DINAMIKUS BŐVÜLÉS, MÁSODIK HELY A NYILVÁNOS ALAPOK PIACÁN

Kiemelkedően sikeres évet zárt az Erste Alapkezelő 2013-ban: a nyilvános befektetési alapok piacán 2,2 százalékponttal 16,8 százalékra növelte részesedését, ezzel a második legnagyobb piaci szereplővé lépett elő. A társaság által kezelt vagyon 301,7 milliárd forinttal növekedve elérte a 855,8 milliárd forintot, ebből a nyilvános befektetési alapok állománya 751,5 milliárd forintot tett ki. Az Erste Alapkezelő sikeresen használta ki az alacsony kamatkörnyezet hatására a befektetési alapok iránt kialakult élénk befektetői érdeklődést.

A 2013-as év elején ugyan egyértelműen bizakodóak voltak az alapkezelők, de a tőkebeáramlás mennyisége és dinamikája még a legoptimistább várakozásokat is felülmúlta, hiszen decemberre történelmi csúcsot döntött az alapokban kezelt vagyon, amely elérte a 4617 milliárd forintot. Folytatódott tehát a már 2012-ben elindult kereslet élénkülés.

Az alacsony kamatkörnyezetnek köszönhetően a befektetők figyelme a befektetési alapok felé fordult, mintegy 1064 milliárd forintot helyeztek el az ügyfelek a különböző befektetési alapokban. Mesterházy György, az Erste Alapkezelő vezérigazgatója elmondta: az Erste Alapkezelőnél a tőkebeáramlás irányát tekintve a tavalyi évben a rövid kötvény-, ingatlan- és a konzervatív vegyes alapok voltak a legkedveltebbek.

Az Erste Alapkezelő egész éves állomány-gyarapodása a teljes nyilvános piac növekedésének 22,5 százalékát tette ki. A társaság által a nyilvános alapokban kezelt vagyon 282,4 milliárd forinttal (60 százalékkal) növekedve 2013 év végén 751,5 milliárd forintot ért el.

Az Erste Alapkezelő kezelt vagyona a tavalyi év egészét tekintve 54,4 százalékkal növekedett, az összvagyon pedig az utolsó negyedévben elért 81,8 milliárd forintos bővüléssel 855,8 milliárd forinton zárta az évet. A számok azt bizonyítják, hogy az Erste Alapkezelő sikeresen használta ki a befektetési alapok egyre növekvő népszerűségét.

Az Erste Alapkezelő idei terveiről szólva a vezérigazgató elmondta: a kezelt vagyon állományának növekedése mellett 2014-ben az ügyfelek minőségi kiszolgálásának további fokozására helyezik a hangsúlyt. Mesterházy György kiemelte: várakozásaik szerint a piaci trendek abba az irányba mutatnak, hogy a befektetési alapok iránti érdeklődés töretlen marad, és továbbra is kiemelkedő befektetési alternatívát jelentenek.