ELEMZŐI KÖZLEMÉNY

Gabler Gergely, vezető elemző, Erste Bank: Rendkívüli mértékben, 3,5 százalékkal nőtt a GDP az első negyedévben a tavalyi év azonos időszakához viszonyítva a KSH reggeli közlése szerint. Ez jelentősen meghaladja az Erste 2,3 százalékos várakozását és a piaci előrejelzéseket is. Az év/év alapú gazdasági bővüléshez azonban nagymértékben hozzájárult az is, hogy a KSH szezonalitás kiigazítás újrafuttatásával módosultak a tavalyi negyedéves növekedési számok, így tovább csökkent az amúgy is alacsony viszonyítási bázis.

Ha a gazdaságot a szeptember-december periódushoz viszonyítjuk, akkor 1,1 százalék a kiigazított növekedés, ami megegyezik a tavalyi harmadik negyedéves növekedéssel. Mindezektől eltekintve is igen erős negyedévet zárt a magyar gazdaság.

Bár részletes adatok még nem állnak rendelkezésre, a KSH közlése szerint elsősorban az ipari és építőipari kibocsátás jelentős bővülése áll a kiemelkedő számok mögött. Minden valószínűség szerint az autógyártás rendkívüli kapacitás bővítése és a termelés növekedése nagymértékben hozzájárult a GDP-hez. Felhasználói oldalról egyelőre még nem látni adatokat, de Gabler Gergely várakozása szerint a beruházások növekedése és a lakossági fogyasztás 11 éves mélypontról való elrugaszkodása fűthette a gazdaságot, de az autóipar nyomán tovább erősödő exporttöbblet is pozitívan járulhatott hozzá a bővüléshez.

Jelenleg idén egész évre 2,3 százalékos gazdasági növekedést várnak, de a friss számok tükrében várhatóan jó pár tized százalékkal erősebb lesz a GDP bővülés (2,5-3,0% között). A lakossági fogyasztás várhatóan tovább nő az alacsony infláció és az ennek nyomán emelkedő reálbérek miatt. A bruttó állóeszköz felhalmozást az idén még kifutó EU-pénzből finanszírozott állami beruházások fűthetik, és a nettó export az import felpörgése ellenére pozitívan járulhat hozzá a GDP-hez, az export kiváló teljesítménye miatt.