A TAVALYI ÉS A TÍZÉVES HOZAMRÁTA IS BŐVEN FELÜLMÚLTA AZ INFLÁCIÓT

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár 9,4 százalékos nettó pénztári hozamrátával zárta a múlt évet, azaz bőven infláció feletti hozamot ért el. A 10 éves, átlagos nettó hozamráta 8 százalékos volt, ez szintén meghaladja a tíz évre vetített 4,58 százalékos inflációt. A 10 éves nettó vagyonnövekedési mutató pedig 7,95 százalék lett, így a pénztár vagyona 2013 végén meghaladta a 20 milliárd forintot.

Mohr Lajos, az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztárának ügyvezető igazgatója elmondta: a pénztár az évek óta aktív, ugyanakkor konzervatív befektetési politika és a kedvező vagyonkezelői teljesítmény eredményeként jelentős, az inflációt bőven meghaladó hozamot ért el a múlt évben és tízéves távlatban egyaránt.

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztára 2013-ban 9,4 százalékos nettó hozamrátát ért el. A 0,4 százalékos tavaly decemberi inflációt bőven meghaladó hozammal az Erste pénztára a Magyar Nemzeti Bank önkéntes pénztárak tavalyi teljesítményét bemutató statisztikája szerint a kiemelkedően teljesítő pénztárak közé tartozott. A múlt évi magas hozamráta mellett a pénztári vagyonkezelő hosszú távú teljesítményét mutató tízéves hozam is kedvezően alakult: a 2004 és 2013 között elért 8 százalékos nettó hozamráta szintén felülmúlta a szóban forgó időszakra vetített 4,58 százalékos inflációt.

Mohr Lajos kifejtette: a pénztártagok egyéni számlájának átlagos hozamát jellemző vagyonnövekedési mutató 7,95 százalékos volt a szóban forgó tízéves időszakban, a múlt év végén pedig már 20 milliárd forint feletti vagyonnal rendelkezett a pénztár.

Az Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár élénkülést vár a piacon, elsősorban a 2014-ben életbe lépett jogszabályváltozásból eredően, amely szerint az egyéni önkéntes nyugdíjpénztári befizetések után járó 20 százalékos adókedvezmény felső határa a korábbi 100 ezer forint helyett 150 ezer forint lett. Mohr Lajos úgy látja, a kedvező változás mellett az öngondoskodás felértékelődése miatt az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás vonzóbbá válhat.

Az ügyvezető igazgató közölte azt is, hogy az Erste magánnyugdíj-pénztári ágazatának végelszámolása lezárult, így idén februártól Erste Önkéntes Nyugdíjpénztár néven folytatja tevékenységét a pénztár.