ELEMZŐI KÖZLEMÉNY

A KSH friss publikációja szerint áprilisban, éves összehasonlításban 0,1 százalékkal csökkentek az árak, szemben az Erste által várt 0,2 százalékos növekedéssel. Havi összehasonlításban a várt 0,3 százalékos drágulás helyett csupán 0,1 százalékkal emelkedtek a fogyasztói termékárak.

Ráadásul az áprilisi 6,5 százalékos hatósági energiaár csökkentés még alig hatott az árindexben, a gázár csupán 0,7 százalékkal csökkent. Azonban továbbra is a háztartási energia ára csökkent a legnagyobb mértékben éves összehasonlításban (-10,3%), ami még a korábbi rezsicsökkentő lépéseknek köszönhető. Meglepetésre jelentősen olcsóbbak lettek az élelmiszerek a KSH közlése szerint, éves összehasonlításban 0,5 százalékkal csökkentek az árak, és havi összehasonlításban is csupán 0,3 százalék volt a drágulás. A ruházati termékek ugyan jelentősen drágultak áprilisban, szezonális okok miatt, éves összehasonlításban azonban 1,5 százalékkal csökkentek az árak.

A maginfláció is tovább süllyedt, a márciusi 2,7 százalékról 2,4 százalékra, ami azt mutatja, hogy az energiaár csökkentések mellett az inflációs alapfolyamatok is igen mérsékeltek. Ebből arra lehet következtetni, hogy a belső kereslet továbbra is gyenge, ami némileg ellentmond az elmúlt hónapok kedvező kiskereskedelmi forgalmi statisztikáinak, illetve az import exportot is meghaladó növekedésének. Hogy teljesül-e az Erste elemzőinek azon várakozása, hogy idén a 12 éves mélypontról emelkedésnek indult a lakossági fogyasztás, az a részletes első negyedéves GDP adatokból derül majd ki.