Az Erste Bank előrejelzésénél is nagyobb mértékben, 15 bázisponttal, 2,70 százalékra vágta az irányadó kamatrátát a Magyar Nemzeti Bank mai kamat-meghatározó ülésén. A forint a döntés után 308,5-ről hirtelen 310 fölé ugrott az euróval szemben. A hazai fizetőeszköz elmúlt hetekben tapasztalt gyengülése nem tántorította el a jegybankárokat a további lazítástól, a mértékén azonban tovább csökkenthet az MNB. A 15:00-kor nyilvánosságra kerülő sajtóközleményben várhatóan az alacsony inflációt és a gazdaságösztönzési szándékot hozza fel az MNB a kamatcsökkentés alátámasztására.

Az infláció januárban 0 százalékra esett, elsősorban a lakossági energiaár-csökkentések és a magas bázis miatt, de az MNB adószűrt maginflációja is alacsony inflációs nyomásról tanúskodik. Az év során várhatóan fokozatosan emelkedik majd a fogyasztói árindex, év végére 3 százalék közelébe emelkedhet, de az év során átlagosan így is 1,3 százalék lehet a mutató.

Gabler Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra számít, hogy a közlemény megerősíti azt a véleményt, hogy további monetáris lazításra készül a jegybank. Az elemző szerint 2,5 százalékon lehet a kamatcsökkentések alja, és idén várhatóan ezen a szinten marad.

Ennek némileg ellentmond a határidős kamatok alakulása, a piac ezek alapján még mindig emelést áraz, hiszen 3,1 százalékon áll a 3x6 hónapos határidős ráta. Ez azonban sokat csökkent az elmúlt két hétben, előtte ugyanis 3,67 százalékon is állt az előretekintő kamat.

A 3x6 hónapos határidős kamatláb (FRA) és a jegybanki alapkamat alakulása: (forrás: Reuters, Erste)